Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства

Персоналът в лагерите оредява заради мизерните заплати
168
Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства
Снимка: Булфото, архив

Мизерни новогодишни празници се задават в двата бежански лагера в Харманли и Пъстрогор. В Харманли поне на всички обитатели е осигурен покрив и няма да посрещнат Нова година в палатки. Само две семейства засега не желаят да се приберат в ремонтираните общи помещения на старата казарма. “Упорстват, но когато паднат температурите под нулата, сигурно и те ще се приберат на топло”, коментират служители от лагера, цитирани от „Труд“. В Харманли има над 1500 души, сирийците са над 1100.

Още по темата

В Пъстрогор в момента са наблъскани 450 души, при капацитет на центъра от 300. Над 85 на сто от хората са мюсюлмани.

“Нямаме пари за храна, нямаме лекарства”, оплакват се чужденци. Центърът в Пъстрогор за разлика от Харманли е от открит тип. Това означава, че държавата няма ангажимент да осигурява храна на обитателите. На всички кандидат-бежанци се отпускат по 62 лева на месец, с които е невъзможно да се изхраниш и да си купиш лекарства.
От няколко седмици обитателите в Пъстрогор имат и друг проблем.

Персоналът оредява, хората масово напускат заради многото работа и ниските заплати. Средната работна заплата в центъра в Пъстрогор е 350 лева.

Храната е в изобилие в третия лагер за Бежанци в Любимец. Този транзитен център е от закрит тип. Тук на обитателите са осигурени храна и топлина. Битовите условията са много по-добри, но тукашните обитатели нямат право да излизат от дома и порядките са близки до тези в затворите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
27
 
! Отговори
професор ПАРПАРЯН преди 10 години
НИКОГО НЕ СМЕ ПОКАНИЛИ ДА ДОИДЕ В БЪЛГАРИЯ.ЗАЩО ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЯЛА ТУРЦИЯ И ИДВАТ В НАИ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА ,КЪДЕТО МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ Е 150 ЛВ,МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА 310ЛВ,С50% ИНВАЛИДНОСТ ПОЛУЧАВАШ 127 ЛВИ СТЕЗИ ПАРИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ ЕЛ ЕНЕРГИЯ,ВОДА, ДАНЪЦИ И ГЛОБИ В БЪЛГАРИЯ СМЕ ПО-ЗЛЕ И ОТ АФРИКАНСКИТЕ ДЪРЖАВВИ.ДА РАБОТИШ 40 ГОДИНИ И ПОЛУЧАВАШ ПЕНСИЯ 190ЛВ,АМИ ЛЕКАРСТВАТА ЗА БОЛНИТЕ И СТАРИ ХОРА,УЖАС .МОЯТ СЪВЕТ Е ДА СЕ ПРАЖДОСВАТ ПО-БЪРЗО НА БЪЛГАРИЯ МУСЛюМАНИ НЕ И ТРЯБВАТ,*** СИ ИМАМЕ И З
65
2
 
42
 
! Отговори
ДОЛУ БКП преди 10 години
МНОГО БЪЛГАРИ ЩЕ ПОСРЕЩНАТ ПО СЪЩИЯ НАЧИН НОВА ГОДИНА. РАЗЛИКАТА Е ,ЧЕ НА БЕЖАНЦИТЕ ИМ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ , А НА НАС ЗА ПОРЕДЕН...............
64
2
 
25
 
! Отговори
* преди 10 години
Какви са тези крокодилски сълзи?За мюсюлманите 01.01 не е празник. Проблема е там, че бежанските лагери трябва да се под опеката наЮНЕСКО и те да назначават персонал, те да му плащат, те да снабдяват с храни и лекарства.Давам ви пример,че и най-скъпа луканка да им дадем за тях това е харам.Хляба, лекарствата, дрехите, мебелите, докторите...т.е.Това е наш разход, но не е техен приход. Те искат адекватна помощ...Имам предложение: да ги преместят в сараите на Доган тогава поне жилището ще е хелял
63
2
 
34
 
! Отговори
Марк преди 10 години
Гледам снимката и направо се възхищавам !Какви одухотворени физиономии, каква интелигентност лъха от очите им!!Както каза нашата еврокомисарка, голям късме свме извадили с тези хора, че идвали тук!! Щели да ни решат демографския проблем!!!МухахахахахахахахахаххахаА нашите деца продължават да изтичаааат на Запад! Квалифицирани и с по няколко езика!!Бедна Българийо, Бог да те пази!
62
3
 
10
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До atanas_1941През 1999 година, България бе независима държава,а сега сме член на ЕС и имаме ограничена независимост,ако изобщо я имаме. Към настоящият момент, от Брюксел нареждат, а в София изпълняват. Така че, няма не искаме, каквото искат от ЕС и господ го иска.
61
3
 
12
 
! Отговори
Марк преди 10 години
***, които ни напалатиха, са още в каменната ера!!!
60
2
 
