Терзиев: Амбициозна цел - София да е град с нулеви емисии до 2030 г.

Визията е ясна – градът да стане устойчиво и зелено място
27 юли 2024 13:27, Елка Василева
105
Терзиев: Амбициозна цел - София да е град с нулеви емисии до 2030 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г., каза столичният кмет Васил Терзиев при откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума, който бе открит днес и ще продължи до 2 август.

По думите на Терзиев, за да бъде София зелен град, е нужно сътрудничество, иновация и управление на околната среда. Според него София вече прави стъпки в тази посока. Терзиев спомена възможностите за технологично развитие, като даде за пример Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Нашата визия е ясна – да превърнем столицата в устойчиво и зелено място, което може да е пример за останалите градове в страната, коментира още Терзиев. И определи като сложен процес подготовката за адаптиране към променящите се климатични условия. Според него това е по-сложно като процес, особено в гъсто населените градове.

Нашите подходи трябва да бъдат внимателни и да се има предвид свързаността на биосферата, градските елементи и социални и икономически нужди, отбеляза Терзиев.

За да посрещнем предизвикателството, се нуждаем от науката. Моята вяра в науката е огромна, каза столичният кмет. Затова и съм щастлив, че градът е домакин на 61-вата сесия на IPCC, каза още той. Вярвам, че вашите дискусии ще ни въоръжат със знание, увереност и инструменти да посрещнем проблема с изменението на климата, добави кметът.

В изказването си Терзиев посочи, че София се гордее, че е част от международна общност, с която, работейки заедно, да се създаде свят, в който икономическият растеж и опазването на околната среда могат да вървят ръка за ръка.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Папагал на урсулени сентенции . Пълни глупости са тия с " нулевите емисии " . В поддържане на равновесието е истината , заложила го е Природата , за религиозно вярващите - Бог . Вие сороснята всячески нарушавате равновесието , създавате фактори , или унищожавате фактори които го дестабилизират или поддържат и решавате проблема с " нулеви емисии "
64
2
 
15
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 месец
Този пак ни разказва вицове.
63
5
 
8
 
! Отговори
11% само! преди 1 месец
Замърсяват старите коли в София!!! Останалото идва от централното софийско отопление от изгарянето на отпадъци!!! И от едни титани, които също изгарят отпадъци, и едни братовчеди, дето изгарят каквото докопат преди титаничните глупости!!! Спрете боковото изгаряне на отпадъци!!!!!
62
0
 
11
 
! Отговори
преди 1 месец
А от 2025 с нулева мозъчна дейност в кметството!
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2 милиона карат колела.:))
60
1
 
5
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 месец
Урсулю Еколайнен харесва това! Така е демократично! И евроатлантическо! И екоклиманеолибера3тично нек'си...
59
7
 
1
 
! Отговори
Жендър преди 1 месец
Поткрепяме
58
1
 
20
 
! Отговори
GURU преди 1 месец
Честито на софиянци, избрали са си глобалист, който ще ги сваля от колите, ама и каруци няма да могат да карат ... ***! Нулеви емисии значи нулев живот, а вие сте тези дето трябва да ви няма!!!
57
2
 
14
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 месец
Ще избива хората ли кво... или ще им слага запор на газовете 🤣🤣🤣
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да разделим басейна на зелена зона на непикаещи и зона на пикаещи в него...
55
0
 
18
 
! Отговори
Йордан преди 1 месец
Прилича ми много на Кирил Петков, дето обеща 2 милиарда лева на една албанска компания да развива производство на батерии в България. Нито дума не вярвам на Терзиев.
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зимата ще е супер, колела пеша, лед, виелици, сняг до колена, счупени крака:)), Пирогов с триколка че обслужва всички.:))
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелена сделка, 15 минутен град, пеша и с колела на 15 Мин от дома, без коли.:))
52
3
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
София ще е първия 15 минутен град на Балканите.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Васил Терзиев: "Важно е българите да се придвижват с колела".
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е това нулева нетна емисия?И защо по дяволите да е зелена София,като аз предпочитам да е синя?Боя ли нямат?
49
2
 
7
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Първо да минем през лустрация!
48
2
 
12
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 месец
терзийката уноищожи улижа пълченска, превърна я в скоростна магистрала с по три ленти във всяко напралвение, изсече всичко зелено, уби всичко живо - птици и животни, които живееха в парка, съсипа живота на живеещите там, остави децата без зелени площи, обрече пенсионерите на жесток пек без никаква сянка и сега милицционера терзиев щял да прави софия зелена. п е д @@@@ !!!!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може, ако доценти от факултета минат на соларни панели
46
1
 
10
 
! Отговори
Наско ментата преди 1 месец
Този още през 2027г ще е в миналото той ми говори за 2030 г.Такива като този комсомолец-евроатлантик и онзи борката ще са вече минало свършено до тогава .