Работници в Нефтохима – в паника, готови за протести

Искаме да защитим правото си на труд, обясняват синдикати
Обновена: 1 авг 2011 13:50 | 1 авг 2011 13:43,
188
Работници в Нефтохима – в паника, готови за протести
Снимка: Булфото

Новината, че отнемат лиценза на Лукойл Нефтохим – Бургас, вся паника сред работниците в нефтокомбината, които вече заговориха и за стачка.

Председателят на Синдиката на българските нефтохимици Минко Минков заяви, че е избран Инициативен комитет, който да организира бъдещите протести.

”Забележете, организирали сме не стачен комитет, а инициативен. Просто искаме да защитим конституционното си право на труд”, обясни Минков.

Според него между 25 и 30 хил. души са засегнати от затварянето на предприятието. В това число са 7-те хиляди, работещи в “Лукойл Нефтохим”, няколко хиляди, наети в съпътстващите фирми, както и техните семейства.
Косвено затварянето на рафинерията ще засегне между 800 000 и 1 млн. българи, изчислиха синдикатите.

Те заявиха още, че никой от работниците в нефтозавода няма да последва препоръката на премиера Бойко Борисов и да започне стачка срещу работодателя си за това, че не е спазил законовите срокове за инсталация на съоръженията.

“Няма трудов спор. Навреме се изплащат трудовите възнаграждения, договореният социален пакет е повече от добър, колективният трудов договор – също”, аргументира се Минков.

Служителите настояват за среща с министър-председателя, като се надяват да го убедят, че комбинатът може да работи, без да нарушава закона. Работниците ще започнат стачка само ако правителството откаже да ги чуе. 

Донякъде оптимистично настроение сред хората, че кризата ще бъде преодоляна, създаде насроченото от министър Трайчо Трайков заседание на Надзорния съвет на рафинерията.

“Златната акция, чийто собственик е държавата, прави министър Трайков представител на принципала на предприятието ни. Той трябваше да вземе мерки отдавна. Това заседание трябваше да се проведе още на 15-ия ден след констатирането на проблема и още тогава трябваше да се търси решение, различно от сегашното”, коментира синдикалният лидер.

Още по темата

Още с излизането на новината, че държавата отнема лиценза на “Лукойл” за данъчни складове, се наложи медицински екипи да оказват спешна помощ на разтревожени работници. Една жена припадна, а други нейни колеги от дни са в паника и си задават въпроса каква ще е съдбата им, ако останат без работа, допълват синдикатите.

Те уточняват, че не са малко семействата в Бургас, при които и двамата съпрузи работят в нефтозавода.

"Ако работата на комбината спре, те остават без препитание. Над 50% от служителите там са теглили кредити, които сега няма как да обслужват. И макар заплатите в рафинерията да се водят едни от най-високите в страната, хората се притесняват, че при евентуални съкращения компанията няма да има пари за обезщетенията им, ако производството бъде спряно и няма реализация на продукцията”, допълват синдикалните лидери.

На този етап работещите в Лукойл-Нефтохил не са спирали работа.

От браншовия синдикат съобщиха, че ако се стигне до затваряне, наетите в нефтопреработването ще получат заплата само за два месеца.

След това според Кодекса на труда пътищата са два – съкращения или неплатен отпуск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
3
 
36
 
! Отговори
отврат преди 13 години
Сега е момента Танов да обжалва решението на съда , докато има възможност и на по горни инстанции и въпреки , че каузата май е обречена от независимите бг съдилища
141
4
 
40
 
! Отговори
МНГО МИР,ВЕС МИР преди 13 години
Тук явно има народ дето си обича руснаците, без да подозира, че пък руснака не ни обича - първо те са уж славяни, но в последно време се пишат за викинги (варяги), а ние сме всичко друго, но най-малко славяни - има литература по въпроса, ама това е тема на друг дебат. . . ЛУКОЙЛ плаща само заплати и част от осигуровките, на хартия генерират стотици милиони загуби и не плаща данъци, ДДС щото правят фиктивен износ - стигат до границата и от там завой към бензиностанциите. ДДС и акциз се плаща от крайния потребител, чрез последния прекупвач.
140
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
140 - А присъдата на Галеви правилна ли е бе:)))
139
2
 
