Топалов: Русия трябва да бъде изключена от световния шах

19-ият световен шампион ще участва в големия турнир в Леон
27 мар 2024 18:47, Петър Бойчев
116
Топалов: Русия трябва да бъде изключена от световния шах
Снимка БГНЕС

Русия трябва да бъде изключена от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) заради военния конфликт с Украйна, заявява в интервю за EFE българският шахматист Веселин Топалов, който живее в Саламанка, Испания.

19-ият световен шампион по шахмат ще участва в 37-ото издание на легендарния турнир в Леон през юни, пише ekspresso.bg. Според Топалов това решение може да се смята за „радикално“, но категорично трябва да се направи разлика между руските играчи, които са против войната в Украйна, и тези, които я подкрепят и с които няма смисъл да се говори.

Топалов, верен на агресивния си стил на дъската, който му донесе толкова много успехи и световната титла на ФИДЕ през 2005 г. в Сан Луис, Аржентина, критикува сегашната система за гласуване в шаха – често срещана и в други спортни дисциплини – с един глас на държава, независимо от авторитета и броя на играчите й.

„Никога не съм разбирал системата, в която една държава да е равна на един глас във ФИДЕ, когато две малки федерации със 100 члена имат повече гласове от Китай или Индия. Това не е демократично, а абсурдно и според мен държавите трябва да имат власт пропорционално на техния брой играчи “, подчертава Топалов.

Въпреки успехите си, Топалов смята, че неговият момент на максимален блясък вече е отминал: „Не че не мога да се състезавам на високо ниво, но просто мисля, че трябва да направим път на младите, защото има много таланти с голямо желание. Всеки играч има своите приоритети и човек трябва да се запита – колко часове на ден той би бил готов да работи, за да спечели 10 точки в класирането и да напредне с няколко места,“ казва бившият световен шампион.

Организаторите на турнира в Леон са щастливи, че имат в квартета участници Топалов. Веселин е присъствал няколко пъти в състезанието, постигайки титла през 1996 г. – дебютът му е през 1993 г. Той пази като „незаличими спомени“ дуелите си срещу Анатолий Карпов и Гари Каспаров през 1998 г., когато загуби финала в тайбрек.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Аз от Карлуково ли избягах или от 4-ти километър?
42
1
 
14
 
! Отговори
. преди 1 месец
Включвам Топалов в личния ми черен списък! Изключвам го от руския шах! :))))))
41
7
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Из медта од смесени бракове ако се чувствате повече руснаци, измитайте са накъде фронта!
40
4
 
17
 
! Отговори
Кво общо има ФИДЕ преди 1 месец
с войната между Русея и Украйна бе, Топалов? И ако изключите Русия от федерацията, с какво ще повлияете на войната? Щом подкрепяте Украйна, заминавайте на фронта да се биете срещу Русия, вместо да се правите на демократи с празни приказки. И може ли да обясниш с какво шахматистите, които са против войната имат повече стойност от тези, които я подкрепят? Нямало смисъл да се говори с тях? Е, на това му се вика диктатура!
39
5
 
13
 
! Отговори
Км преди 1 месец
Топалов е обратното на остър.
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
100 човека съ подписват Топала, дъ бъдеизключен от ФИДЕТО!
37
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки българин трябва да помогне на хората от Кавказ за справедливата им борба за свобода от престъпния режим в Киев
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изключете Русия и от указателя. Изтрийте международния й код за да не може никой да им звъни. А и те да не могат да звънат в чужбина. Следваща стъпка, помислете как да изключите Русия от Слънцето и от въздуха. Има мното добри идеи само трябва човек да помисли...
35
10
 
24
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Хайде и тоя се пише българин и милее за бандеровците, а живее в Испания. Псевдобългарин.
34
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щях да го разбера, ако така беше казал за Сащ, когато нападнаха Ирак и за Великобритания и Франция за Либия. Оказва се, че и той малко псевдо
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Да си - е той за шах говори
32
5
 
5
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Айде бе, чакам имена на руски гросмайстори, от които Топалов се страхува???
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фют - знаят - Гари Каспаров
30
3
 
12
 
! Отговори
Да си преди 1 месец
гледа шаха и да не се бърка в работи, които не разбира.
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вече света трябва да мисли за новата държава Белгородска Народна Република, а не да се занимава с крепосните в московието
28
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Топалов е прав!
27
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е Топалов! Като подкрепят ставащото в Украйна нека тогава да се състезават само в необятная. Те така и така твърдят, че не ги интересува останалият свят и се смятат за самодостатъчни. Гари Каспаров също отдавна настоява за подобни санкции.
26
5
 
25
 
! Отговори
Топалов преди 1 месец
Топалов: Русия трябва да бъде изключена от световния шах. Също така Индия, Норвегия, Китай, САЩ и Франция. Така от 24-ти ще стана първи.
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво толкова, ще си играят с шахматистите от КНДР, Еритрея, Сирия и Никарагуа. Важното е, че ВСУ помага на Путин да увеличи параолимпийците
24
4
 
20
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Страх го е руските шахматисти да не го бият за това говори срещу тях.