Магазин в София продавал дъвки и енергийни напитки с вкус на канабис

Били произведени в Чехия и се разпространявали от пловдивска фирма
30 юли 2024 19:46, Анисия Иванова
29
Магазин в София продавал дъвки и енергийни напитки с вкус на канабис
Снимка: БГНЕС

Областната дирекция по безопасност на храните София-град установи, че в търговски обект за хранителни стоки на бул. "Витоша" се продават дъвки и енергийни напитки с вкус на коноп и канабис.

Съдържанието на съставки, които имат психотропен ефект върху човешкия организъм в тези продукти, надхвърля максимално допустимата стойност от 0,2%. Освен това, на опаковките им е изобразено конопено растение, което е забранено.

След сигнал Областната дирекция по безопасност на храните София-град инициира проверка на търговския обект, в който са пуснати в продажба продукти със забранено съдържание.

Проверката на Дирекцията по безопасност на храните показва, че продуктите, които съдържат CBD канабидиол са произведени в Чехия и се разпространяват от пловдивска фирма.

На собственика на магазина е връчена Забрана за търговия на тези хранителни продукти и те са върнати на доставчика, информира БНР.

От Агенцията по безопасност по храните напомнят:

"Потребителят трябва да гледа етикета. На етикета не трябва да присъства абревиатурата CBD, което означава канабидиол", заяви д-р Камен Николов от Дирекция "Контрол на храните".

"Канабидоидите са забранени за влагане в хранителни продукти. Те могат да се използват в козметични продукти, в някои други продукти като пасти за зъби примерно, но не могат да се слагат в храни и хранителни добавки".

Сигналът е препратен към Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив за предприемане на последващи действия спрямо фирмата-доставчик на забранената стока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
Ейии, тва у софия да не оди човек, ще препарират или ще те направят идиoтт
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко само е атлантическо лапайте пудели лапайте
5
7
 
7
 
! Отговори
Да ви имам проблемит преди 1 месец
Айде айде нали ги виждам "децата" на пейките около блокът в който живея.Професионални наркомани и алкохолици.Родителите им -затворници или общи работници лежат и пият по строежите. Търговците не са виновни че се опитват да изкарват някакви пари.И в Чехия има наркомани и алкохолици ама събират ли се на групички по пейки и градинки.Не,нали ? Обаждам се в районното да сигнализирам за група наркомани и алкохолици и отсреща сърдит женски глас ми вика на диалект "ко са ви напраили дицата ве"?
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че цигарите и алкохола по безвредни ли са от това?
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя да го гръмнат. Зарибява ви децата
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, хубава работа! Що тарашихте обекта, бе? Киро сега от къде ще си купува?
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Потребителят трябва да гледа етикета. На етикета не трябва да присъства абревиатурата CBD, което означава канабидиол"Хахаха нали доктора знае, че всъщност това търси потребителя :D