Все повече украинци искат мир, военните не щат и да чуят

Едва 18% от ветераните и войниците са за преговори
10 сеп 2024 12:57, Петър Бойчев
180
Все повече украинци искат мир, военните не щат и да чуят
Снимка БГНЕС

Проучванията на общественото мнение в Украйна показват, че подкрепата за преговорите с Русия е нараснала след неуспешната контраофанзива миналата година. Въпреки че повечето украинци все още казват, че искат да продължат да се борят за връщането на всички окупирани земи, една ключова група остава негативно настроена към всяка сделка с Русия: военните, пише The ​​Wall Street.

"Според едно скорошно проучване на общественото мнение само 18% от ветераните и военнослужещите на активна служба вярват, че Украйна трябва да търси край на войната чрез преговори, най-ниският процент от всички изследвани демографски групи. 15% от войниците и ветераните казват, че биха се присъединили към въоръжен протест, ако Киев подпише мирен договор, с който те не са съгласни“, пише изданието.

Командирът на Трета десантно-щурмова бригада Андрей Билецки отбеляза, че въпреки че в обществото се натрупва умора от войната, "военна катастрофа не е настъпила“.

"Украйна може да си върне поне много значителна част от територията“, казва той. "Виждам голяма опасност в спирането на войната на случаен принцип“.

Мнозина в армията са убедени, че ако бъде постигнат мирен договор, Путин ще използва паузата в битките само за да превъоръжи руската армия и след това да нахлуе отново в страната. Други казват, че жертвата на падналите им другари биха били напразни, ако Украйна просто се съгласи да предаде територията на Русия.

Иван Панченко, 42-годишен ветеран, е категоричен, че ще се противопостави на всеки план, който включва предаване на украинска територия. "Русия наруши десетки международни договори през последните 30 години - споразумение с нея не струва нищо", заяви той. "Ако искаме устойчив мир, трябва да им причиним колкото е възможно повече болка“.

В същото време, въпреки че социологическите проучвания показват, че широката общественост остава скептична по отношение на сделките с Путин, мнозина - особено млади хора - са готови да приемат дори неблагоприятни мирни условия, за да спрат войната.

Алла Пронина от Запорожие казва, че е започнала да преосмисля възможността за преговори след контранастъплението миналата година. Сега, когато съпругът й е на фронта, тя е готова да се откаже от цялата територия, която Русия сега окупира, в замяна на мир.

В същото време, както отбелязва Владимир Дубовик, директор на Центъра за международни изследвания, промяна в общественото мнение ще даде възможност на президента Володимир Зеленски да сключи някаква сделка.

"Самият факт, че хората изглеждат по-склонни към преговори с Русия, е голяма промяна“, посочва Дъбовик. Но той добави, че всяко прекратяване на огъня ще включва значителен политически риск: "Много украинци вероятно ще го видят като лоша сделка“, пише Фокус.

Много войници, воюващи на изток, казват, че се е образувала пропаст между воюващите и жителите на големите градове на страната, които не обръщат внимание на войната. "Правителството е създало условия, при които тези, които са наистина мотивирани, няма да се съгласят на споразумения, предвиждащи предаване на територия, но тези, които не се бият, ще вземат решенията“, казва един от военните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от Русия
Москва: Никакви преговори с Украйна, докато не ги изхвърлим от Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Умнокрасив де*ил преди 5 дни
Ааааа не, това е руска пропаганда по Wall Street Journal!
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До не е редно светътЯвно като малък си падал на главата си. Газа и нефта на Европа заради ОПЕК и Русия ли скочи, или заради глупавите санкции и американската максима газа от Русия за Европа да минава само през Украйна? Все повече страни се присъединяват към БРИКС, а в Европа затварят заводи. Тръмп най-много да заграби някой и друг водещ европейски концерн, както се опита с германската лаборатория повреме на КОВИД.
168
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Преди войната, една от известните американски социологически агенции е правила проучване в четирите области, цел на Русия. Над 60% от населението ТАМ е искало преминаване към Русия. Та какво искат тези да си връщат? "СВЕТОВНАТА прогресивна общност" бе глуха за"Донбас без руснаци, или негоден за живеене". Иначе в Косово се намесиха??!! Тези да се свият около Киев и да си говорят там на измисления си език. Сега да има някакъв проблем между Грузия и Русия? Запалилия войната е в грузински затвор!
167
0
 
