Автограф

Автобиографичната книга на Фолкер Шльондорф
Обновена: 12 мар 2011 10:08 | 11 мар 2011 10:37, Петя Славова
0
Автограф
Снимка: София Филм Фест

Днес от 14.00 часа легендарният немски режисьор Фолкер Шльондорф ще представи своя автобиографична книга „Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми”, която излиза като част от поредицата „Амаркорд” на издателство „Колибри”.

Преди това зрителите ще имат възможност да видят в България режисьорската версия на шедьовъра на Шльондорф „Тенекиеният барабан”.

В една от най-престижните и търсени колекции на издателство “Колибри” – библиотека „Амаркорд”, до момента са излезли 28 авторски автобиографични книги на хора, посветили живота и творческата си енергия на света на киното.

През 2004 г. библиотека „Амаркорд” получи Голямата награда на Асоциацията на българските книгоиздатели „Бронзов лъв” за най-добър издателски проект. Най-новата творба, задължителна за колекцията на всеки киноман, е автобиографичната книга „Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми”.
Носителят на „Оскар”, отличеният със „Златна палма”, един от бащите на „новото немско кино” Фолкер Шльондорф разказва с нежност за другите и безмилостно за себе си. Първата му любов са книгите. Втората – филмите. Жените?

Те са повод за полети във висините и за дълбоки житейски кризи. Как се работи с Брижит Бардо и Жан Моро, с Дъстин Хофман и Ален Делон, как се екранизират текстове на Артър Милър, Гюнтер Грас и Макс Фриш – Шльондорф не спестява нелицеприятните подробности и не се смущава да свали шапка пред величието.

„Светлина, сянка и движение” почва пътя си от София, за да ни отведе до интернат на йезуитите във Франция, бохемата на Париж, революционния Мюнхен от 68-а, разрушения Бейрут, полската „Солидарност”, никога незаспиващия Ню Йорк, парещото слънце на Калифорния, необятния Казахстан… Живот, отдаден на киното и сам достоен за филм.

В душата на родения на 31 март 1939 г. във Висбаден творец се борят две стихии – дисциплинираността на немския произход и артистичният хаос на френското възпитание. Шльондорф завършва френския лицей „Хенри V” и след това Сорбоната, където специализира политология и икономика. На режисурата се посвещава в Института по кинематография в Париж. Известно време живее във Франция и работи като асистент-режисьор на Луи Мал, Жан-Пиер Мелвил и Ален Рене.

През 1966 г. реализира своя кинодебют „Младият Тьорлес” – притча за безапелационния възход на нацизма в Германия. Филмът успява да пре¬дизвика противоречиви реакции в киногилдията, спечелва вниманието на голям брой зрители и се превръща в хит в боксофис класацията на Германия. „Младият Тьорлес” е удостоен със специалната награда на критиката на фестивала в Кан – приз, който отваря вратите на европейската сцена не само за него, но и за цяло поколение режисьори от Новото немско кино, като Райнер Вернер Фасбиндер и Вим Вендерс.

В продължение на 20 години Шльондорф е женен за не по-малко известната Маргарете Фон Трота (1971 до 1991). Преди да се посвети само на филмовата си кариера, Шльондорф режисира няколко известни опери във Франкфурт, Берлин и Париж. През 1973 г. създава своя филмова компания заедно с няколко при¬ятели – „Биоскоп филм”, която продуцира много от бъдещите му проекти.

Емблематичната и може би най-гениална творба сред филмите на Шльондорф е „Тенекиеният барабан” (1979), който ще бъде показан днес в неговата режисьорска версия в програмата на 15-ия София Филм Фест.
„Тенекиеният барабан” представя сюрреалистичен и тревожен портрет на хора, живеещи във време на крайна несигурност. А протестът на Оскар е насочен срещу лудостта в навечерието и по времето на Втората световна война. Творбата на Шльондорф е носител на „Оскар” за чуждоезичен филм и на „Златна Палма” от фестивала в Кан.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари