Британска компания разработва революционно лечение срещу агресивен рак

Ракът не е едно заболяване, а 54 различни болести, които обаче имат едно общо нещо
27 юли 2024 14:26, Елка Василева
27

Видовете рак се различават по много признаци, но започват от клетка, която започва да се дели многократно и безконтролно. Един от основните проблеми при лечението на този вид болести е, че те бързо се адаптират към терапиите, както и че разработката на едно лекарство може да струва над 1 млрд. долара, а едва 0,1% от идеите за лекарства минават всички етапи на разработка и стигат до пазара. Това каза д-р Георги Наумов, главен оперативен директор на RS Oncology в предаването "Футуризъм" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев.

Ракът не е едно заболяване, а 54 различни болести, които обаче имат едно общо нещо – започват от клетка, която започва да се дели многократно по начин, който не може да се контролира. Онкологичните заболявания се различават много един от друг и за всеки от тях трябва да има отделно лечение, каза д-р Наумов.

Сред най-големите предизвикателства при лечението на рак е, че тези клетки са адаптират много бързо към терапията, а микросредата около тумора се променя и той спира да реагира на лечението, посочи гостът.

Ето защо е много важно да имаме много различни лекарства, за да могат лекарите да редуват терапиите, за да бъдат те успешни.

RS Oncology е британска компания, която разработва лечения срещу рак, като един от тях е мезотелоимът. Мезотелиомът е един от най-старите видове рак. Той засяга белите дробове и води до натрупване на течност в пространството около тях наречено плевра.

До преди 2 години той се лекуваше само с химиотерапия, което е изключително брутален процес за пациентите. Няма лечения, които да са насочени към специфичните протеини, свързвани с този вид рак. В последните 2 години навлезе вид имунотерапия, което се използва от повечето лекари в САЩ и Европа, обясни д-р Наумов.

Новото лекарство на RS Oncology е насочено към ензим, наречен PRX3, намиращ се в енергийния органел на клетката, наречен митохондрий. С помощта на катетър се изтегля плевралната течност и се влива лекарството директно върху туморите.  

То е преминало първата фаза на клиничните проучвания и сега се намира във втора фаза, която се очаква да завърши до 1 година, като се правят проучвания и дали може да се адаптира за лечение на други видове рак, каза още гостът.

Вижте метода на действие на новото лекарство, както и целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
Ако искаш може да се обезпаразитиш със Зентел например. Той е широкоспектърен, но трябва да се намери откъде да се купи без рецепта. Може да се ползват и лекарства за животни, но не съм сигурен за ефективност и безопасност.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много им се иска да продават отрови и в същото време лекарство и така да затворят веригата.
19
1
 
9
 
! Отговори
ПАЗИ БОЖЕ преди 1 месец
Да не дава Господ да се разболееш от рак, множествена склероза, от инфекции, да ти правят ампутации, и да станеш инвалид или пълна слепота... То какъв живот е това, по-добре да си тегля куршума...
18
2
 
3
 
! Отговори
Dim Gothsky преди 1 месец
Черна птица над нас прилита, стои пред прозореца и не отлита. Гарване защо дошъл си пак? Да носиш на душите мрак? Пак ще грачиш над гроба нечий, душите до покоя са тъй обречени...
17
10
 
6
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 1 месец
Не е тайна, че англо- краварете непрекъснато ни оросяват с какви ли не химикали, прелитайки със самолетите си над англо-краварската си колония,което става пред "зорките" очи на Асфалт паша, Кирчо, Кокорчо ,Гнома, Ристе Лодкаря, ***,Шкембе Ваевода, Шишо, Главчо, Магарев и всичката друга продажна ***, която има претенциите,че е редно да бъдем морени и крадени от западните им "партньори".
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде най после,тези Англета,да свършат И нещо Полезно за Човечеството! Стига са си го " мерили" с Русия! Знаем че ги " мразят"!!!-:)
15
4
 
0
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ!!! ВАЖНО!!! преди 1 месец
Прочети коментар номер 1 под новината "Само за жени! Хороскопът ви за август"
14
2
 
2
 
! Отговори
Скарида преди 1 месец
Лечението срещу агресивен рак е тенджера под налягане.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде бе! Лекарството с/у рак е да не се ядат рафинирани храни. Това е!
12
4
 
2
 
! Отговори
Фифи преди 1 месец
Да разработват, вярвам, че в понеделник ще са налице резултатите !
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"митохондрий" е известен римски пълководец, защото органелата на български се казва митохандрия.
10
18
 
12
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 месец
Да не би случайно фирмата да е Астра Зенека ? Шефа е Индийски Махараджа с Магьосници и Сина на Байдън ?Само да ви предупредя - Руската Армия пак ще събори Бараките в които бъркате Био Оръжието .60 милиона са Загиналите от Ковид 19 - заразата се бъркаше в Харков и се пръскаше със САЩ самолети над Света . За Критиците - От 2023 до сега виждате ли Самолети с 10 километра следа в Небето ?
9
3
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Като го разработят и се окаже ефективно тогава ще е новина...
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четири Бадема на ден, предпазват от рак. Не вярвайте на български лекари с вилите по морето и в Банско
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България ако си с рак, си поръчвай некролозите. Виждам го всеки ден, имайте малко уважение към хората, не пишете подобни глупости на някави лаици за другия век на другия край света. Живеете в държавата, която осъди Пирогов за несъществуващи лечения!
6
3
 
14
 
! Отговори
Успех преди 1 месец
Успех....дано лечението е успешно и спаси много Човешки живота!!!
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не е бесплатно нема смисъл.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те им дават ред за преглед след 9 месеца.
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руска компания също разработва революционно лечение срещу агресивен рак. Разработващите са стотици.
2
10
 
4
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 месец
Рака е липса НА и преживяване на ЛЮБОВ!Всичко друго е "Надай се к у.р.е. на пияни жени.