Работници в Нефтохима – в паника, готови за протести

Искаме да защитим правото си на труд, обясняват синдикати
Обновена: 1 авг 2011 13:50 | 1 авг 2011 13:43,
188
Работници в Нефтохима – в паника, готови за протести
Снимка: Булфото

Новината, че отнемат лиценза на Лукойл Нефтохим – Бургас, вся паника сред работниците в нефтокомбината, които вече заговориха и за стачка.

Председателят на Синдиката на българските нефтохимици Минко Минков заяви, че е избран Инициативен комитет, който да организира бъдещите протести.

”Забележете, организирали сме не стачен комитет, а инициативен. Просто искаме да защитим конституционното си право на труд”, обясни Минков.

Според него между 25 и 30 хил. души са засегнати от затварянето на предприятието. В това число са 7-те хиляди, работещи в “Лукойл Нефтохим”, няколко хиляди, наети в съпътстващите фирми, както и техните семейства.
Косвено затварянето на рафинерията ще засегне между 800 000 и 1 млн. българи, изчислиха синдикатите.

Те заявиха още, че никой от работниците в нефтозавода няма да последва препоръката на премиера Бойко Борисов и да започне стачка срещу работодателя си за това, че не е спазил законовите срокове за инсталация на съоръженията.

“Няма трудов спор. Навреме се изплащат трудовите възнаграждения, договореният социален пакет е повече от добър, колективният трудов договор – също”, аргументира се Минков.

Служителите настояват за среща с министър-председателя, като се надяват да го убедят, че комбинатът може да работи, без да нарушава закона. Работниците ще започнат стачка само ако правителството откаже да ги чуе. 

Донякъде оптимистично настроение сред хората, че кризата ще бъде преодоляна, създаде насроченото от министър Трайчо Трайков заседание на Надзорния съвет на рафинерията.

“Златната акция, чийто собственик е държавата, прави министър Трайков представител на принципала на предприятието ни. Той трябваше да вземе мерки отдавна. Това заседание трябваше да се проведе още на 15-ия ден след констатирането на проблема и още тогава трябваше да се търси решение, различно от сегашното”, коментира синдикалният лидер.

Още по темата

Още с излизането на новината, че държавата отнема лиценза на “Лукойл” за данъчни складове, се наложи медицински екипи да оказват спешна помощ на разтревожени работници. Една жена припадна, а други нейни колеги от дни са в паника и си задават въпроса каква ще е съдбата им, ако останат без работа, допълват синдикатите.

Те уточняват, че не са малко семействата в Бургас, при които и двамата съпрузи работят в нефтозавода.

"Ако работата на комбината спре, те остават без препитание. Над 50% от служителите там са теглили кредити, които сега няма как да обслужват. И макар заплатите в рафинерията да се водят едни от най-високите в страната, хората се притесняват, че при евентуални съкращения компанията няма да има пари за обезщетенията им, ако производството бъде спряно и няма реализация на продукцията”, допълват синдикалните лидери.

На този етап работещите в Лукойл-Нефтохил не са спирали работа.

От браншовия синдикат съобщиха, че ако се стигне до затваряне, наетите в нефтопреработването ще получат заплата само за два месеца.

След това според Кодекса на труда пътищата са два – съкращения или неплатен отпуск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С БСП към светло бъдеще! УРАААААААААААААА
101
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Агонията на едно безхаберно управление!:)
100
8
 
41
 
! Отговори
Пряко от БС преди 13 години
Аз съм от Бургас и въпреки,че имам познати работещи там,искрено се надявам да го затворят! Цял живот ме тровят тия нещастници с отровните си газове изпускани по тъмните часове на денонощието,дано ги затворят завинаги.
99
14
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Червената *** е в истерия.Лайте ***. Колкото повече - толкова по ме кефите.ГЕРБ ЩЕ ИЗГОНИ ЧЕРВЕНАТА ПАСМИНА ЗАВИНАГИ !!!!Затова на комунистите започнаха да им прескачат байпасите.Най после се оправя тази Държава !!!!!
98
1
 
43
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
96, прав си. Но ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, Софийска вода си правят каквото си искат и на тях никой, ама никой и думичка не казва. Нещо по въпроса?
97
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Още с излизането на новината, че държавата отнема лиценза на Лукойл за данъчни складове, се наложи медицински екипи да оказват спешна помощ на разтревожени работници. Една жена припадна, а други нейни колеги от дни са в паника и си задават въпроса каква ще е съдбата им, ако останат без работа, допълват синдикатите."Има припаднала жена - веднага върнете лиценза!
96
2
 
32
 
! Отговори
ЧесънОйл преди 13 години
До 80Аз за такива стачки (протести) през поседните 2 години не съм чувал да има.Май си ги сънувал нещоДо 79Там където ме пращаш цените са същите, ако не знаеш да ти "убадя"
95
1
 
