Милиардерът Павел Дуров - противник на Путин, борец за свобода или престъпник?

Собственикът на Telegram бе арестуван във Франция
Обновена: 25 авг 2024 15:11 | 25 авг 2024 15:10, Александър Попов
126
Милиардерът Павел Дуров - противник на Путин, борец за свобода или престъпник?
Снимка: Getty Images

Собственикът на Telegram Павел Дуров бе арестуван снощи от френската полиция и още днес ще бъде изправен пред съда. Дуров е обект на френско разследване. Става въпрос за използването на криптираната му платформа за пране на пари, трафик на наркотици и споделяне на педофилско съдържание. Павел Дуров, който не дава много интервюта, е ръководител на една от най-широко използваните системи за съобщения на планетата.

Кой е 39-годишният милиардер Павел Дуров?

Той е роден на 10 октомври 1984 г. в Ленинград, Русия. По-голямата част от детството си обаче прекарва в Торино, Италия, където работи баща му. През 2006 г. завършва филологическия факултет на Санктпетербургския държавен университет. Същата година създава социалната мрежа „ВКонтакте“, руският аналог на Facebook.

Няколко години по-късно обаче за компютърния учен започват сериозните проблеми. Въпреки че се обявява за противник на Владимир Путин, през 2011 г. властите в Кремъл го молят да блокира пет общности във „ВКонтакте“ след оспорване на резултатите от последните парламентарни избори. Той отказва да го направи, което води до разследвания и обиски от страна на властите.

Още по темата
През 2013 г. кандидатства за гражданство на карибската държава Сейнт Китс и Невис, което получава година по-късно.

На 1 април 2014 г. той шеговито обявява пред борда на директорите на „ВКонтакте“, че подава оставка. Но бордът потвърждава решението, въпреки че три дни по-късно Павел Дуров оттегля оставката си. Без резултат.

След това той продава акциите си в социалната мрежа за 300 млн. долара и заедно с брат си математик създава приложението за криптирани съобщения Telegram, именно в отговор на натиска от страна на руските власти.

„Предпочитам да съм свободен, отколкото да изпълнявам заповеди от когото и да било“, каза той пред американския журналист Тъкър Карлсън.

Приложението се отличава с това, че предлага криптирани комуникации от край до край, а централата му се намира в Дубай. То се ангажира никога да не разкрива информация за своите потребители.

Вследствие на това той напуска Русия в неизвестна посока и заявява, че заминаването му е „без връщане“, като смята, че страната е несъвместима с модела на икономическо развитие на стартиращите предприятия.

„Мисля, че се справяме добре с Telegram, с 900 милиона потребители, които вероятно ще надхвърлят един милиард активни месечни потребители в рамките на една година“, каза той.

В емирството Telegram избягва правилата за модериране в момент, когато и Европейският съюз, и Съединените щати оказват натиск върху големите платформи да премахват незаконно съдържание.

Двойно предимство. Властите в няколко държави отбелязват многобройни злоупотреби с платформата, която се използва за пране на пари, трафик на наркотици и споделяне на педофилско съдържание. Твърди се, че Дуров е съучастник в тези престъпления поради липсата на модериране.

Френската служба за борба срещу насилието над непълнолетни, издаде заповед за ареста му. Това едва ли е изненадващо за човек, който описва себе си като либертарианец.

През 2021 г. Павел Дуров става френски гражданин, а името му е променено с указ на Пол дю Рув. По това време състоянието му се оценява на 15 милиарда долара. Той твърди, че не консумира алкохол, кофеин, лекарства, месо, млечни продукти и глутен. Твърди също, че не притежава големи активи като имоти, яхти и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Павел Дуров
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 2 седмици
Приложението се отличава с това, че предлага криптирани комуникации от край до крайТелеграм ме тази опция по подразбиране и работи само за лични съобщения. Същи така работи САМО когато двамата души за онлайн. Ако иприх съобщение на някой офлай това съобщение не е криптирано
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Филолог станал IT ?! Супер успешен?! Да бе да, повярвах..ама някой друг път.Т" - Не знае, че е е невъзможно. Ако разбираш фиологията и си достатъчно кадърн, преходът към "IT"(кaквото и точно профанизираната Ви глава да има предвид) не е особено сложен. Изисква малко усилие и учене, но няма нищо невъзможно.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И трите са възможни едновремено, затова не виждам, защо сте писали или?
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пропускате два интересни момента. 2018та Русия рязко сменя тона към Телеграм, както и самия Дуров казва, че са се разбрали, каквото и да означава това. В момента телеграм е единствената платформа, която държавата Русия ползва за собствени нужди. Никой не знае какво представлява протокола за криптиране на телеграм, т.е. колко е сигурен, и дали няма бек доор. Преди да дойде в Париж, Дуров е бил заедно с Путин в Азербейджан. Вие спокойни ли сте децата ви да ровят в платформа без грам модерация?
83
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
По-голямата част от детството си обаче прекарва в Торино, Италия, където работи баща му -----///----- Бащите, които работеха на Запад, бяха все ченгета. И тоя е такъв. Позната схема, като с нашия Кирчо Петков и Василчо Терзиев.
82
1
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
ВК и Телеграм са творения на руските служби и всичките уж гении, които са ги създали, са просто подставени фигури и назначени капиталисти.
81
0
 
