Трансформация на сградата на ЦУМ като модерен символ на София

Първият етап ще приключи до април 2025 г., вторият - до 2027 г.
11 сеп 2024 10:43, Елка Василева
35
Трансформация на сградата на ЦУМ като модерен символ на София
Снимка: архив, БГНЕС

Проектът за трансформация на сградата на Централния универсален магазин (ЦУМ) в София се осъществява в две фази. Първата фаза ще бъде завършена до април 2025 г., а втората се очаква да приключи до 2027 г. Това каза в Бургас Ахмед Насър, основател и директор на компанията “Антика Уърлд” (Antika World), ръководеща проекта. Проектът цели възстановяване функционалността на ЦУМ като модерен символ на София с отлично разположение и полезност за обществото, уточни той.

Насър припомни за първото гостуване на изложбата "Египетски приказки" в Бургас и Варна. Експозицията представи над 100 реплики на египетски артефакти. По думите му има възможност за постоянно представяне на изложбата, която ще бъде разположена в специална зала в ЦУМ.

Вътрешността на сградата ще включва три зали на първия етаж – две изложбени за българската и египетската история, и една музейна с работилница за розово масло, посочи Насър.

Той съобщи, че на горните нива ще има търговска част, заведения за хранене и атракции, СПА център. На два етажа ще бъде разположен петзвезден хотел. Предвидени са конгресна зона и пространство за споделена работа, бизнес център и акселератор. Ще има и обособена част за научноизследователска дейност, допълни директорът на “Антика Уърлд”.

Виждаме инвестицията не само като възможност за обособяване на хотел и СПА център, но и като възможност за провеждане на бизнес срещи, развитие на IT сферата и научните дейности, посочи Ахмед Насър.

Предвижда се сградата на ЦУМ да бъде маркетинг, търговски и туристически център за популяризирането на България като желана дестинация. Рекламирането на страната като дестинация за целогодишен здравен туризъм също е сред идеите на проекта, каза още той.

Ахмед Насър съобщи, че представянето на трансформацията на ЦУМ ще бъде направено на 19 септември в Българската търговско-промишлена палата в София.

Предстои и среща с местни български компании за обединяване на бизнеса с цел развитие на региона, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от София
Засиленото търсене на имоти е заради присъединяването ни към еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Горкият ЦУМ, хотел, спа, картини и какво ли не/ като миш маш/, нещо за носене на пари или ...... съдбата на Кремиковци и подобни.:)) що не направи завод, предприятие, поне да има полза за Бг.:))
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Всичко от времето на соц да се събори.:))
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Поредният чалнат чалгар с великите планове. До 2027 щял да прави нещо си. За три години 10 ЦУМ-а може да се построят, ама тоя с четка за зъби само ще почисти. Сградата е абсолютно нефунционална. Архитектът е бил аутист на стаж към БКП. А тоя щял да прави работилница за розово масло?!? Че си нямат друга работа хората, а през цялата тая гмеж в центъра на София ще ходиш да правиш розово масло? Тоя нормален ли е?
25
1
 
9
 
! Отговори
мак преди 6 дни
Защо чужденци? Няма ли българи с идеи различни от хотели, спа, мол и подобни? Тоз ще напълни София с гости по негова вяра.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нищо не четете - Хотел Бе ,Египетски Хотел ,Арабски Хотел ще стане Цум ! -с хамами минералната вода от банята - спетеее овче стадооо , малко са ни къпали турците 500г ,ся арабите ...
23
0
 
7
 
! Отговори
Хей, общинарите! преди 6 дни
В изложбената зала за българска история артефактите истински ли ще бъдат или ще са реплики? Ако българските са истински, тогава и египетските трябва да са такива. Има огромно количество археологически находки от Древен Египет, така че нищо не пречи да бъде подбрана колекция за постоянна изложба в София. Това ще придаде огромна стойност на тази сграда като символ на София. Ако обаче нашите експонати са истински, а египетските бъдат реплика, това ще е унизително за нас.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Казано накратко ще разрушат облика на ЦУМ и ще го превърнат в посмешище.
21
1
 
15
 
! Отговори
Дедо от село преди 6 дни
А предвижда ли се пред ЦУМ да вдигнем и две-три Пирамиди, та да не се налага да бием път до Египет, като балами.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
С чий пари ?
19
0
 
14
 
! Отговори
аууу преди 6 дни
виновен е българският народ който дреме вече 35 години неразбиращо какво се случва !
18
0
 
11
 
! Отговори
ааа 2 преди 6 дни
виновни са българските политици както и българският " народ" който допусна всичкото това да се случи само за 30 години ....
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тоя с небългарското име само дето не е казал колко милиончета от нашите пари ще загроби държавата в този проект! Не е казал и коя е мутренската братчедска фирма,която ще ги глътне! С колко се облажи и честния комунист гергов от цялата далавера?
16
1
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 6 дни
До вчера ги учихме на строителство, днес се изявяват като някакви си специалисти.
15
2
 
12
 
! Отговори
Аааа преди 6 дни
До джамията. Скоро ще затварят чешмите с минерална вода, както затвориха банята. Минералните извори на България ще са само за много паралии и проститутките(мъжки и женски) , които ги обслужват. Страната ще бъде публичният дом на ЕС.
14
1
 
13
 
! Отговори
? преди 6 дни
Нали знаете че ЦУМ е частне. Продаден от Софиянски на комуниста Гергов за 15 милиона евро. ПРедлагам да го бутне и да направи голям МОЛ там.
13
0
 
12
 
! Отговори
и пак Фен0Мен преди 6 дни
До Фен0МенТа най-разумното ще е СПА-центъра да отиде на Боянските поляни в полите на Витоша, а тук да си дойде историческия музей.
12
2
 
11
 
! Отговори
Ааааа преди 6 дни
Нали сградата е сталиниска, защо не я разрушихте, крадци мизерни.
11
3
 
5
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 6 дни
поредните български щуротии ....на кому е нужно това ?!?!?!???
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 3 Ами тази сграда е строена точно с това предназначение, не случайно долу е запазен фрагмент от стената на Сердика, и какво ли още не. ЦУМ по първоначален проект е трябвало да е отсреща
9
0
 
9
 
! Отговори
Фен0Мен преди 6 дни
А дали знае, че сградата на ЦУМ първоначално е строена за Национален Исторически музей? ЦУМ е трябвало да бъде на отсрещния тротоар под Халите след Пиротска. Но , нечие умно решение променя фактите.