Скокът на минималната заплата тласка към сивия сектор

Броят на наетите лица няма да се промени, смятат от КРИБ
Обновена: 30 окт 2013 14:05 | 30 окт 2013 09:24,
35
Скокът на минималната заплата тласка към сивия сектор
Снимка: архив, Dnes.bg

„Увеличението на минималната заплата ще тласне повече фирми към сивия сектор“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Камен Колчев от Kонфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
Според него не е ясно какви ще са ефектите от повишението на минималното възнаграждение. „Не сме съгласни, защото това означава повече разходи за бизнеса. Да, вероятно около 300 000 души ще получават фиш за по-висока заплата, но нетно те пак ще взимат същите пари, а работодателят им ще плаща повече за осигуровки“, посочи Колчев.

По думите му броят на наетите лица няма да се промени, просто доста от тях ще влязат в сивия сектор. „Считаме, че това не е здравословно за бизнеса, защото ще доведе до нелоялна конкуренция. Много предприемачи ще бъдат принудени или да затворят, или да минат в сивия сектор“, каза още експертът.

Още по темата
Той уточни увеличението на минималната работна заплата няма да осигури повече доходи, но ще вкара в държавния бюджет повече приходи.

Според Kонфедерацията на работодателите и индустриалците в България е необходимо преразглеждане на политиката по отношение на помощите за безработица и да се помисли за повече мерки, които да насърчат почасовата и сезонната заетост.

„Повече възможности за гъвкаво работно време биха довели до намаляване на фирмите, които работят на черно“, уточни Калчев.

По думите му бизнес климатът е отражение на това как работи администрацията. „Очевидно е, че нашата не функционира добре, а за да се промени това, има нужда от реформи, които от своя страна ще доведат и до икономии, което пък би позволило да бъдат насочени повече средства за инвестиции“, поясни Камен Колчев.

Според него причината все още да няма работещо електронно правителство е, че управляващите от последните години нарочно спъват реализацията му, за да не се види колко много дублиращи се длъжности има във ведомствата и колко са неефективни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
20
 
! Отговори
до 12 преди 10 години
парите са в БОГАТИТЕ И ДАНЪК БОГАТСТВО ..........КЪДЕ Е БЕ ЧОВЕЧЕ....НЯКОЙ РЕАЛНО ОСЪДЕН С ПЪЛНА КОНФИСКАЦИЯ ИМА ЛИ....ВСИЧКИТЕ В ПАРЛАМЕНТА И ПРЕДИШНИТЕ 24 ГОДИНИ ДЕТО СЕ ПРАВЯТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ЗА ЗАТВОРА ТАМ СА ПАРИТЕ..........ТОЯ ДЕТО ПРОИЗВЕЖДА РЕАНО ГО ОСТАВЕТЕ 10 ГОДИНИ БЕЗ ДАНЪЦИ С НИСКИ ЛИХВИ ПО КРЕДИТНАТА ЛИНИИЯ ....НЕ МОЖЕ 250 000 ДЪРЖАВНИ ОГЪЗНИКА С КУП ПРЕВИЛЕГИИ И 20 БРУТНИ ЗАПЛАТКИ НЯКОЙ ДА СЕ ПЕНСИОНИРА БЕЗ ДА ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ
13
4
 
16
 
! Отговори
Преподавател в СУ преди 10 години
Интересно след над 60 години грабене , убийства и подтискане на народа , сега другарите комунисти-социалисти се плашат от студентската стачка. Олигарски щял да спасява Държавата. Боже господи и това доживяхме да спасяват страната от себе си. Все едно в едно семейство настъпва фалит и бащата на 67 г. казва ами да моя син , който е на 4 г. ни докара до това положение. Това ли ни казва БСП-ДС. Айде млъкнете бе нещастници.
12
0
 
