На опашката, моля!

С часове стотици хора висят пред Агенцията по вписванията, за да подадат отчетите на фирмите си
27 юни 2008 11:34, Екип на Dnes.bg
42
На опашката, моля!
Опашката пред Агенцията по вписванията е мощна. Снимка: Dnes.bg

Стотици изнервени столичани с часове висят пред Агенцията по вписвания в столицата с едничката цел да подадат финансовите отчети на фирмите си.

"Това е геноцид. Не може да стоя тук от 9 часа сутринта, а поне още три-четири часа ще вися на жегата, за да подам документите на трите си фирми", каза за Dnes.bg изнервена жена.

Възмутена е от чакането и от това, че досега три пъти са я връщали да доработва нещо в  документите, които подава.

"От януари е така - веднага, след като тръгна Агенцията. Първо регистрирахме фирмата, сега пък трябва да подадем отчетите си. Не знам вече!", обясни юрист, нает от фирма, за да внесе отчетите.

"Най-добре е никой да не ги внася, пък да видим тогава кого ще глобят", включи се мъж от тълпата, който вече втори ден чака, за да влезе:

"Аман от тези панаири, не стига, че личните ни данни лъснаха в Търговския регистър, ами сега отново ни правят на маймуни", ядосва се той.

Всички обаче признават пред Dnes.bg, че вина имат и фирмите, защото чакат последния срок, за да подадат документите си.  А те са около 60 хиляди и по закон отчетите им подлежат на обявяване в Търговския регистър.

"Друг е въпросът, че и чиновниците тук не се справят", казват те и винят най-вече управляващите, че на бързо и без да мислят са приели Закона и Наредбата, а не предвидили хаоса.

30 юни е крайният срок, в който търговците, пререгистрирали фирмите си в периода  1 януари - 31 май 2008-ма, трябва да подадат финансовите си отчети.

От Агенцията по вписванията вече работят с удължено работно време - 10 часа на ден, както и събота и неделя, до 30 юни.

И май само на хартия обещават, че ще:

1. Организират работата по създаване и поддържане на имотния регистър;
2. Осигуряват връзката между имотния регистър и други регистри;
3. Осигуряват развитието и техническото усъвършенстване на имотния регистър;
4. Създават и поддържат централен архив в електронен вид на партидите на недвижимите имоти и вписаните актове с приложените към тях документи.

Добри пожелания остават и намеренията за клоновата мрежа на Агенцията по вписванията, която вече трябваше да е факт, но...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
VAPROS преди 16 години
kajete kakav biznes moje da se razviva v edin malak grad , i da moga da si dokarvam nqkvi prili4ni pari , sq da ne kajete neshto s investicia 100 000 nqmam tolkos pari , stava vapros za neshto do 20 000
20
0
 
0
 
! Отговори
God преди 16 години
Да го духат ТР и всички държавни чиновници
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
KAKVA TAPOTIA ''Vs4ki na ypa6ka'' bahtii tapotiata det e tva prosto takava prosta6tina ne sam vijdal
18
0
 
0
 
! Отговори
ilia преди 16 години
Aide da vidim pyk kak tochno shte stane tazi rabota s globata che ne se seshtam tochno. I zashto da podavam za firma koqto nqma deinost - spravka ES. Ako nqkoi ne sa cheli direktivi, nie sme gi cheli i vednaga shte si vzema parite obratno ot koito i da e akt na Danychna Administraciq. Taka che samo balamurnicite stoqt na opashki da podavat deklaracii za firmi bez deinost pylni s nuli.
17
0
 
