Топалов: Русия трябва да бъде изключена от световния шах

19-ият световен шампион ще участва в големия турнир в Леон
27 мар 2024 18:47, Петър Бойчев
116
Топалов: Русия трябва да бъде изключена от световния шах
Снимка БГНЕС

Русия трябва да бъде изключена от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) заради военния конфликт с Украйна, заявява в интервю за EFE българският шахматист Веселин Топалов, който живее в Саламанка, Испания.

19-ият световен шампион по шахмат ще участва в 37-ото издание на легендарния турнир в Леон през юни, пише ekspresso.bg. Според Топалов това решение може да се смята за „радикално“, но категорично трябва да се направи разлика между руските играчи, които са против войната в Украйна, и тези, които я подкрепят и с които няма смисъл да се говори.

Топалов, верен на агресивния си стил на дъската, който му донесе толкова много успехи и световната титла на ФИДЕ през 2005 г. в Сан Луис, Аржентина, критикува сегашната система за гласуване в шаха – често срещана и в други спортни дисциплини – с един глас на държава, независимо от авторитета и броя на играчите й.

„Никога не съм разбирал системата, в която една държава да е равна на един глас във ФИДЕ, когато две малки федерации със 100 члена имат повече гласове от Китай или Индия. Това не е демократично, а абсурдно и според мен държавите трябва да имат власт пропорционално на техния брой играчи “, подчертава Топалов.

Въпреки успехите си, Топалов смята, че неговият момент на максимален блясък вече е отминал: „Не че не мога да се състезавам на високо ниво, но просто мисля, че трябва да направим път на младите, защото има много таланти с голямо желание. Всеки играч има своите приоритети и човек трябва да се запита – колко часове на ден той би бил готов да работи, за да спечели 10 точки в класирането и да напредне с няколко места,“ казва бившият световен шампион.

Организаторите на турнира в Леон са щастливи, че имат в квартета участници Топалов. Веселин е присъствал няколко пъти в състезанието, постигайки титла през 1996 г. – дебютът му е през 1993 г. Той пази като „незаличими спомени“ дуелите си срещу Анатолий Карпов и Гари Каспаров през 1998 г., когато загуби финала в тайбрек.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брееей, порасна му работата на Весо Топа. Вече взе да изключва цели държави.
62
7
 
6
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 1 месец
Аз съм най-успешният пациент на нашата клиника.
61
6
 
13
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Кой те пита пък теб ? Льольо !
60
7
 
7
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 1 месец
Забравих да спомена, че лaпам за без пари. Желаещи?
59
4
 
6
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 1 месец
Аз без съмнение избягах от спешното отделение на Карлуково.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шаха си е шах. Политиката си е политика.
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейк0 много ли обичаш русия? Или за 4000-то лева от митрофана?
56
3
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 месец
А какво мисли Гришо по казуса Русия, а Гонзо?
55
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога не е късно да се изложиш,господин Топалов....Много жалко!
54
3
 
8
 
! Отговори
До 56 преди 1 месец
"Топалов е бил световен шампион по шахмат. И в мач за титлата с Крамник в Русия руснаците го прецакаха като Крамник ходеше през 5 минути до тоалетната." ------------ Ми и така да е. Само че е нелепо Топалов да търси възмездие сега, като иска изключването на Русия от шахмата. А ако говорим за прецакване в спорта, да си спомним художествената гимнастика и колко пъти българките бяха прецаквани за сметка на рускините?
53
3
 
10
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Туркофила е много бит от руснаци, иначе говори за демократичност. " две малки федерации със 100 члена имат повече гласове от Китай или Индия. Това не е демократично, а абсурдно"
52
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След това да изключат Индия, Китай и САЩ пък може да се намърдаш в десетката. Пpoдажник! Слава на Русия!
51
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Топалов е бил световен шампион по шахмат. И в мач за титлата с Крамник в Русия руснаците го прецакаха като Крамник ходеше през 5 минути до тоалетната. Явно ,за да получи инструкция как да играе. Долно племе са руснаците. Още по-долни са русоробите в България.
50
5
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 месец
Хайде да излезем с истинските причини. Мениджър на Топалов бе Силвио Данаилов, който е пълен мошеник и далавераджия, кариерист успял с наглост да се натресе в управлението на ФИДЕ. Обаче, през 2016 ФИДЕ хвана с доказателства парични далавери на Силвио Данаилов и му отне правата за 18 месеца. Не може Топалов да не е бил намесен в тия неща. Така че, нека да си приказва само за шах-мат и да не си вре носа където и той се е изложил.
49
4
 
8
 
! Отговори
Много е жалко преди 1 месец
когато човек с успешна кариера се продава за жълти стотинки в края на професионалния си път.
48
9
 
14
 
! Отговори
Ъхъ преди 1 месец
Щот да ти е по-лесно нали? Руснаците те дънеха редовно а?
47
5
 
14
 
! Отговори
Може да изключите преди 1 месец
Русия от фиде-миде-фифа-мифа-мок-фок и т.н., но не можете да я изключите от световната политика. Нито от световната енергетика. Нито да й вземете ресурсите. Там ви е болката, нали? Другата болка е, че войната между Русия и Украйна рано или късно ще свърши. И коя държава ще остане на белия свят? А?
46
6
 
7
 
! Отговори
Фюте преди 1 месец
Какви постижения има този лисугер и кога е било последното я кажи. Същото кат наще футппстьори последно представяне на световното в САЩ хахахаах, мизерабълника гледа как да разкара противници. Ако имаше топки , щеше да каже и еврейче да ги изключат
45
4
 
14
 
! Отговори
Гледам Тв преди 1 месец
Който не може да победи, измисля политически лозунги!
44
15
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Всички умни и интелигентни хора по света са срещу глуповатото джудже таксиметров шофьор с име на женска вaгинa, само нашите пенсионери, комунисти и платени от мутрафоновото посолство тролчета са за Мордор и го обожават и му правят фейдеpoси :)))