Мъжът с многото лица

Тази вечер от 19,00 ч. в зала 1 на НДК е премиерата на "Бютифул"
Обновена: 9 мар 2011 11:08 | 9 мар 2011 11:08, Петя Славова
1
Мъжът с многото лица
Снимка: София Филм Фест

Хавиер Бардем и Алехандро Гонзалес Иняриту отдавна искат да работят заедно.

Когато режисьорът му показва сценария на бъдещия си филм, реакцията на Бардем е незабавна: „Този прочит имаше силно въздействие върху мен. Реагирах много инстинктивно и емоционално. Изправен пред подобен материал, човек си дава сметка, че се готви да се гмурне в океана на съмнението и безпокойството, но това ще му отвори нови възможности и ще му донесе много радост.”

В „Бютифул” Хавиер Бардем се превъплъщава в ролята на мъж с много лица – отдаден баща, отхвърлен любовник, закоравял трафикант, възвишен дух, застигнат от заплаха, която го прави уязвим и го тласка към промяна.

„Трябваше да открия пресечната точка на всички тези страни на характера, без да пренебрегна никоя от тях – признава Бардем. – В същността си Ушбал е човек като всички останали; изправен е пред болезнени преживявания и се сблъсква с реалността.

Той трябва да преодолее това, което е преживял, за да успее да остави наследство на семейството си –нещо позитивно на децата си, което да им даде надежда и да ги съпътства в бъдещия им живот.” Ушбал предприема вътрешно пътуване, но също и външно – обиколка на улиците в осигуряване прехрана на семейството си.

Третото пътуване е духовно и често трите траектории се сблъскват и влизат в противоречие една с друга, което го поставя постоянно в ситуация на конфликт със самия себе си. С развитието на сюжета на „Бютифул” всяка част от Ушбал претърпява метаморфоза: тялото му, съзнанието му, това, което е в сърцето му, надеждата, която го крепи – и именно там е ключът, който използва Хавиер Бардем.

Физическата деградация в крайна сметка се оказва най-лесният за разрешаване проблем. „Снимахме в хронологичен ред – признава актьорът. – Понякога работата беше изтощителна и тялото ми се адаптираше към това, но най-сложно беше да се управляват всички емоции, който оставаха у мен в края на снимачния ден. Отправната точка към всеки персонаж е като скок в празното, макар и под различна форма, но обикновено усилията се възнаграждават творчески.”

Работата с Алехандро Г. Иняриту изпълва всички очаквания на Хавиер Бардем: „За мен беше чест и привилегия да снимам с Алехандро, защото познавам филмите му из основи. Работихме в тясно сътрудничество и това се оказа истинско приключение. Беше изпитание, но и много обогатяващо преживяване, защото „Бютифул” бе много личен проект за всеки от нас”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
миличка преди 13 години
Изключителен актьор! Влезе в кожата на какъв ли не индивид ...