Столичният кмет спря конкурса за Мемориал на загиналите войници пред НДК

Терзиев иска по-широко обществено обсъждане
3 юли 2024 08:43, Петър Бойчев
82
Столичният кмет спря конкурса за Мемориал на загиналите войници пред НДК
Снимка СОС

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки, съобава БНР.

Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални качества в членовете на журито" и "малкия брой участници в конкурса". "Възстановяването му по подобие на оригинала ще създаде първо визуална преграда и най-вече пространствен анахронизъм", пише още в мотивите за спирането на конкурса.

"Темата за този паметник има и специално, лично значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни - Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война. Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала. Бил е ранен в бедрото и куршумът не е бил изваден, а излязъл сам когато прадядо ми бил на над 70 години. През тези две години, докато той е бил военнопленник, умират и жена му и детето му.

Такива истории имат хиляди други български семейства. И те не бива да оставят и капка съмнение у когото и да било - паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война трябва и ще бъде почетена. Вярвам, че можем да направим това в съгласие. Без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ.

За това взех решение за прекратяване на настоящата процедура за провеждане на конкурса", обясвява и Васил Терзиев във фейсбук. Кметът ще иска широко обществено обсъждане за вписването на паметника в пространството на НДК. Решението може да бъде обжалвано пред КЗК в 10-дневен срок.

Десетилетия продължават опитите за възстановяването на Мемориала. През 2017 година на мястото на разрушения паметник в района на НДК беше върнат лъвът от оригиналната композиция.

Проектът на спечелилите спрения сега конкурс включваше оформяне основно пространство с П-образно разполагане на възстановените по оригинални чертежи мемориални стени и имена на загиналите.

Заради спирането на конкурса обаче патриотични организации се заканиха да протестират пред общината.

Съветниците на ГЕРБ-СДС пък оцениха действията на кмета Терзиев като обидни и отново поискаха оставката му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от София
Чужденци се биха в София, нападателите са задържани
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
браво, всичко е казано. Тази карикатура на паметник не трябваше да вижда бял свят
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Сега разбрахте ли защо трябва лустрация. Защото шумка-рите ще ви лустрят ни постоянно. Искаха си мавзолея, ***, петолъчката, летящата чиния, все напразни прахосвания на енергията на държава и хора.
26
3
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 5 дни
Да пуснат по велоалеите и каруци! Хем екологично хем хигиенично! Тъй и тъй софиянеца на колело няма да качите! Пък на розовия б.бонев ще му ходи служебна розова каручка с напет "швед" каруцар и магаре с розов пискюл
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 36,Точно така - може и мол да се вдигне на мястото - символ на съвременния българин.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Трудно е! Трудно е да се строи паметник, свалянето лесно. Нека не се заблуждаваме - нищо няма да се построи.
23
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Мястото е идеално за велоалея и голям паркинг за велосипеди.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До До Кривундел в Габрово е имало фабрика за радиапарати не само текстил ,кожарски,шивашки,обувни и тн. стига с тази комунистическа пропаганда ,че сме нямали индустрия! Българиа е била номер 1 на балканите
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вие си го избрахте това недоразумение в комплект с некъпания и неработил нищо б.бонев
20
5
 
5
 
! Отговори
До Кривундел преди 5 дни
Да имало е две фабрики за самолети, тогава много държави са правели самолети, но индустрията ни е текстил и въглища, друго няма, гръбнака е селското стопанство и то без механизация, ай стига въздишали по дивия капитализъм, дето за да отидат на лекар са продавали ниви да платят, факт тогава се полагат основите на пенсионния фонд, закона е добър и модерен, но обхвата му е бил малък като всяко начало
19
2
 
21
 
! Отговори
Makedonec преди 5 дни
ДС комунистически фекал ......оставка
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
построят на Л. Живкова дворец - НДК е на целия български народ и се използва и днес, не е на Людмила Живкова и на БКП
17
3
 
10
 
! Отговори
Кривондел преди 5 дни
До До 15Преди 1944г. в България са се произвеждали и самолети. Индустрията се е развивала с бързи темпове... За съжаление 1944г. всичко приключва. Реституцията разкри колко много от предприятията всъщност са откраднати части предприятия на инцииативни българи, които комунистите затриха...
16
5
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 5 дни
Паметника е хубаво да се върне, но по добре да е някъде около незнайния войн или царската градинка, в парка на НДК се губи някак си, лъвчето е малко на фона на голямата сграда
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Хахахха точно бащата и дядото на кмета ви е бил путирунгел и десерунгел. Избили са хиляди свободомислещи хора дето са били против. Жалка история
14
9
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 5 дни
За паметника съм съгласен с теб, но да твърдиш за голям пенсионен фонд преди 44та година е смешно, тогава България е 80%свлска и с малко индустрия предимно текстилна, от къде тоя фонд точно да се натрупа
13
0
 
20
 
! Отговори
Терзиев ДС преди 5 дни
Столичният кмет все пак е трето поколение комунист.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ДСерзивев се оказа голямо ***. Да се молим да си получи справедливост, първо на земята, после в ада, второто е сигурно.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Евроатлантик Мочката не е военен паметник. На територията на България няма нито един загинал съветски войник, само ония отровени с ракия, която откраднали.
10
1
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 дни
Това внуче на ДС изверги му предлагам да направи една тройна композиция. Вълко Червенков, Антон Югов и Стефан Богданов как са се прегърнали и се целуват с език по устата, досущ като Ерих Хонекер и Брежнев. А може и те двамата, що да не? :))))))))))))
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Искаме паркове Що не си караш тротинетката на село? Този паметник е на загиналите за България. Роднините на Ухото от ДС и БКП го махнаха за да построят на Л. Живкова дворец с парите от пенсиония фонд, създаден много преди 1944 г. Заради това от 1980 г. пенсионерите висят на бюджета и получават подаяния, а паметника на загиналите за свободата на България е на бунището. Като искаш парк, защо не предложиш да се съборят няколко комплекса, натъпкани с пришълци, вместо отново да махаш паметника?