27
 
! Отговори
до КАМЕЛИЯ ЦВЕТАНОВА преди 10 години
ЗАЩО НЕ НАПИШЕШ КОЛКО БЕДНИ БЪЛГАРИ И ПЕНСИОНЕРИ ПОСРЕЩАТ МИЗЕРНО ТЕЗИ ХУБАВИ ПРАЗНИЦИ,А СИ СЕ ЗАГРИЖАЛА ЗА ТЕЗИ ДЕТО НИКОИ НЕ ГИ Е КАНИЛ В РОДИНАТА НИ.НАПИШИ В КАКЪВ ЛУКС ПОСРЕЩАТ ПРАЗНИЦИТЕ НАЦИНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ КОИТО ДОПУСНАХА ТЕЗИ ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ. НАПИШИ В ПРАВ ТЕКСТ ЧЕ ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е ДОЛЕН ПРЕСТЪПНИК И ТУРСКА ***.
59
2
 
32
 
! Отговори
ANONIMEN преди 10 години
Aколко българи посрещат Нова година без храна и подаръци ,някой интересували се продажници скапани.
58
4
 
17
 
! Отговори
Дамян преди 10 години
Харата не са виновни,нашите дупедавци се дупат на Турция и на Европейският съюз,както обикновено става в почето случай ще са на наш гръб.
57
3
 
24
 
! Отговори
Eldorado27 преди 10 години
Пука ми как ще посрещат новата година бежанците... половината ми познати са в чужбина, а другите ще теглят кредити за да си изкарат новата година... после кой бил зле... те тия като са бягали са си знаели какво следва... чакат само на готово да ги хрантутим... те са бетер наште *** пълни търтеи, които чакат само да им се дава, а дали има от къде не им пука, а само лаят че са зле... нали не са в Сирия и не ги гърмят бомбите... какво повече искат на пиадстал ли да ги поставим???
56
5
 
25
 
! Отговори
atanas_1941 преди 10 години
сега да напомня на червените, арогантни ***, когато Щатите по време на войната на Сърбия срещу Косово помолиха тогавашния премиер гн Ив.Костов да приеме 100 х. бежанци, той им отказа и вместо това изпрати сглобяеми къщички и палатки в Македония. Пак по същото това време сегашния *** Станиш и експрез Първан организираха протестни митинги срещу САЩ и правителството на г-н Ив.Костов. Нещо подобно да ви прави впечатление със сегашнат ситуация с бежанците. Кой ги пусна в България?
55
3
 
25
 
! Отговори
marantz преди 10 години
Българите абсолютно живеят като бежанци в "родината" си!Днес падат всички ограничения върху трудовите пазари и другарски съветвам българските "раотодатели" и "бизнесмени" а си заврат мизерните заплатки където слънце не грее!И другарски съветвам всички нормални хора да отиат да живеят в нормалния свят и да работят за нормалн пари далеч от тоя ***!
54
3
 
35
 
! Отговори
джон уейн преди 10 години
Живота в Турцията е такъв "земен рай", че гадната и нищожна страна България едва смогва да опази границите си от ежедневно прииждащите ислямизирани индивиди.
53
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е рай за тези, които я обичат, но за тези които не са свикнали с нея, не я уважават и познават добре, може да се превърне в ад по-страшен от война.
52
4
 
22
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Сунай 80 А турците какво направиха, когато ердоган уволни наблюдаващият прокурор, разследвал сина му за съизвършителство и участие в организирана престъпна група с цел реализиране на корупция? Турците що си мълчат? Защо не се вдигнат и сами да възстановят незаконно уволненият прокурор на работа? Какво ли ти пиша- ти даже не осъзнаваш смисъла на написаното от мен..
51
3
 
13
 
! Отговори
guza преди 10 години
То за пиене няма тия за лекарства
50
3
 
30
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До СунайПо начина ти на изразяване си турчин.Твоя си работа. Не е моя работа да знам какъв си, но е моя работа да защитавам България.А ти само плюеш. И ти не си много възпитан. Защо си турчин ли?Ами защото вие сте си двулични. Уж колко си обидчив, когато теб лично те засегнат, а колко иначе си груб, когато засягаш другите. Не е твоя работа да плюеш България. Нито си и на годините, нито си и на културата и историята, образно казано. Виж си там какъвто си и си плюй собствената страна.
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Islam out of Europe!
48
3
 
27
 
! Отговори
Dalaver4u преди 10 години
Браво ! Едно хубаво нещо да чуя за бежанците ! Така трябва да им се помага , никаква храна и никакви лекарства ! Дайте на бедни наши сънародници , пенсионери и майки , стига с тия терористи , пришълци и маймуни !
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами така е, ще се сърдим на себе си, не че нанякой му пука де, освен само на думи. Като не правим деца или гледаме да ги махнем от тази прокажена държава, като се тъпчем в софия.... Ще ни претопят та отатък чак, сами сме си виновни.