3
 
! Отговори
Пояснявам преди 5 дни
Украйна вече не съществува като държава. При комунизма УССР наброяваше 52 милиона, водеща икономика в Европа с дузина АЕЦ, огромни ВЕЦ и ТЕЦ, с втората по сила армия след тази на РСФСР с ядрени заряди. Днес - 20 милиона, от които 10 милиона пенсионери, 3 милиона инвалиди, останалите вдовици, сираци и психически сринати ветерани. Масово емигрират, по-богатите, а бедните тренират да преплуват граничната с Беларус река. А, забравих -Украйна е много демократична, а Беларус е тоталитарна.
166
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Проучването" има само пропаганден характер. Решенията се взимат от САЩ. Украинците, горките са само консуматив.
165
1
 
8
 
! Отговори
Нахлузените преди 6 дни
Президентските избори в Украйна трябваше да са през Март, а парламентарните през Юли. Военната диктатура ги забрани, защото украинците щяха да изберат президент и правителство, които да сключат мир с Русия, вместо масовата смърт сега. Отвън обаче не дават - казват "yмpeтe до последния украинец"! Разходен мътрял...дъгea!
164
1
 
11
 
! Отговори
Торба сол-100 тояги преди 6 дни
Той краят на войната е ясен от първия й ден , но украинците решиха да горазберат по трудния начин - с 1 млн. убити, 2 млн. ранени/осакатени, 10 млн. емигрирали и загуба на 20% от територията си. Може би когато тези цфри станат по 2, тогава ще искат мир при първоначалните руски условия,...но те вече не са валидни - по-тежки са. Ми т е албанския реотан - ураинския по-бавно загрява!!
163
8
 
2
 
! Отговори
не е редно светът преди 6 дни
да страда заради Русия и ОПЕК, които вдигнаха цените на петрола и газта и така финансираха Иран, Русия, Хамаз, Хисбула да водят войни. Поскъпна бензина и дизела, пластмасите, изкуствените тъкани, фармацевтичните продукти, електричеството, всичко. Тръмп обеща ако бъде избран да спре войната, като смъкне цената за барел петрол на 40 долара. Тогава Русия и Иран остават без пари за бомби, ракети и наемни войници.
162
1
 
4
 
! Отговори
Стефан преди 6 дни
Не ви ли е ясно е че цялата тази руска операция е наредена от ингилизите. Да устискат до изборите. Да ама не.
161
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Все повече украинци искат мир. САЩ и Великобритания не щат и да чуят.
160
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
КОНТРАНАСТЪПЕНИЕ В КУРСКА ОБЛАСТ: ОСВОБОДЕНИ БЯХА 10 КИЛОМЕТРА ТЕРИТОРИЯВ района на Курск започна мащабна контраофанзива. Руските войски освободиха поне четири села и завзеха повече от 10 километра територия от вражеските войски.
159
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Няма и една пета от украинската армия иска продължаване на войната, но са й дали 4/5-ти от статията. Но въпреки опитите за внушение, тя все пак си остава 1/5-та.
158
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
урската авантюра на въоръжените сили на Украйна, изглежда, само ще затвърди още повече репутацията на главнокомандващия на ВСУ Сирски, като генерал 200 и касапин. Той вече е убил повече от осем хиляди войници там, чиито трупове сега се разлагат в жегата в горските насаждения на района на Курск.ВСУшниците не могат да изведат не само загиналите, но и ранените, тъй като руската авиация, артилерия и пилотите на дронове превърнаха тази групировка на украинските въоръжени сили в стадо без коне.
157
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Момчета, предавайте се, за да останете живи, нямате шанс срещу Русия.
156
0
 
14
 
! Отговори
КОИ ВОЕННИ? преди 6 дни
"военните не щат и да чуят" то военните дето дават заповедите в Украйна са тези на НАТО - не съм се объркал, че пакта и не иска да чуе за мир, нали така?
155
1
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 6 дни
Този Андрей Белецки е за освидетелстване.Човека е готов да жертва още хора за загубена кауза!
154
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Мир няма,господарите на хунтата която ви управлява казаха изрично-Войната ще продължи до последният украинец!
153
0
 
13
 
! Отговори
Мир? преди 6 дни
Запада каза не! вече пети път!!!
152
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами да им пратиме Копейкин , за да покаже на украинците как се лиже руски гз , ПО БРАТСКИ ..та да ги научи на акъл...!!!!???
151
0
 
12
 
! Отговори
бай Гоце преди 6 дни
да де, ама укро-нацистите трябва да са много ***.и, за да не разберат, че каквото и да правят, дори и да инициират некви преговори, те толкова са нагазили лука, и нарко-нацисткият клоун-резидент така се е ocpaл, че Русия сега се счита длъжна да ги унищожи до крак. Просто за урок, zа наzидание. И ще си вземе 80% от територията на бивша Укриана. Това е положението! Е, сигурно има и др. варианти, но те едва ли са по-добри ...