Обичам филмите да ме изненадват

Режисьорът Алваро Брехнер на София Филм Фест
9 мар 2011 12:22, Петя Славова
1
Обичам филмите да ме изненадват
Снимка: София Филм Фест

Алваро Брехнер е роден в Монтевидео през 1976 г. Преди 12 години напуска Уругвай и се установява в Мадрид, където се занимава с режисура.

Заснел е много късометражни и документални филми, а през 2009 г. се появява пълнометражният му дебют „Лош ден за риболов” (участва в конкурса на 14-ия София Филм Фест). През 2011 г. той отново е в България като член на международното жури на СФФ.

 Харесва ли Ви да пътувате по фестивали? Бил ли сте друг път член на международно жури?

Бил съм член на жури веднъж – във Валенсия. Фестивалите дават възможност да опознаеш други страни и култури и да откриеш място, където можеш да се изненадаш от едно непознато кино, да видиш някой интересен филм, който те завладява, без да знаеш предварително нищо за мястото, от което идва. Харесва ми, когато филмите ми поднасят нещо неочаквано. От тази гледна точка пътуванията са забавни, но когато се случи така, че обиколиш 60-ина фестивала, както стана с моя дебютен филм, нямаш възможност да се концентрираш върху следващия си проект.

Какви са впечатленията Ви от 14-ия София Филм Фест, когато „Лош ден за риболов” участваше в конкурсната програма?

Това беше фестивал с много добра и грижливо направена селекция. Имаше филми, които ме изненадаха, истории, с които не се бях сблъсквал преди, и много хубави събития, а атмосферата беше чудесна. Трябваше да си тръгна ден преди церемонията по награждаването и научих за наградата на ФИПРЕССИ, която получи моят филм, от пресата в Мексико.

Историята в „Лош ден за риболов” има ли връзка с реалността?

Не. Целият сюжет е построен върху илюзия. Харесва ми идеята, когато гледаш един филм, да се потопиш напълно в неговия свят, който не можеш да откриеш зад ъгъла на улицата, а е дело по-скоро на творческо въображение. Персонажите са просто образи, които ми допадат и в известен смисъл сами измислят живота си, 

Критиката се отнесе много ласкаво към филма Ви, а как го прие публиката?

Много добре. Преди седмица беше френската премиера и филмът се върти в 40 града. В Испания мина успешно, а в Уругвай остана в продължение на 6 месеца в боксофиса. Самото заглавие се превърна в нарицателна фраза, особено в областта на спортната журналистика. Сега, когато се случи уругвайският футболен отбор да изгуби мач, често се появяват вестникарски заглавия като: „Лош ден за риболов”.

Подготвяте ли вече следващия си проект?

Да. Отново ще бъде игрален филм, копродукция между Испания и Уругвай, но предпочитам да не издавам повече.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
17
 
! Отговори
Сульо преди 13 години
Този като гледам обича да го изненадват .... а_ално . Всички са такива *** дето ги влачи Китанов на уникално тъпияси фест. Известен е отфестивала в Горно нанадолнище,Долно *** ,Перива Аржентина и други такива първостепенни фестивали.