Градушка като орех унищожи земеделска продукция

В Хаджидимово масово няма застраховани ниви
10 сеп 2024 14:16, Инна Ангелова
22

Градушка унищожи земеделска продукция в Югозападна България. Производителите в Хаджидимово отчитат огромни щети, а насажденията масово не са застраховани. Засегнатите се надяват на помощ от държавата

Градушката удря Хаджидимово в събота. Облакът се приближава буквално за минути и ледени късове помитат цялата продукция на Иван Сабахлъков.

"Всеки втори облак, който се зададе над нашата държава, се превръща в градоносен и е пагубен за такива като мен - производители. Градушката беше с размери на орех", каза земеделският производител Иван Сабахлъков пред Bulgaria ON AIR.

Реколтата е съсипана изцяло.

“Загубите са несъразмерими и едва ли ще продължавам да се занимава със зеленчукопроизводство”, каза още Сабахлъков.

Производители искат гаранционен фонд

Той предупреждава, че ако държавата не се намеси и не въведе способ, с който да помага на производителите при такива бедствия, българските плодове и зеленчуци ще изчезнат.
Производителите от Хаджидимово настояват държавата да учреди гаранционен фонд и по този начин да компенсира загубите при градушки.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Образование
Лекар: Българите гледат да прецакат системата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
09 преди 5 дни
Знаят ли ревящите преди 1944 год.по колко деца е имало в българските семейства и някой компенсирал ли ги е при градушки но България е оцеляла.Само че тогава на село са се возили на каруцата и са обработвали земята с ралото.Със сегашната техника,закупена със субсидии от ЕС могат да се обработи земята на две България.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До тоя със съветите.... Ти виждал ли си мрежа да издържи няколко стотин кг лед? Отделно тези зеленчуци искат окопаване, пръскане и тн...., ако им за биеш колци как ще го осъществяваш? Слагал съм мрежа... Валя що валя, по натрупа се маса и накрая всичко се съдра и изсипа. Ако гледаш 1-2 декара ок, ама ако са 100, да не казвам че имаше години един човек да гледа 500 декара
19
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 дни
Противоградните ракети пазят СОЛАРНИТЕ ПАРКОВЕ за съжаление,.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сега е на мода едрата градушка, по тошово време противоградните не допускаха такова нещо.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Едно време нямаше градушка и хранихме цял съюз и при нас звлвнчуците бяха по 20-50ст. Сегадобре че има внос
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Няма ли кой да осъди тези, които раздават различни субсидии за една и съща продукция в различните държави от ЕС, също и за това, че някои производители са по-ниско субсидирани или изобщо субсидиите не стигат до тях и това е дискриминация? Докога? Кога ще бъдат осъдени тези, които слагат спирачки в българското производство?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Събирай и за Дунавска салата или лютеница, консервирай! Помогнете на тези хора, какво се ослушват управляващите, помогнете на хората с обезщетение?
14
4
 
4
 
! Отговори
Kalin72 преди 6 дни
Не виждам да е унищожена продукцията, просто няма търговски вид за директна продажба. Що не вземат да правят лютеница, кьополу, апетитка, нещо?
13
0
 
1
 
! Отговори
ДО Грую преди 6 дни
Не знам , кажи честно ?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Градушка е смляла родата на Гаргамеля заради наглостта която прояви.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Градушка е ударила селото на Гаргамел! Напълно резонно с оглед на изявите й.
10
5
 
4
 
! Отговори
Грую преди 6 дни
До ЗАСТРАХОВАТЕЛ 9...Много лесно се застраховат, срам че не знаеш. Ама производителите не искат да дават кинти за застраховка, а само държавата да дава
9
2
 
5
 
! Отговори
ЗАСТРАХОВАТЕЛ преди 6 дни
Много ми е интересно как се застраховат чушки , домати ,краставици , зърно и лозе ?
8
6
 
10
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 6 дни
Вместо да реват за помощ за Чушките , да бяха дали пари за няколко колеца и мрежа - на 1 декар излиза 20 лева .Държавата не е НОИ - всички Измамници взимат Незаслужени Пенсии от ТЕЛК и без да са плащали Осигуровки .
7
1
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 6 дни
Застрахователите масово прилагат социалдемократическия икономически модел на проф. Ал. Томов - не плащат и остава пострадалите да предявят иск пред архиепископ Датев Акобян.
6
0
 
10
 
! Отговори
Хари преди 6 дни
И със застраховка и без застраховка задължително се пие една студена водица за да не те боли главица! Така е в България ,Цар високо , Бог далеко!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е планините пак са в облачна пелена и слънце няма, значи ще вали. А тези, дето уж с противоградни ракети пазят, а нали имаше и самолетчета за противоградни пръскане, :))
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А култура за застраховане кога?
3
6
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 6 дни
До Анонимен Сигурно и качествената храна слабо ви вълнува, но такива сте новоизлюпените граждани. Няма как да има доброволно застраховане т.к. застрахователите масово не плащат при застрахователно събитие вкл. Алианц, ДЗИ, а ако не е "дал Бог" те не плащат. За какво да се застраховаш? Това са пари на вятъра.
2
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Слабо ме вълнуват незастраховани бизнеси и физически лица.