39
 
! Отговори
Читател преди 13 години
Ооопс ... прочетете последните новости - Заповедите на Танов са спрени от административния съд. Сериалчето започва да става интересно ... кой сега е по-по-най?Май Златев и руските му чичовци ще излезнат по-силни от кльощавата ни държавица. Поне ще се знае кой кара влака тука и веднъж завинаги ще стане ясно, че законите не се отнасят за всички ... не, че не сме си го знаели, ама сега ще е очевадно.
138
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
137 - Хихихихихи! Инспекцията народа ли я направи или мутрите на ГЕРБ:))
137
5
 
41
 
! Отговори
т1 е решението преди 13 години
Другарите са толкова смешни и нагли , че са готови да бранят всякъкви безмислени решения на съда , само и само да са против нац интереси.Решението на съда да може Горския цар да изсича български гори и то ли е правилно бе другари ...
136
6
 
36
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Очевидно,че "Лукойл" ще се опита да манипулира работниците и да ги настройва срещу правителството.А защо тези работници не попитат Златев защо не изпълнява закона,който самеят той е поискал?А защо "вериките" български жжурналисти не се осмелят да попитат Златев защо при почти същого хотребеление на гопива като миналата година,постъпленията от акцизи са с 60 на сто по-малко.Къде е отишла тази разлика?И защо същите толкона загрижени журнаписти не попитат "Лукойл авиейшън" дащо не си изпърнява задъ
135
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде бе герберчета! Да не сте забравили рефрена за съда! Боко и Цоко ще ви дадат довечера тон с камертон:)
134
6
 
39
 
! Отговори
няма доказателства:) преди 13 години
Няма достатъчно доказателства Всичко е ясно ...И слепците ще прогледнат , но бг съда НЕ Да не би от Лукойл да са монтирали невидими датчици за народа , но видими за бг съдебната система.Красю Черния дали е говорил скоро със Златев
133
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес ще си отпусна един час да се насладя на безсилието на герберите:) Пак съда виновен! А кога осъдеха братя Галеви виновен ли беше:)) А кога се произнесе в полза на ГЕРБ на частичните местни избори в Габрово виновен ли беше:)))
132
4
 
40
 
! Отговори
Брат Мит преди 13 години
Синдикатите в комбината да са давали зор на собствениците а не сега да мрънкат. Безпорно работниците са си в правото да бранят препитанието си .Но трябва да има закони в тази държава, защото предишните правителства от Иван Костов та до крадливата троина завера Станишев -Доган и крадльо Цар насадиха анархия и мафия от която няма лесно да се отървеме .Година и половина синдикалисти и шефове проспаха незнаино ЗАЩО !!!
131
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре че има съд в България! Иначе смотаняците от ГЕРБ съвсем ще се разпищолят!
130
5
 
37
 
! Отговори
СИЛА преди 13 години
Протести за цените на бензина няма да има!Лукойл е най-честната компания,която работи за благото на българския народ,дори и на загуба!
129
8
 
38
 
! Отговори
Да бе да преди 13 години
Ха хаххаНЕЗАВИСИМИЯТ неКОРУМПИРАН български съд едва е дочакал да минат почивните дни за да защити руските интереси ... и да спечели премия равняващо се на много хиляди български заплати ...Каква е тази невиждана скорост в решенията на съда .Ето от ЕС ги критикуваха че в България делата се точили с години и те започнаха да работят и Събота и Неделя и излизат със светкавични решения .Бг съд ли ..... Да бе да
128
2
 
38
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
"Представено е и писмо от Бългериан Авиейшън Груп, според което не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива. "Опаааааааа......
127
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шрамайер: Правна слепота мъчи кабинета "Борисов" Човека го каза преди две години:)))))
126
2
 
38
 
! Отговори
име преди 13 години
големия маргин президент кой ще подкрепи кандиатурата хайде така и така ни управляват мафиоти нека поне е пълен цирка а малкия маргин шеф в народното, златко шеф на митниците, маджо ще е заместник на царя, о4ите шеф на мвр, алексей икономи4ески министър......
125
2
 
38
 
! Отговори
иво преди 13 години
Хубаво. Изцяло заставам зад тях. Но???Когато утре ние се вдигнеме на протести срещу високите цени на бензина, те ще застанат ли зад нас. Е, това е разликата между българските и нормалните профсъюзи. Нещо като в съседна Гърция.
124
1
 
39
 
! Отговори
kapo преди 13 години
A за Мишо Бирата (мир на праха му) по кой закон си затвори очите Боко?
123
4
 
35
 
! Отговори
БАТ,БОЙКО преди 13 години
До 114:МНОООГО ЛОШ МАТ,РИЯЛ!!!