Зам.-кметът на София: На мястото на отсечените 39 дървета ще засадим 50

По думите му ремонтът на ул. "Опълченска" е важен за цяла София
4 сеп 2024 13:52, Нели Христова
89
Зам.-кметът на София: На мястото на отсечените 39 дървета ще засадим 50
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

По протежението на ул. "Опълченска" ще бъдат засадени 50 нови дървета. В района около ул. "Опълченска" ще бъдат засадени 53 дървета. Това заяви заместник-кметът Иван Василев.

Още по темата

Заместник-кметът Василев заяви, че ремонтът на ул. "Опълченска" е важен за цяла София. "Този ремонт ще даде възможност на много райони да подобрят ВиК свързаността си и канализацията не само в района на ул. "Опълченска", но и в района на Руски паметник, "Пирогов", бул. "Цар Борис ІІІ". Подменя се цялостната подземна инфраструктура, която ще подобри качеството на живот на хората от тези райони", каза той.

Василев съобщи също така, че ще бъде подобрена и транспортната свързаност с добавянето на две нови бус ленти, което ще направи движението на градския транспорт по-бързо. "Хората от северните райони ще могат да се придвижват по-бързо до центъра", заяви заместник-кметът.

Василев заяви, че ще бъдат премахнати 39 дървета, а на тяхно място ще бъдат засадени 50 нови по протежението на самата ул. "Опълченска" и 53 - в близост. "По този начин районът ще стане още по-зелен. След края на ремонта ще направим допълнителни усилия за запазване на дървесните видове там, а не както сме били свидетели новопосадените дървета да изсъхват за кратък период", обеща заместник-кметът Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Отсичането на дърветата е станало сред срещи със специалисти. "Анализът показва, че коренната система на дърветата не може да бъде запазена и в същото време да бъде изградена ВиК мрежа. Именно за това когато отрежем част от коренната система на дърветата, която попада в обсега на канализацията, ние нямаме гаранция за сигурността на хората и няма как да ги оставим тези дървета с тази голяма корона да стоят на ул. "Опълченска", обясни заместник-кметът.

Той също така заяви, че след срещи с граждани са решили да направят и жив плет, който да раздели пътното платно от тротоарите.

По-рано днес на ул. "Опълченска" се състоя протест срещу отсичането на дърветата. Основният лозунг на протестиращите е "Искаме дървета, не асфалт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от София
Васил Терзиев: Има риск за лиценза на "Софинвест"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много им нисък коефициента на компенсаторно озеленяване, бе. А иначе цепят хората.
81
0
 
0
 
! Отговори
115 преди 1 седмица
Абе чедо на държавна сигурност, и 100 да посадиш, пак им трябва време за да порастнат!
80
0
 
2
 
! Отговори
Граматически преди 1 седмица
е по-превилно да се напише "коренова система, а не "коренната система"(което си е простотия)! Бе вас джурналята, кой вие учил на български и на граматика? Другото е, че на швестерът Терзиев, харчи с лека ръка парите на софиянци! Пука му на комсомолеца, нали парите не са негови!
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига с тази коренова система, тя е различна при различните видове дървета, а и може да я определите, защото расте симетрично на горната част на дървото, което е над земята, а странни вносни дръвчета не се садят и не се внасят, защото не са съвместими с местната флора, фауна и освен това, много от тези вносни растения са паразитни, в София е пълно с едно такова вносно и паразитно дърво, расте навсякъде и няма кой да го унищожи да не се разраства навсякъде, плъзнало е и из цяла България.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До бос по асфалта"Аз бос ходя само по асфалт. Кога го напече слънцето ставам и нестинар." , това за Боко и ЦЦ ли се отнася или и за Пеевски, за кого?
77
1
 
4
 
! Отговори
Бул. К. Величк0ff преди 1 седмица
Град София се напълни с Много Не Канени "Скъпи" Гости. Х***йде да си ходят там от където са ДОШЛИ, че ще пусна водата........П.С. Те (гостите) ползват Нужник...
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От общината да внесат малко японци да им покажат как се преместват дървета с корените.
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен "като им оставиш стари дървета реват че падат клони по коли и глави, като слагаш нови дървета, пак си им крив, бе угодия нема, но всички ще ползвате по-широката улица нали?...." , защото толкова разбираш, дърветата , освен засаждане, искат и грижа и една от тези грижи е, да се наблюдават за болести, вредители или други неща и да се изсичат изсъхналите клони, дърветата са като пластелин, както се грижиш и ги поддържаш, кастриш, така ще растат и се оформят!
74
0
 
11
 
! Отговори
ГАД преди 1 седмица
И тия дървета, ако ги засядят като фиданки ... ще чакате бая години да станат (ако станат) дървета. На сумати места бучат нещо и до следващата година никой не се грижи за него и то горкото умира ...
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В нашия град имаме една река, която разделя два квартала по двете страни на реката; успоредно от двете страни на реката, има и градинки, а след градинките улиците, първо изсякоха всички дървета и тополи в градинките край реката, а сега едната половина е изсъхнала, изоставена, неоправена и незасадена; от страната на мутрите и ромите е засадена и оправена градинката, с огради , детски площадки, зеленина и т.н., а от другата българска страна, градинката е изсъхнала и даже дървета не са засадили.
72
0
 
11
 
! Отговори
По Марица режат преди 1 седмица
дървета, които не са в коритото на реката и не запушват нищо. Има незаконна сеч със съгласието на общината!
71
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е герберски проект за едни пари, какво обвинявате Терзиев? А да кажем, че откакто прокобата ГРОБ управляват, дърветата съхнат и да засадиш дървета, съхнат, а и калеми не се хващаха и много хора масово измряха, заедно с изсъхването на дърветата!
70
0
 
11
 
! Отговори
абслютни де,би ли! преди 1 седмица
Като знаем как "засаждат" няма едно дърво при нас от 10 години. Само някакви сухи вейки, които през даден период се садят и оставят да изсъхнат лятото.
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато се чудят какво да направят - хайде бус лента. Дано не ремонтират много до края на мандата им, за да не страдаме после от такива недомисления.
68
1
 
9
 
! Отговори
Лъжци! преди 1 седмица
Само лъжат и мажат, а нищо смислено не са в състояние да направят! Пълни смо.таняци, начело с Терзиев!
67
1
 
6
 
! Отговори
Хари преди 1 седмица
Поне да бяха 78,едно към две,че то нема и две годишен мандат да изкарате! София е на самотек!
66
0
 
5
 
! Отговори
Пипо преди 1 седмица
И петилетката за ... опа чакай бе комунизма си отиде сега сме демокрация ... уж ...
65
1
 
6
 
! Отговори
горите преди 1 седмица
въхсилев ша гориш и ти и семействототи оруд заедно с комунето тарзиев
64
3
 
8
 
! Отговори
Фен0Мен преди 1 седмица
Има дърво - има проблем, няма дърво - няма проблем !!! Проблемът е, че Кмета проблемът , а не дървото
63
2
 
7
 
! Отговори
До кога преди 1 седмица
садят се и порастнали дървета бе, ама ти като не си саадил и една фиданка как да знаеш