Боряна Калейн: Надскочих себе си стократно, трудно ми е да го осъзная

Иска да се порадва на успеха, след това ще вземе решение за бъдещето си
13 авг 2024 09:18, Елка Василева
39
Боряна Калейн: Надскочих себе си стократно, трудно ми е да го осъзная
Снимка: архив, БГНЕС

Олимпийската вицешампионка в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Париж Боряна Калейн се завърна в София. Заедно с нея бяха и останалите от тима - Стилияна Николова, грациите от ансамбъла Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева, треньорите Марияна Памукова, Валентина Иванова, Бранимира Маркова, Весела Димитрова, Ясена Стойнева.

Калейн завоюва първи медал за страната в индивидуално състезание по художествена гимнастика от Игрите в Сеул 1988 насам.

"Все още ми е много трудно да осъзная какво постигнах на тези Олимпийски игри. България има своя медал в художествената гимнастика, за което целият отбор сме безкрайна щастливи, а и наистина, начинът, по който се представих на това състезание, беше невероятен, аз се надскочих стократно, спрямо това, което показах през тази година, за което съм още по-щастлива", бяха първите й думи на летище София.

Тя беше посрещната от много малки момичета, които тренират този спорт. На върпос относно бъдещето й Калейн каза, че все още не е взела решение.

"Това е еднолично усещане на човека. Не мисля, че сега е моментът да взимам каквито и да е решения. Искам да празнувам с близките си хора, да се радвам на победата, а след това като си почина, ще взема решението", добави грацията.

Олимпийската вицешампионка разкри какво й е помогнало да изиграе осем отлично композиции в Париж по време на квалификациите и на финала.

"Ние много работихме върху това през последната година на тренировка. Успях да запазя своя фокус докрай и максималното си спокойствие. Настройката е най-важното нещо. Аз самата си промених настройката в последните три години, работих много в тази посока. Започнахме да правим моделирани тренировки в дните, в които беше състезанието, в четвъртък и петък, в същите часове, за да се доближим максимално много до това, което ще се случи в състезанието. Това беше голям плюс за мен. Както казах, работих много в тази посока на тренировка. Чувствах се уверена, защото го бях тренирала и знаех, че мога да го направя и после се наслаждавах всичко останало", заяви Калейн.

Тя благодари на своята треньорка Марияна Памукова.

"Просто да ѝ кажа "Благодаря", което ще бъде малко, защото това е човекът, който ме отгледа в залата и благодарение на когото съм това, което съм днес, и като гимнастичка, и в голяма степен като личност“, каза тя.

Калейн подкрепи и своята съотборничка Стилияна Николова, която не успя да се класира за финала на индивидуалния многобой.

"Казах й, че едно неуспешно състезание не определя по никакъв начин това, което е постигнала до момента, и че тепърва я чакат хубавите неща, стига да не се предава", добави гимнастичката.

"Определено фокусът не бе насочен към мен, когато заминах за Олимпийските игри, но мисля, че това ми е повлияло. Аз бях наясно със своите възможности, с това, че при една добра, безгрешна и стабилна игра, влизам в борбата за медалите. Моята работа беше да се фокусирам до края. Да, имаше доста българи в публиката, включително и наши чуждестранни фенове бяха там, което ни зареди по един страхотен начин да покажем своя потенциал", разказа още тя.

"Наистина искам да се порадвам на този успех. Той за мен е нещо много голямо, след което ще преценя какво да правя, когато емоциите утихнат. Наистина ми е много трудно още да го осъзная. Чувам как хората говорят, но ми е нереално още да го осмисля напълно", завърши Боряна Калейн.

Нейната треньорка заяви, че е удовлетворена от постигнатото, а в лицето на своята състезателка вижда човек, който е готов за живота.

"В нея виждам удовлетворен човек, виждам човек, който израсна, разви се и е готов да влезе в живота. Истината е, че аз на това състезание бяха безкрайно спокойна. Може би това ми беше най-спокойното състезание, защото бях на 100% уверена в това, което тя може да покаже. Знаех в каква форма е, ние бяхме направили тази година план така, че наистина най-върховата й форма да бъде на точно тези Олимпийски игри, така че аз бях много спокойна. Изпитах огромно удовлетворение. Знаех, че всички тези години са си стрували и знаех, че малките стъпки, които ни водят нагоре, са си заслуважвали", каза Памукова.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Водещи мобилна
До 2050 г. много градове няма да могат да бъдат домакини на Олимпиада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До До Анонимен 20 - разбира се нашите путинофили, които само на хартия са българи, са абсолютно съгласни и дори подкрепят това, че нашето момиче бе ощетено за сметка на рускинята. За тях да предадат българското е толкова естествено - нещо като дишането!
21
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 20 преди 4 седмици
Напротив - рускините бяха там. Само че представяха други държави. Тая Дария Варфоломеев, която стана олимпийска шампионка за сметка на Боряна, каква мислиш, че е? Германка? Не! Чиста рускиня! Това, че играе под германски флаг, не я прави такава!
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добре че ги няма рускините. Късметлийки такива.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сладка и красива.Време за деца и мъж.Другото е суета от Сатаната.
18
6
 
