Киното днес – големите майстори

Филмите от тази категория за 12 март
12 мар 2011 12:06, Петя Славова
0
Киното днес – големите майстори
Кадър от "Тройка". Снимка: София Филм Фест

Първият филм от категорията за 12 март е "Щастие мое" (СЧАСТИЕ МОЕ), Германия-Украйна-Франция- Холандия, 2010, 127 мин, режисьор: Сергей Лозница. В ролите: Влад Иванов, Виктор Немец, Олга Шувалова
Награди и номинации : Талин ’10 – Най-добър филм в конкурса „Евразия”; Кан ’10 – Конкурс

Шофьорът на камион Георгий потегля отново на път с поредния си товар, но преди това се отбива у дома, където избягва да погледне жена си в очите. Пътуването му е прекъснато от двама пътни полицаи, които го спират. Той успява да се измъкне от ненужната проверка, но когато се връща при камиона си, намира възрастен мъж на седалката, който моли да бъде взет на стоп.

В замяна той разказва на Георгий тъжната история на завръщането си от фронта. После дядото изчезва, а Георгий попада в задръстване. Отнякъде се появява проститука в тийнейджърска възраст, която обещава да му покаже пряк път и му предлага професионалните си услуги.

Двамата се озовават на селски пазар, но там момичето се обижда от желанието на Георгий да се прояви като джентълмен и си отива. Шофьорът продължава пътя си сам, но се изгубва в полето. Вече е нощ, a камионът се поврежда. От тъмнината изскачат трима скитници с намерение да го ограбят. Но първо му предлагат храна и питие около огъня. Георгий отказва да пие и моли да му покажат как да излезе отново на магистралата. Но вечерята приключва неочаквано грубо…

Докато е снимал документалните си филми, Лозница е пътувал много из руската провинция. Събраните анекдоти и житейски истории на различни хора са му послужили за сценария на заснетия в Украйна филм. Операторът Олег Муту (“Смъртта на господин Лазареску”, “4 месеца, 3 седмици и 2 дни”) улавя с вещина естествената природна красота, прошарените от сняг зимни пейзажи и мъждивия noir тон в по-мрачните моменти на филма.
Прожекцията е на 12 март от 15.30 ч., кино Люмиер

Следващият филм от програмата е "Дневници от имението" (POLL) , Г е р м а н и я - А в с т р и я - Е с т о н и я , 2010, 129 мин. Режисьор: Крис Краус. В ролите: Паула Беер, Едгар Селге, Тамбет Туиск, Жанет Хайн, Рики Мюлер, Енно Требс

С носителя на много награди “Четири минути” Крис Краус демонстрира усет за въздействаща драма, която залага едновременно на героите и сюжета. С новия си филм той развива таланта си и продължава да изпитва любопитство към човешката природа, но този път историята идва от живота на собствената му пралеля. Краус разказва почти непозната глава от европейската история, като ни пренася сред Балтийската общност в навечерието на Първата световна война.

През лятото на 1914 г. 13- годишната Ода Шафер заминава от Берлин към имението в Естония, за да се присъедини към семейството си и група немски и руски аристократи. Семейният дом на рода Шафер е твърде любопитна постройка в неокласически стил, надвиснала над морето върху колони. Ода пътува, придружавайки ковчега с тялото на починалата си майка и с подарък за баща си, който е хирург – двуглав ембрион в буркан за зловещата му лабораторна колекция. Еббо Шафер вижда себе си в дъщеря си, когато тя се учи спокойно и с вещина да съшива трупа на котка. Той обаче, за разлика от Ода, пропуска да разбере, че единствената обща черта между двамата е интересът им към науката.
Филмът може да видите на 12 март от 18.00 ч. в кино Люмиер

"Тройка" (DREI), Германия, 2010, 119 мин. Режисьор: Том Тиквер. В ролите: Софи Ройс, Себастиан Шипер, Девид Щрисоу

Хана и Симон са на възраст около 40 и живеят в Берлин. Без да подозират, и двамата се запоз¬нават с Адам и се влюбват в него. Но Хана забременява и въпросът е: кой е бащата?

Любов, работа, ежедневие, смърт – в тази история те се преплитат и сливат по особен начин. Това е филм за близостта и разстоянията, самотата и обществения натиск, опасността от интимността и изкушенията на непознатото. “Тройка” изследва копнежите, надеждите, загадките и противоречивостта на трима души на прага на средната възраст, които трябва да поставят под въпрос нагледното благополучие в живота си. “Tройка” е опит – едновременно нежен и краен, ироничен и сериозен – да се опишат усещанията на тези хора, докато животът ги носи все по-далеч от раждането им и все по-близо до смъртта. Разказът понякога е лаконичен, често разпокъсан, а също и строг, недопускащ отклонения... Филмът се вглежда в състоянието на едно поколение, което все още се бори срещу калъпите, в които трябва да влезе, докато се социализира.
12 март от 20.30 ч. в кино Люмиер

"Утроба" (WOMB), Германия-Унгария-Франция, 2010, 107 мин. Режисьор: Бенедек Флийгауф. В ролите: Ева Грийн, Мат Смит, Лесли Манвил, Питър Уай, Ищван Ленарт

Ребека седи на верандата на самотна къща на плажа и си спомня как се е стигнало до „подаръка” в утробата ù…
Когато е малка, срамежливата Ребека гостува на дядо си и там се сприятелява с червенокосия Томи. По време на лятната ваканция в отдалечената крайбрежна част на страната двамата бързо се сприятеляват. Но дълбоката им връзка е прекъсната неочаквано, защото Ребека трябва да замине с майка си за Токио. 12 години по-късно Ребека се завръща в къщата на дядо си и се настанява да живее там.

Тя открива Томи, който сега е студент. Между двамата протича силно привличане и докато те се опознават наново, Ребека разбира, че Томи е таял дълбоки чувства към нея, така както тя към него, през цялото време, откакто са разделени. Но разгорялата се страст помежду им приключва бързо със смъртта на Томи при катастрофа.

Смазана от мъка, Ребека чувства, че животът ù не може да продължи без любимия. Тя отива в скандалния Отдел за генетично репродуциране и въпреки че родителите на Томи, притеснени от евентуални нежелани последствия, неохотно ù разрешават да получи ДНК от сина им, тя твърдо е решена да зачене негов клонинг.

Животът с малкия Томи е изпълнен с чудеса и радост. Ребека му се отдава напълно в отдалечената от цивилизацията общност на брега на морето. Но тя не може изцяло да загърби сложността на избора, който е направила преди години. Колко време ще съумее да опази тайната от малкия Томи и любопитните съседи? Може ли да го предпази от предразсъдъците към клонингите? Когато Томи порасне и се превърне в пълно копие на нейния любим, как Ребека ще му обясни странните си импулси, които го объркват?
12 март от 22.30 в Дом на киното

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари