Въпреки недоволството на жители и политици: Дърветата на "Опълченска" вече са в историята

Тома Белев обяви, че съжалява за кого е гласувал на изборите
Обновена: 4 сеп 2024 11:55 | 4 сеп 2024 11:52, Нели Христова
119

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпреки множеството протести на жителите на София през последните седмици, Столична Община все пак започна рязането на дърветата на ул. "Опълченска", за да може да разшири булеварда.

Още от сутринта жителите на района се оплакаха, че на мястото са се струпали полицаи, които пазят работниците.

"Нямаме никакъв шанс. Има хора, които са затворени в апартаментите си, защото има полиция пред входовете. Нито могат да се приберат, нито могат да излязат. Голяма част от хората живеят в сградата отсреща", каза участничка в акцията на недоволство пред БНР.

Отстраняването на 39 огромни дървета предизвика сериозни дебати в обществото и сред политиците. Кметът на София Васил Терзиев заяви, че колкото и да го боли, отсичането на зеленината е необходимо. В пост във Facebook вчера той увери, че на мястото ще бъдат засадени нови дървета.

"След ремонта на ул. „Опълченска" районът ще стане по-сигурен, по-зелен, по-добре осветен и по-лесен за придвижване.  Проектът включва изграждане на нова канализация, подмяна на електрическата мрежа, разширяване на улицата, бус ленти, нови тротоари, LED осветление и засаждане на 103 нови дървета – удвоявайки броя на сегашните", пише той. А за зеленината обяснява:

"Грижим ли се за зеленината? Да. Искам да уверя, че проучихме всички варианти, за да запазим настоящите дървета без да пречим на изпълнението на проекта, който е от съществено значение за десетки хиляди граждани. За съжаление, няма как да ги запазим, но не просто ще ги възстановим, а и ще ги увеличим след ремонта. Разбираме колко са важни дърветата и зеленината за всички – те са важни и за нас. Въпреки че се налага да премахнем 39 дървета от едната страна на улицата, ще засадим 103 нови – не само по улицата, но и в близост до нея. Ще положим специални грижи за новозасадените дървета, за да сме сигурни, че няма да изсъхнат. Разбирам притесненията на гражданите. София няма добър опит с ремонтите през последните години. Затова в първия коментар прилагам документ с повече информация за проекта", написа той.

Но дори и досегашните съюзници на Терзиев, като Тома Белев, не са съгласни, че дърветата трбява да се одрежат:

"За първи път съжалявам за кой съм гласувал на изборите. Извинявам се на всички които съм подвел с подкрепата си за Васил Терзиев и Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София. Как не разбраха, че демокрацията не минава на гърба на полицаите.  За съжаление очаквам тежко застрояване на София с това некадърно управление. Ще се опитам да дам каквото мога да бъде преустановено", написа той във Facebook. А в по-ранен пост обясни защо отстраняването на дърветата е можело да бъде спряно.

"За да спра всякакви безсмислени дискусии по отношение коментарите ми свързани с Опълченска публикувам част от договора на Трейс със Столична община.

Общината може да прекрати договора и да не започва строителство, както и да го спре по всяко едно време заплащайки разходите до момента на изпълнителя.

Може, но не искаше и не иска. Анализирайки стигам до изводите, че нежеланието да се промени проекта и да се запазят дърветата по Опълченска може  да се дължи на три възможни причини:

- отговорните лица не разбират от инвестиционен процес;
- отговорните лица искат да има повече място за автомобили в града и по-малко дървета;
- отговорните лица много държат Трейс да получи 15 милиона от бюджета на общината.

Приемам предложения и за други причини ако намерите такива."

По думите му това, което Терзиев извършва в момента, е "политическо самоубийство".

Друг потребител във Facebook, Росен Василев, отбелязва, че не това е идеята, с която "Спаси София" са спечелили район "Възраждане": "Идеята, с която Спаси София печелеха симпатии преди да влязат във властта, беше за град с по-малко коли и повече зеленина. Ремонтът, който предвижда нови ленти за коли, и премахване на зеленина, е точно обратното."

В свое видео от вчера Антон Хекимян отбелязва, че на мястото на старите дървета трябва да бъдат засадени фиданки, но добавя, че ако властта се грижи за тях така, както тези зад НДК, които това лято изсъхнаха, то по-добре е да запазят старата растителност.

Хекимян отбеляза, че има много противоречия между ПП и "Спаси София", тъй като първоначално и двете защитавали проекта, докато Борис Бонев не заявил, че той все пак може да се коригира.

"А сега "спасителите" качват лъскави, цветни картинки, за да замажат политическия си гаф", казва Хекимян. "Истината е, че в тази отсечка задръствания и тапи не е имало. Не е имало и забавяне на градския транспорт."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от София
В кадър: Сапьори под прозорците на Румен Радев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ПАМЕТНИКОРУШИТЕЛИТЕ ОТ ППДБ СА ВЕЧЕ В ИСТОРИЯТА. НИТО ГЛАС ЗА ТЕЗИ НЕКАДЪРНИ КОРУПЦИОНЕРИ С ПРЕТЕНЦИИ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОТО НА РЕФЕРЕНДУМ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. .
105
0
 
2
 
! Отговори
Тъпотията преди 1 седмица
на този "кмет" ме впечатлява - преди миналите избори о.*** Патриарха, а сега, пак предизборно, о.с.и.р.а Опълченска. Избирателите няма да простят на партията, която издигна потомък на ченге от ДС на тази позиция...Интересно къде се е снишил оня от "Спаси София", обикновено е на всяка манджа мерудия.
104
0
 
2
 
! Отговори
Ахат-Дървото преди 1 седмица
Протягам свойте листа, оглеждам синия свод, бучи моторен шум, метален звън. Машини идват към мен, вървят роботи в строй, дълбоко гроб копаят за сън. Аз, който растях с вашите детски игри, макар че дълго живях сега ще ме отсекат. Аз, който без глас прося милост от вас. Хора спрете! Аз моля без глас-не за мен, а за вас. Прося милост пред вас. Не за мен, а за вас. Прося милост без глас.Хора чуйте, шум от панталони, метален звън. Хора спрете, спрете, спрете, спрете! Но те ще ме отсекат!
103
0
 
0
 
! Отговори
Нека ви! преди 1 седмица
Промяната продължава!
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дърветата са готови, почваме парковете. Много са ви, а тряба леглова база.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То тоя Терзиев гике и поразии върши ,реже дърветата ,нищо че няма опастност за хората ,отиди ги режат наред ,щял да,съди дървета и че ги чака да пораснат след 20 25 г.,софиянци си го избраха и сега и център на украински бежанци отварят ,тия нагледци ще паркират на хората на местата ,голем гаф че стане с украйците много са нахални !!
100
7
 
1
 
! Отговори
ГРАМАТИК преди 1 седмица
Когато ти падне гнилото дърво на главата и те утрепе! Какво? Анонимен
99
2
 
9
 
! Отговори
ови преди 1 седмица
Обаче не виждат падащата мазилка на сградите-да вземат да си санират жилищата . Дърветата ще порастнат пак, но хилядите дървета ,които се секат в горите и се извизват за материал никой не вижда.
98
6
 
5
 
! Отговори
opa преди 1 седмица
Аз не виждам какво толкова е станало, след като ще засадят нови. Въпроса е, колко качествено ще направят ремонта. Да не стане като на кръстовището на Околовръстното и Цар Борис 3, не знам колко месеца го правиха ама при малко по-проливен дъжд и става на езеро.
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те така строяха през соца, с голямо отстояние от пътя и булевардите , след блоковете имаше широки градинки, успоредно до градинките беше асфалтирана пешеходна алея, до нея асфалтирана велосипедна алея, БОРДЮР, за да се отдели вело алеята от булеварда и едва тогава улицата или булеварда.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До Анонимен 81Те така строяха през соца, с голямо отстояние от пътя и булевардите , след блоковете имаше широки градинки, успоредно до градинките беше асфалтирана пешеходна алея, до нея асфалтирана велосипедна алея, тротоар и едва тогава улицата или булеварда.
95
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Другия път пак гласувайте за ДС .Ама като го говорехме това нас изкарвахте лоши.
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя плъх Хикимян за какво сте го качили.
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Високото строителство и презастрояването създават проблеми с паркирането, пренатоварване на движението и ограничаване на пешеходната зона, концентрирането на населението само в една точка и липса на място, градинки, паркове, площадки, широки тротоари за свободно движение със зеленина, пренатоварване и на консумацията на вода, ток, горива и др. в определени райони и т.н. Малко ли райони има в покрайнините около София, защо не строите нови квартали там и с площи на воля?
92
0
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 седмица
Правилно се пише оТрежат а не оДрежат .Както се пише Детска Градина , а не Децка Градина , Сватба а не Свадба .Егати и Кмета , *** и Съветниците - та те са неграмотни .*оти викат на комбито картофи* ?
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отстоянието на сградите от пътя е задължително и по закон; трябва да има поне петдесетина метра отстояние минимум, заради замърсяванията, праха, шума, газовите изпарения от МПС, заради децата и т.н. Ами идете да живеете под ЖП линията или някой химически завод тогава, ако ви се струва нормално такова малко отстояние от жилищните сгради!
90
8
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 седмица
Важно е да има дървета, но е по-важно да има добра канализация и др. инфрастуктура.Като започнат проблемите пак ще стачкуват.Дърветата може да се извадят и отново да се засадят-така правят по света.А Хекимян освен да бъде слуга и да смърди, друго не може.Сигурно БТВ са пирували като се е махнал.
89
0
 
4
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 седмица
До Анонимен 13Колко дълго живее едно дърво ли? Ами, много по-дълго от човека;))) Човека е най-мимолетната планетарна твар, но затва па най-вредната;))) Затва, алпите не са обичали хората. Те пак не ги обичат, де;))) Факт е, че поколението на ДС сече дърветата, които са били посадени от дедовците и бащите на тия, дето ДС е управлявала като пролетарии сиреч по-руски крепостни селяни;)))
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно дърво не трябва да се сече а трябва да се устави да падне когато му дойде времето. Дърветата растът бавно.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
София е котловина, няма достатъчно вятър и въздухът се застоява и е мръсен, трябва да завали дъжд, за да се пречисти въздуха, а дърветата са необходими за повече кислород. В София е мръсно, неремонтирано, неуредено, но най-големия проблем е презастрояването от което произтичат и много други проблеми. Имат предостатъчно място, за да се застрояват и разширяват навън, но не го правят, защото алчниците искат да използват старата инфраструктура и не влагат пари в нова, а само да вземат и трябва да с