3
 
! Отговори
Нане преди 4 седмици
Я ми кажи гуспожице/гусудине/трети пол, кой е вторият връх след Еверест.... ===)))
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Ъхъ - без да се обиждаш пич, ама нихилизма и ксенофобията не говорят за висок IQ! В спорта, това чужденец да представлява друга страна е нещо най обикновенно. Света е без граници. Няма голям футболен отбор където поне 30-40% да не са чужденци? Защо не хейтиш примерно Абрамович, че купи Челси? Извинявай още веднъж, ама твоето малко бие на "синдрома на късата п.шка"! Тези момчето и момичета са положили планина от усилия за да са там. Хайде да уважиш труда им, както подобава на човек културен!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мрън, мрън, мрън! Коментират основно хора живяли по принципа "..те ни лъжат, че ни плащат - ние ги лъжем, че работиме..". Точно тея индивиди днес са "изградили" България при социализма и съдят всеки и всичко! А нема нужда! Това момиче е положило толкова труд за да стигне до Олимпийския медал, колкото вие не можете да възприемете. Мразите и чужденците които са се състезавали за България? Защо? Тук са тренирали и подготвени - естествено медала е за България. Поздравления за всички медалисти!
15
2
 
2
 
! Отговори
Ъхъ преди 4 седмици
До Нане Понеже не си в състояние да разбереш за какво става въпрос, минаваш на лични нападки. Това вече говори за IQ, долу-горе колкото Еверест. Ама в обратна посока.
14
3
 
10
 
! Отговори
Нане преди 4 седмици
Само с това, че си се писал ъхъ, ми е ясно, че общата ти култура е нула.... Вземи по прочети от къде е родът на Боряна Калейн и пак заповядай.... 100 процентова Българка... Мъ ти од де знаеш с това отрицателно, не нула... IQ.... ===)))
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА БОРЯНА ПОКЛОН ЗА ТЕБС ТРУД И ПОСТОЯНСТВО СЕ ПОСТИГА УСПЕХ В ЖИВОТА И С ПОДКРЕПА НА БЛИЗКИТЕ БЛАГОДАРЯ ТИ БОРЯНА
12
10
 
6
 
! Отговори
Ъхъ преди 4 седмици
До Нане:"Едно истински трудолюбиво Българско момиче!"____Българските момичета Боряна Калейн, Рейчъл Стоянов и българското момче Кевин Пенев.
11
3
 
10
 
! Отговори
За преди 4 седмици
съжаление както каза преди години една велика спортистка, спорт в който няма рулетака, фотофиниш и хронометър, а е съдийски, е опорочен!
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не - на дядо си Калейко
9
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поздравления за Калейн, но това не го възприемам като спорт. Цяла година да повтаряш едно и също под вечно недоволния поглед на треньора. И освен това, от години по традиция обичайните скандали със съдийството.
8
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво! А сега е време като всяка гимнастичка да си намери богат чичко за мъж! Успех и там!
7
4
 
9
 
! Отговори
Едно преди 4 седмици
време художествената гимнастика в глобален аспект се ръководеше от рускини/СССР. Бяхме най-верният съюзник, а Ирина Дерюгина ни цакаше нон стоп. Сега сме първи евроатлантици, западняците пак ни цакат! Що така бе?
6
3
 
22
 
! Отговори
Политкоретен преди 4 седмици
Единствената ни гимнастичка, която изпълни всички съчетания без грешка. И накрая я подядоха за златото.
5
24
 
8
 
! Отговори
Досадна работа преди 4 седмици
Най-досадния и скучен спорт, аз който се хвърлят милиони левове от нашите данъци...Няма по-досадно от това да гледа как една полугола или 5 полуголи девойки се търкалят,хвърлят там некви топки и ленти,пак се търкалят и накрая реват..Ми кат искат да танцуват полуголи- има пилони по баровете на стриптийз клубове..
4
5
 
15
 
! Отговори
Нане преди 4 седмици
Даже съдиите я ощетиха в полза на германката от Русия... ===)))
3
13
 
13
 
! Отговори
Някога преди 4 седмици
в едни лоши и тоталитарни времена, НРБ прибираше почти всички медали по художествена гимнастика. Индивидуално, на отделните уреди и ансамбъл. Сега се разплакваме от умиление за един сребърен...