Трамваи от ново поколение в София

Те ще са по линиите 20 и 22
Обновена: 8 юли 2024 14:26 | 8 юли 2024 14:23, Инна Ангелова
23
Трамваи от ново поколение в София
Снимка: "Спаси София", Фацебоок

От “Спаси София” обявиха, че 18 нови трамвая скоро ще презозват пътниците по линиите 20 и 22. Обявеният търг от Столична община за тях е на стойност почти 100 милиона лева. Новите мотриси ще бъдат с всички удобства за пътниците - климатик, нисък под, безшумно придвижване и удобни салони.

„Това е само началото на голямата модернизация на градския транспорт - програма за инвестиции на над 1 млрд. лв. в нови превозни средства. Целта е да осигурим удобна и модерна алтернатива за нашите съграждани и да мотивираме повече от тях да пътуват с градския транспорт. С тези 18 чисто нови трамвая жителите на големи квартали като Дружба, Гео Милев, Подуяне, Красна поляна ще имат бърза и удобна връзка с центъра“, каза лидерът на „Спаси София“, Борис Бонев.

Първи трамваи, купувани по тези линии, са от 1989 година, когато в столицата започват да се движат мотриси с нормално междурелсие, допълват от “Спаси София”.

Борис Бонев споделя, че  удобствата за пътниците са ключови за привличането на нови пътници, а липсата на климатици се усеща особено сериозно по време на горещите вълни през лятото. Затова модерните трамваи са ключови не само за пътниците, но преди всичко за водачите, за които те са работното място.
 
Зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов заяви, че скоро предстои да бъдат закупени още нови трамваи, тролейбуси и автобуси.

„Голямата задача за този мандат е и обновяването на пътната инфраструктура. Следващата седмица започва разширението на ул. Опълченска, която ще бъде разширена до 6 ленти, а работим и по други важни артерии - булевардите „Кн. Мария Луиза“ и „Джеймс Баучер“. Там освен пътната, напълно ще бъде ремонтирана и инфраструктурата за трамваите. Доволен съм, че за 4 месеца направихме няколко големи крачки напред”, каза той.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 2 месеца
До Нане затова възниква т.н. ""расовата сегрегация .не е сегрегация на расова основа а на хигиенна.
21
1
 
8
 
! Отговори
НИК преди 2 месеца
А бул. Ал. Стамболийски, КОГААААА. Между Константин Величков и Вардар ще ни изпопадат пломбите, като се движат 8цата и 10ката. Малко време остава и някой трамвай така ще изхвръкне от релсите, че няма да се отървете в Общината от съдилища и плащания.
20
1
 
12
 
! Отговори
Не разбрах преди 2 месеца
Спаси София със свои пари ли ще купят тези трамваи, че мис Бони ги рекламира сякаш заслугата е негова. Ако се купуват с пари на Столична община би трябвало някакъв официален говорител да съобщи новината.
19
2
 
10
 
! Отговори
1346 преди 2 месеца
Несретници, направете истински буферни паркинги на метростанциите!!! Сливница, Люлин, Западен парк, Вардар, Константин Величков всичко е пълна импровизация. Хората няма къде да спират и са принудени да правят нарушения, за което ги глобявате. Е, те като стигнат до метрото, в джобовете си ли да пъхнат колата?
18
1
 
6
 
! Отговори
хнфтесрзь преди 2 месеца
Какво е Фацебоок?
17
1
 
7
 
! Отговори
яко папане 1млд преди 2 месеца
затези 18 чисто нови трамвая като навремето дундуркова купи за 1.6 мил евро за 1 нов тесен полски трамвай дето бичиха релсите за по малки габарити
16
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Нали имаме трамваен завод , дето за него комунистите ореваха орталъка , че сме правели хубави трамваи , пък го били затворили......??!
15
12
 
12
 
! Отговори
До Спаси Сифия преди 2 месеца
Фандъкова 12 години не ги оправи,ти искаш тези за 7месеца всичко да направят ГЕРБ така съсипаха София,че трябва да минат години за да се оправи,та ако ще и Господ да е софиянец.
14
0
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 2 месеца
Има търг Яви се и ще захлебиш.
13
0
 
19
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
На трамваите по-голям проблем е мръсотията и миризмите на *** брат'чеди от ливадите оттатък Дружба(ест. пътуват и без билети), и на прошляците. Това как ще се промени? Бяха похарчени много и много милиони за система, която не спира достъпа на нередовни пътници, няма и кой да ги сваля, и кой да чисти. Преди години 20-та беше закарана през Подуяне и пътят до центъра се увеличи с 15 мин. Калпави пътници, калпав маршрут, помислете за някакви услуги в трамваите, които да привлекат пътници.
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво!Така се прави!Вече има обновени тротоари,спирки,започва ремонт и на улици,а не като Фандъкова,само хвалби и ремонт на ремонта.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е ли работа на Столична община да съобщава тези новини, а не партийния сайт на един от коалиционните партньори? Излиза, че тези си присвояват изцяло заслугите, нищо, че следват програмата и бюджета на предишните...
10
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И в нови и в стари не се качвам. Когато не съм с колата карам пешком.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тия "клиенти" на 20-та въобще "дупчат" ли билети .... като ги знам кои са ...
8
7
 
20
 
! Отговори
спаси София преди 2 месеца
от спаси СОФИЯ - нови трамвай -добре -а кога улиците в крайните квартали и входовете към СОФИЯ ще се оправчт с кръпките и дупките върху кръпките ,кога ще започне цялостно преасфалтиране както е в Бургас например ,въпреки че парите от цяла БЪЛГАРИЯ са в СОФИЯ .......
7
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо си го приписват като дивидент "Спаси София"? Те ли дадоха парите или са наши в крайна сметка, освен това точно зарадия техния :скоростен трамвай: цяла южна софия няма метро но на гетата младост и люлин направиха по 2-3 линии вече.
6
8
 
26
 
! Отговори
Майора преди 2 месеца
Мис Бони и сие нищо не направиха , освен да объркат цялото движение в София и още не са възстановили нормалното такова по Попа! Освен за тройно вдигане на заплатите за друго не ставате!
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не пишете бракувани, а файн уайн. ;)
4
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За нови комисиона е към 10-15%> ако са втора употреба достига 30% комисиона. Кирчовците захлебват.
3
8
 
18
 
! Отговори
Смучи София преди 2 месеца
Ново поколение,нов внос бракувани от ГеЙрмания...