21
 
! Отговори
Предложение преди 10 години
Глупости на търкалета. Сивия сектор е по вина на държавата. Вкарайте инспекторите от НАП във фирмите и им бройте продукцията и им изкарайте реалните обороти. Тогава нещата ще придобият един по друг вид и ще изникнат пари и за работниците и за НАП и за НЗОК.Отделно проверете и харчовете на перманентните безработни, защото има хора, които се занимават само с далавери и измами и не внасят и един лев данък в тази държава.Това е начина да започнем реформите.
11
18
 
6
 
! Отговори
Бързи-Пари преди 10 години
Е как всички си мислите,че на запад и в гърция заплатите под 1500 евро не падат :)Пълни глупости в германия е около 1000 евро заплатата нормална за неспециялист. В Гърция е 600-800 евро. С този доход в горните 2 държави няма да изкарате като си платите квартирата и яденето. За да изкарате ще трябва да работите на 2 работи. Така,че не се заблуждавайте стойте си тука и цъкайте за малко бързи пари. Ето как:bux.to/register.php?r=sanitariu
10
3
 
19
 
! Отговори
BG преди 10 години
абе фирма която не може да си позволи да плаща 350лв, вообще не трябва да съществува. Щели да отидат в сивия сектор,,, пълни глупости
9
0
 
21
 
! Отговори
нормален теч изроди преди 10 години
тия в парламента наясно ли са как се живее с 310 лв на месец като отоплението ти зимата и токът ти го взимат изцяло... бачках 6 месеца нелегално за 450 лв без договор ама си взимах и осигуровките от безработицата 280 ЛВ да покривам разходите по наем заем и дете.......АКО иска някой да му работя БЕЗ ДОГОВОР НЕЛЕГАЛНО ОСТАВЯМ ТЕЛЕФОНА В РЕДАКЦИЯТА ИЛИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А къде са органите, които следят за тези неща. Защо няма 1 наказан работодател за укриване на доходи/данъци/осигровки??? Проста проверка на заплатите, ще покаже кое какво е. Аз до скоро работех в строителна фирма и шофьори на асфалтовози се водеха на 450лв. А съседната фирма ги осигурява на 1200. Как на никого не му направи впечатление? И сега хората виновни, че виждаш ли, работодателя трябвал да си плаща дължимите пари. Закривайте държавата.
7
0
 
18
 
! Отговори
niakoi преди 10 години
И как в цяла ЕВРОПА това не е проблем , но тук при нас проблема бил в мизерната минимална заплата, я по сериозно.
6
1
 
20
 
! Отговори
Nobi преди 10 години
Абе какви са тия измислени съюзи и организациики ? Щели да минат в сивия сектор. Сивия сектор, на 3 тия етаж, южно изложение, при бай Ставри. ***. Представете си само, фирма която дава 350 лева заплата , колко данъци плаща. Със сигурност щом не плаща заплата, едвали плаща и данъци. Пълни ***, да фалират и да освобождават място за по-нормални фирми
5
4
 
18
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 10 години
Най добре на Българите да не им се дават заплати.Трябва да се стягат коланите защото е криза...мисля това си е го знаете.Да не искате да станем като лошата Гърция която мисли за гражданите си и са в супер криза като под 1500 евро заплати непадат?Не не и пак не.Само да се върна на власт ще наредя да се спрат заплатите от 400 лева голяма сума за мазохисти -балъци като вас и ще се разплащаме с комат сух хляб и малко вкиснато мляко.Мисля за овце като вас така е ОК!?
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ви е** май***е!!!Българските работодатели - най-големите кръвопийци.Защо ще бъдат тласнати към сивия сектор - никой ти не казва !!! Това е техният протест срещу дигането на заплатите.Ако може 50 лева на месец да плащат и качеството на работа да е като в Нестле...Ни стаа братоци.
3
0
 
29
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Като гледам за какво се харчат данъците и осигуровките,по-добре да сме на тъмно.
2
0
 
22
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Че то останаха ли фирми в светлия сектор?
1
0
 
17
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Че то останаха ли фирми в светлия сектор?