0
 
! Отговори
едноличен търговец преди 16 години
пререгистрирах ЕДНОЛИЧНАТА СИ ФИРМА-ЕТ,не съм упражнявал дейност,но срещу 50лв такса и 2 лв преводна банкова такса трябваше да публикувам годишен финансов отчет с НУЛЕВИ СТОЙНОСТИ-КОМУ Е НУЖЕН СЛЕД КАТО Е ВЕЧЕ В СТАТИСТИКАТА И ДАНЪЧНОТО-НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ЗА ПРАЗНИ ЛИСТИ ДЪРЖАВАТА ВЗЕМА 52ЛВ!!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
Виновна е българската оправия - до последния момент се чакат указания по недодялания им закон - не се знаеше кой ще подава отчети и кой - не. Пълно безумие е фирми без дейност - не стига, че не са спечелили 1 стотинка, ами ще висят на опашки по няколко часа и ще плащат 50 лв да им приемат отчетите и ще носят един куп документи и отчети с нули......И това ако не е безумие......
15
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 16 години
желанието на управляващите ни е хем да си запазят методите за корупця, хем да си пишат плюсове пред ЕС, а ние си даваме парите и трошиме нервите по разните им агенции и когато ни писне, хоп пуснем на тях или на техни хора някои кинт да ни спестят неудобствата които непрекъснато ни създават ! А ние си ги траем......
14
0
 
0
 
! Отговори
emi преди 16 години
това ,че в Агенцията са много зле е вярно.Плащам аз за вписване в регистъра 20 лева., за първа страница 5 лв и з всяка следваща по три лева,отивам да получавал удостоверението и ми го дават с две празни страници зачертани и с печат такъв имбил модела, т.е 6 лева за лудо.
13
0
 
0
 
! Отговори
до +- преди 16 години
Ти не си гледал май репортажа по телевизията отпреди месец, че електронната система просто не функционира!То не е злоба, не е чудо.Ти май си от типа хора чиновник за цял живот, чакаш на една заплата и само стоиш и злобееш по форумите, вземи ти да регистираш ти една фирма да видим за колко време ще се справиш.Как може толкова злоба да има във вас бе хора, направо се разяждате отвътре!
12
0
 
0
 
! Отговори
BE NEKA IM BE преди 16 години
1. sa shopi2. firma darjeli nachi moje i rabotnici da imat i da im plashtat mizerni zaplati.sledovatelno neka si visqt be daje malko im e trqq po 8 9 4asa da sa 4aka spored mene :)
11
0
 
0
 
! Отговори
+- преди 16 години
Никъде в статийката не се споменава нищо за онова чудо "цифровия подпис" - не могат ли да си подават документите през интернет? Там няма опашки, няма жега... Пак опираме не само до квалификацията на държавните служители във въпросната агенция, но и до квалификацията на милите ни родни "бизнесмени", за които използването на такива високо технологични джаджи е научна фантастика, а не реалност. Еми няма как, ще се чака ...
10
0
 
0
 
! Отговори
+- преди 16 години
"Възмутена е от чакането и от това, че досега три пъти са я връщали да доработва нещо в документите, които подава." - еми какво да се коментира. Да си влезе в сайта, да прочете какво трябва да направи. Ако не можеда се справи да се обърне към адвоката си. Ние на нашата географска ширина обичаме да ходим на лекар и адвокат, като е време да викаме попа ;) ... като е тъпо парчето...ще чака
9
0
 
0
 
! Отговори
+- преди 16 години
Ще има опашки, щом се чака последния момент. Никой не ни е виновен. Няма нито частна, нито държавна организация, независимо дали в БГ или извън БГ, която да може да удвои и утрои капацитета си 1 седмица преди 30 юни, за да обслужи всички блейки дошли в последния момент.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Emi to i po geografsko razpolojenie sme tam nomer 7
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Поредната Ганьовска оправия .Липса на всякаква организация . В европейския съюз сме само ,че у *** му.
6
0
 
0
 
! Отговори
ice baby преди 16 години
Добре де, защо винаги се чака последния момент?
5
0
 
0
 
! Отговори
n/a преди 16 години
с електронен подпис би било чудесно, но системата на ТР не работи коректно и редовно отхвърля заявките за подаване по елетронен път.като вариант оства висенето по опашки...
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
neka i kradlivite pseta vidyat malko zor de
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Napraviha ulesnenie da se podavat po elektronen put.Ama koi da se porovi i da go napravi,i kazvat nqmame doverie 4e po elektronen pyt shte stane.Emi redete se na opashki i ne roptajte!Chakaite posledniq srok.
2
0
 
0
 
! Отговори
Iva преди 16 години
1 ti ili si mnogo prost chovek, ili prosto niamash kakvo drugo da kajesh, kato niamash mai po-dobre da ne kazvash nishto....