43
 
! Отговори
АнтиКАРАТИСТ преди 13 години
Ако съдът отменя отнемането на лицензите, Лукойл могат да съдят България в Страсбург за пропуснати ползи, от спирането тия няколко дни
94
4
 
41
 
! Отговори
прасчо преди 13 години
Право е...Не може една Руска фирма да *** Държавата,щом има закон той трябва да е за всички....Същото сега и за ЕОН и за всички,които мислят,че могат да цакат Държавата..........
93
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало гербериии! Я спрете се малко! нали претендирате, че сме правова държава! Съдът засега се е произнесъл, че мафията ГЕРБ е злоупотребила! А! Вие не признавахте съда! той беше добър само когато се произнесе в полза на ГЕРБ на частичните избори в Габрово:))))) Сега дайте случая на съдия Янева да постъпи катто със "Софийски имоти":))
92
2
 
34
 
! Отговори
jj преди 13 години
Мисля, че всеки може да си представи последствията от оставане без работа. Излижна е драмата в изказванията, че хората били теглили кредити или как децата им нямало да има какво да ядат...100 хиляди души ако са засегнати, това означава че всички те много ще допринесат за моменталното изграждане на необходимите измервателни уреди, нали? Ако не е така - за какво са на Лукойл? Тази компания няма нужда нито от PR, нито от реклама, тя е монопол и такива пазарни финтове не са й сред разходите :)
91
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СОФИЙСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ВРЪЩА ЛИЦЕНЗИТЕ НА ЛУКОЙЛ
90
14
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Майната му на бензина и горивата! кеф ми е че се вижда уродливата физиономия на ГЕРБ и хората ще разберат истинското лице на мафията! Само с ножици не става! И акъл трябва!
89
11
 
46
 
! Отговори
БГ преди 13 години
А защо не протестират срещу Лукойл че НЕ СПАЗВА ЗАКОНА.Преди известно време се протестираше против монопола на Лукойл и призива беше ако не се лъжа да не се зарежда гориво от техните бензиностанции.НЕМА УГОДИЯ.Какво са ви виновни сега ГЕРБ.Щом има закон за тези датчици за гориво трябва да се спазва.СТИГА С ТОВА БЕЗЗАКОНИЕ В БГ. Все от някъде трябва да се започне
88
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
народе народе как допусна охранител и мафиот да те оседлае и да те язди?даже и партия направи и я кръсти ГРОБ към който безцеремоно те тласка
87
13
 
44
 
! Отговори
kk преди 13 години
Стига с тези Станишев,Доган и Гоце,бе ПРОСТАЦИ!Те ли отнеха лиценза на Лукойл,който както се вижда не е отнет ,и производството не е спряло!Всичко е игра за КИНТИ!!!На БОКО ТИКВАТА не са му достатъчни!!!Не НЯАЛ СЕ!!!Не забравяйте,че идват избори!ГЛАСОВЕ ЩЕ СЕ КУПУВАТ,ЕЙ!!!ГЕРБ=БКП!!!
86
5
 
51
 
! Отговори
Готино преди 13 години
Какво е виновна държавата, че някой не спазва правилата?И срещу кого ще е насочена стачката?Срещу неизправния работодател или срещу държавата?Гадната държава, която иска да се спазват правилата...По този въпрос съм съгласен с ББ, макар да не ми е на сърце!!!
85
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дай Боже повече като нефтохимиците! Скоро гербаджии ще искат убежище в САЩ за да избегнат съдебно преследване:))
84
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДЪРЖАНАТА НАПЪЛНО СЕ ПОБЪРКА ОТ КАКТО БОРИСОВ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ.ТОЗИ ЛЪЖЛИВ СУБЕКТ НИЩО НЕ Е ПОСТИГНАЛ САМ.МАГИСТРАЛИТЕ ГИ СТРОЙ С ПАРИТЕ НА ПРЕДИШНИТЕ УПРАВЛЕНИЯ НАТРУПАЛИ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ ЗА ДА МОЖЕ СЕГА БОРИСОВ ДА ГО ХАРЧИ И ДА СЕ ФУКА ОТ 7.7 МИЛИАРДА ГО Е СМЪКНАЛ НА 5.2 МИЛИАРДА.БОРИСОВ СЪСИПВА ДЪРЖАВАТА С ВСЕКИ ДЕН А НАРОДА СЛЯПО МУ ВИКА УРА И МУ РЪКОПЛЯСКА.
83
4
 
39
 
! Отговори
Даниел преди 13 години
Гоце е пионка на руснаците. Съдът върна лиценза на Лукойл, а на Симеон му разрешиха да сече гори.