Арина Сабаленка спечели US Open след победа над Джесика Пегула

Финалната среща продължи час и 54 минути
8 сеп 2024 07:45, Анисия Иванова
30
Арина Сабаленка спечели US Open след победа над Джесика Пегула
Снимка: БГНЕС/EPA

Арина Сабаленка спечели титлата на US Open след победа във финала над Джесика Пегула със 7:5, 7:5. Двете показаха най-доброто от съвременния женски тенис, но Сабаленка беше по-концентрирана във важните точки и за първи път в кариерата си триумфира като шампионка в Ню Йорк, съобщи БНР.

26-годишната Сабаленка беше финалистка и през миналата година, но отстъпи на Коко Гоф. Днес тя имаше за съперничка друга американка - Пегула, която за първи път в кариерата си излезе във финал на турнир от "Големия шлем".

По пътя към титлата Сабаленка загуби само един сет - срещу Екатерина Александрова в третия кръг. Тенисистката от Беларус показа, че не разчита само на сервиса си и мощните удари от дъното на корта. Тя импровизира с къси топки във възлови разигравания, а освен това беше почти безупречна при излизанията си на мрежата.

Двукратната шампионка от Australian Open вече има 50 победи на любимата си твърда настилка в турнирите от "Големия шлем". Тя е в серия от 12 поредни спечелени мача след поражението от Аманда Анисимова в Торонто, а балансът и срещу Пегула е 6:2.

Американката може само да се гордее с представянето си. До момента тя никога не беше прескачала четвъртфиналите в турнирите от "Шлема", но в Ню Йорк постигна впечатляващи победи, като загуби само един сет преди финала, а сред "жертвите" й беше и водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек.

Пегула ще се изкачи от шесто на трето място в ранглистата. Тя излезе крайна победителка в 15 от последните си 17 мача, а единствените и две загуби са от Сабаленка - днес и на финала в Синсинати в средата на август.

Финалният дуел продължи час и 54 минути. Двете си размениха общо 10 пробива, а голямото предимство на Сабаленка беше значително по-високият процент спечелени точки на втори сервис. Втората в света заби 6 аса, допусна 5 двойни грешки и реализира 6 от 15-те си възможности за пробив. Сабаленка направи повече уинъри (40:17), но и повече непредизвикани грешки (34:22).

Заради лошото време финалът на "Артър Аш" се игра при спуснат покрив. Пегула бързо се нагоди към бомбените сервиси на Сабаленка и пласира няколко впечатляващи ретура. Американката реализира първия пробив в мача и поведе с 2:1, но след това Сабаленка направи серия от 4 поредни гейма.

Пегула намери отговор на агресивната игра на фаворитката в точния момент. Колкото повече мощ вкарваше в ударите си Сабаленка, толкова по-впечатляващо се защитаваше нейната опонентка. Пегула стопи изоставането си и изравни при 5:5, а в следващия гейм стигна до скрит сетбол. Сабаленка запази самообладание и удържа подаването си, прехвърляйки напрежението в половината на Пегула. Американката този път се огъна и предаде сета след двойна грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: тенисАрина Сабаленка
Още от Водещи мобилна
Северна Корея наказа олимцийците си, които се снимаха със съперниците от Юга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тенисистите изискват от публиката пълна тишина и неподвижност, когато изпълняват сервиз. Обаче някои от тях издават крясъци, вой и ревове при всеки удар, с цел да впечатлят публиката и да уплашат съперника.Това трябва да бъде прекратено или поне ограничено, все пак не е корида.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сабаленка-182см/80кг. Както образно се изрази коментаторът в предния мач срещу Емма Наваро: " Като в боксов мач, в който състезателите са в различни категории"
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мъжко момиче излезе! :)))
23
4
 
3
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
До Анонимен20. И на теб копейките са ти в главата. Какво ще кажеш за сестри уилямс, да не би са по-крехки и по-женствени от нея?
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И Сабаленка, и преди нея имаше една Мугуруса (дето й викаха Мугурусов понеже в лицето беше като мъж), а сигурно има и други са много съмнителни... Не знам дали въобще са им изследвали хромозомите, но дори и да са ХХ, съм убеден че са се тъпкали с мъжки хормони! Разбира се и за Серена Уйлямс имаше съмнения, но тя поне роди, което доказва че е жена, което не й пречи и тя да се е тъпкала с хормони
21
6
 
4
 
! Отговори
Хи хи преди 1 седмица
Ами пита еврогея, отговарям му, защо са тия минуси ??
20
5
 
4
 
! Отговори
Хи хи до 21 преди 1 седмица
халифа има мъжки хромозоми, а Сабаленка е нормална жена с два Х хромозома ! Сега разбра ли ??
19
3
 
5
 
! Отговори
X - хромозоми преди 1 седмица
Спасете женския спорт!
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Koпейки, пак ви питам - тоя киборг с какво е по-различен от Имане Халиф да речем, или щом е от Беларус няма проблем? Вчера коментатора по Евроспорт каза че средната скорост на форхенда й е по-голяма от тази на Джокович?! СлучаЕност нали копейки?
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мъж!
16
4
 
6
 
! Отговори
До #5 преди 1 седмица
Ограничена ти е общата култура, за това не знаеш и не можеш да се сетиш за някой изявен спортист от Русия или бившият СССР. Имат много такива и това е нормално както и за всяка друга държава. При тях са доста, защото са и повече народ. Разбира се САЩ също имат своите изявени спортисти. И нещо много важно! Не забравяй, че допинг-контрола от много години се контролира от САЩ и всички техни сателити. Това е само едно нещо, което може да ти отговори на много въпроси. Другото е Луис Армстронг!
15
2
 
5
 
! Отговори
007 преди 1 седмица
До 2. Хаха, а черната жена -мъж да кажеш нещо? Много си зле да знаеш
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Леле мале жалките центаджии какви ги бълват. Ограничени хорица от пропагандата . Давайте смело, цент по цент ще стане долар!
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Джесика Пегула от САЩ надмина себе си, игра блестящо, имаше и подкрепата на публиката, но Сабаленка от Беларус беше явно по-добрата. Напълно си заслужава титлата. Интересно как Беларус създаде такива елитни тенисистки като Сабаленка и бившата номер едно Азаренка?! Ние едва успяваме да вкараме в топ100 една тенисистка..
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на Беларус! Най-прекрасната държава. Истински оазис насред гнилата *** Европа. Бях там и знам какво говоря. Интересното е, че улиците им са излъскани до блясък, а не видях кой ги чисти така.
11
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Леле мале жалките купейки какви постове блъскат ужас много ми е смешно да ги четта, ограничени хорица от пропагандата . Давайте смело сърп и чук !
10
5
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 1 седмица
За фигурно пързаляне чувал ли си? А за художествена гимнастика? Или викаш и там допинг върши работа? А хокей гледал ли си?
9
5
 
2
 
! Отговори
от БАН преди 1 седмица
никой не чете тъпнята на злобните киселчоци. Даже ме мързи да им блъскам и минуси. То вече всичко е ясно кой кой е и за какво се бори. Няма нужда от никаква пропаганда.
8
4
 
5
 
! Отговори
Хи хи до 6 преди 1 седмица
Да, ходи да бие американците на място. Ама много ги бие, те направо пищят от нея !
7
0
 
3
 
! Отговори
Дебилите преди 1 седмица
от ранни неделния зори са на фронта москва-ню йорк-минск.

Спонсорирани публикации