София - най-опасният град за пешеходците в цяла Европа

Нямало никакво развитие в безопасността по улиците 10 години
48
София - най-опасният град за пешеходците в цяла Европа
Снимка: Pixabay

София е най-опасният град за пешеходците в цяла Европа,  заяви пред БНР Богдан Милчев, който оглавява Института за пътна безопасност. Милчев е бивш шеф на КАТ.

129 души са загинали в София от януари 2021 г до днес. 62-ма от тях са пешеходци, оповести данни той.  
Днес Институтът за пътна безопасност организира дебат между основните кандидати за кмет на София. В залата ще бъдат експерти, НПО, родители на загинали в София деца.

"Искаме да разберем какви решения има собственикът на пътя. Той не може да бяга и да се крие зад контрола и законодателството", обясни той.

За 2022 година с камерите на КАТ са хванати 160 000 нарушители, докато само за първите 9 месеца на тази година те са вече 260 000, или със 100 000 повече, посочи още данни Богдан Милчев.

"Какво излиза? Колкото повече камери и глоби налагаме, жертвите се увеличават", коментира той.

"За 10 години не сме мръднали нито йота напред в развитието на безопасността в София", заяви Милчев.

Според него всяка институция се опитва да реализира "статистически победи".

Погрешно е кметовете да говорят само за камери и повдигнати пешеходни пътеки, смята той.

Милчев заяви, че не са нужни 700 камери, може и да са 7, но е необходима методология за оценка на риска.

"Не да правим пешеходните пътеки, след като убием някого, а предварително да анализираме коя пътека трябва да оправим. Не да чакаме да убият някого и тогава да тичаме като пожарникари да гасим пожара", каза той.

"Хвърлени на парче мерки няма никога да дадат резултат", обобщи Богдан Милчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Софияпешеходци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Верно е. И преди 20 г. пак беше така.
32
5
 
3
 
! Отговори
Готин преди 6 месеца
Нашите пешеходци са "безсмъртни овце". Те не мислят, не се оглеждат, пресичат на всяка цена. Нагли са! Не се пазят и правят всичко останало, което отвлича вниманието им , когато пресичат. Освен това пешеходните ни пътеки не са осветени, не са обозначени със светофар, когато пресичат повече платна. Пешеходните ни пътеки НЕ СЕ ВИЖДАТ и масово автомобили паркират в петметровата зона, а КАТ не вземат необходимите мерки спрямо нарушителите, пешеходци и водачи.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Богдан Милчев бе шеф на КАТ. Нищо не подобри или направи! Ясно е, че е хранилка. Преди време в КАТ, сега в някаква организация. Милчев по Истанбул бил ли е? Града с най-много сгазени водещ статистиката. Лондон мисля бе другия, но там заради обратното движение...В София е сравнително цивилизовано, бил съм свидетел по други градове масово не се спира по пешеходни. Хората ги е страх да пресичат, дори са се чудили защо спирам!
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ааа верно ли бре - пак да си ги изберете същите - и да не се оплаквате вече сте свикнали да сте най-мръсната столица в европа - с помийни ями в нови квартали под витоша - абе каменния век - честито на печелившите - па плащате апартаменти по скъпи от колкото в пъриж - много сте умни - сами си го вкарвате с имитите си мозъци
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До страннокой не е загинал бе, не помниш до преди 3 месеца, когато на пешеходна убиха 2 деца, или миналата година, когато наркомана уби две момичета на тротоар, или преди месец, когато на пешеходна загина 15 годишно момче, да продължавам ли? Ако ти живееше в София, или беше не дай си Боже роднина на някой от черната статистика (която е дълга за твое сведение), нямаше да си толко ербап
28
15
 
2
 
! Отговори
странно преди 6 месеца
много опасен град,пък няма нито един загинал,опасност по български,както всичко останало-фалшива,целият свят знае,че на българин и косъм не може да му падне от главата,за каква опасност говорите тогава,или така си говорите колкото да не заспите
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В америка е забранено на колела и тротинетки да карат по пешеходни пътеки. В дясната страна на пътя където карат леките коли има тясна зазначена линия по която могат да карат колела и тротинетки. Правилата за движение на леки коли, колела и тротинетки са еднакви за пътното движение. Примерно когато пристигнеш на кръстовище и има стоп или червена светлина може да свиеш в дясно ако не пречиш на някого който има предимство.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най - важното са правилата за движение на леките коли по пътищата и правилата на движение на пешеходците по тротоарите и пешеходните пътеки на кръстовищата дали имат логика! В америка има около 70 пътни знака... в България са над 170... и като отидеш на кръстовище с лека кола не знаеш какво да правиш, така са зазначени знаците, светлините и правилата, че не знаеш ко да правиш? Като бях в америка, за един ден каране с българска книжка, само гледайки кръстовищата се научих на правилата!
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Глупости, който шофира знае, че пешеходеца както върви направо и цъка на GSM -а, без да се огледа, се хвърля накосо директно пред колите да пресича и продължава да цъка на GSM -а. Хубаво е на пешеходните пътеки светофара да повтаря:, спри, огледай се и пресечк. Може и самите пътеки да са говорещи.
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Асоциацията на българските пешеходци поздравя Асоциацията на българските шофьори с песента на Каризма "Минаваш през мен".
23
7
 
9
 
! Отговори
ЕСюз преди 6 месеца
В ЕС водачите на МПС намалят и спират оше преди да си стъпил на пешеходната пътека. Ако пък не дай си боже му отнемеш предимството на пешеходица, така ще крещи и ще те проклина, че целия град да го чуе и другия път ще се замислиш дали да му отнемеш предимството на пешеходеца там.
22
6
 
12
 
! Отговори
Закон и Ред преди 6 месеца
На пешеходна пътека тип Зебра с предимство е Пешеходеца!!!!!! Точка!
21
5
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
До мнение. Точно така е, но не ми казвайте, че е нормално да изтичаш от някъде ПО ДИАГОНАЛ и да се приземиш със скок пред автомобил, който вече е на сантиметри от пешеходната пътека! Случи ми се! Другото е все пак имайте отговорност към живота си! Това, че сте с предимство не означава, че някой пиян кpeтен не се е засилил. Преглътнете егото, че са ви отнели предимството и запазете живота си!
20
6
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
Само българските шофьори имат проблем да намшрат *** на спирачката пред пешеходните пътеки и дават газ да минат преди пешеходците, или пък ще спрат на сантиметри от пешеходците в последния момент. Европейците намалят скоростта много преди пешеходната пътека и спират поне на 5 метра разстояние от пешеходците! Балканският манталитет е наглост, агресия и нулева култура на шофиране!
19
10
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 6 месеца
До 9 Аз. Шофьорите трябва да спазват правилата за движение, пред пешеходна пътек не се дава Гоз, а се намаля скоростта!!! Само българските шофьори не спират на пешеходна пътека тип Зебра в цял ЕС!!!!!!!
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато съм пешеходец, псувам шофьорите. Когато съм шофьор, псувам пешеходците.
17
3
 
7
 
! Отговори
По-точно преди 6 месеца
Бургас е най-опасния град за пешеходците в цяла Европа!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никъде по натоварените кръстовища няма толкова знаци, билбордове, реклами. Самото осветление вместо да осветява кръстовището, заслепява водача. Обратно по малките улички пешеходните пътеки са тъмни.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Татаристан е като при талибаните !
14
5
 
4
 
! Отговори
Софиянци преди 6 месеца
Какво да се прави манталитет!