0
 
! Отговори
Ми щом преди 2 седмици
Е "враг" на запад и на изток, значи е ок
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 80А пък някои айти-та нямат даже средно образование! Толкова си в час, че не знаеш елементарни неща. Ако не става дума за медицина и право, от формално образование имат нужда два типа хора - такива, които нямат пари, и такива, които са посредствени. Всички други могат да се оправят и без формално образование, особено пък в днешния му вид. Повечето айти-та са посредствени, но гледат на тях като на някакви магьосници
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обикновен нагъл шмекер, който търси келепира. Ако е доходно, против Путин е, едновременно с порно и какво ли не. Очевидно рекламките в ЕС са по-доходни от тези в Русия. А щом е против Путин, занчи е демократ, голям! Вижте му шпаклования су-рат, и му му кройте шапка.
78
3
 
3
 
! Отговори
w преди 2 седмици
Тоя е по-умен от всички тук накуп на квадрат!
77
2
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 2 седмици
Да се закрие телеграмния отдел на КГБ!
76
0
 
4
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 седмици
Instagram има огромен проблем с експлоатацията на деца, но Зук няма да бъде задържан, написа Мъск в социалната мрежа X. Той добави, че Зукърбърг няма да бъде арестуван, тъй като предприемачът ограничава свободата на думите и предоставя на властите таен достъп до потребителските данни.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато ни изнася е противник на Путин, а когато не ни изнася не е противник. А никой не му минава на акъла, че може и да е един принципен човек!
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никакъв противник на Путин не е. Просто е офицер от ФСБ правещ се на протевник на режима на Путин. Иначе Телеграм си е инструмент за комуникация на *** войски и инструмент за управление на руските дронове в онлайн режим.
73
7
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Douser преди 2 седмици
STOP WAR TERROR ANTI USSR TROUGH US NARKOMANS !!!STOP War terror anti USSR TROUGH KREMLIN>RU NARKOMANS !!! Внимание масови убиици са окупирали власта в САЩ,ИЗраел,Европейския съюз,КРеМЛИН РУ,КИЕВ/2014. Водят жестоки братоубииствени войни.. Експерти да огледат много бързо същите масови убиици окупурали ФРАНЦИЯ чрез обсебения от тях "НАполеон Бонапарт" убити милиони вкл млади и здрави французи.ОКупация на ГЕРмания 1933 АДОЛФ ШИКъл Брунер "ХИТЛЕР" убити 70 000 000//
72
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Филолог станал IT ?! Супер успешен?! Да бе да, повярвах..ама някой друг път.Тоя далавераджоя сега ще види маггаре боб яде ли. Да си толкова неграмотен та да вземеш френско гражданство без да си французин е като да си купиш фабрика на 9ти септември 1944та.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Време е, Франция да си смени химна със "Знаме обсипано със звезди"!
70
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БРАВО НА ФРАНЦИЯ!
69
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Политическия *** неможе да защити един българин затова че спаси дали задниците под наем .политическия *** е ненужен и негоден това е решението на народа . Политическа *** ще свършите като украйнците на два метра под земята
68
9
 
13
 
! Отговори
Странно преди 2 седмици
Репресиите срещу Дуров не са от Путин, а от "демократа" Макрон... Не е странно. Не се лъжете, ако имате пари не стъпвайте във Франция, Белгия, Холандия, САЩ, Германия и Великобритания! Несигурно място са и тази статия го доказва.

Спонсорирани публикации