Малинов категоричен: Няма радиоактивни води в Дунав

Операторите в АЕЦ “Козлодуй” са временно отстранени
27 юни 2024 14:37, Инна Ангелова
49
Малинов категоричен: Няма радиоактивни води в Дунав
Снимка: БГНЕС

Няма облъчване на персонала и няма изтичане на радиоактивна вода след инцидента при спирането на 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”. Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов допълни, че има временно отстранени оператори от централата. Днес Малинов беше изслушан в Народното събрание.

"Не е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав. Потвърждавам го категорично”, каза от трибуната служебният енергиен министър.

Министърът е поискал информация за инцидента. Според нея се е наложило 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде спрян заради проблеми в неядрената част на блока и в парогенератора, където е радиоактивната вода.

Министърът изказа притеснения относно повода за плановия ремонт на 6-и блок, тъй като проблемът с парогенератора не се случва за първи път. Той е поискал подробна информация от ръководството на АЕЦ защо се стига до тези чести проблеми. Министърът обаче увери, че до този момент не е имало подобно изтичане на радиоактивна вода.

Министър Малинов обяви, че ще изиска обстоен анализ за възможността част от оборудването, което България ще предостави на Украйна за АЕЦ "Хмелницки", да бъде използвано за резервни части за 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй”, допълва БНР.

Министърът потвърди, че има информация за дефект на парогенератора на АЕЦ "Козлодуй" на 6-и блок и ще се търси възможност за осигуряване на резервни части. Малинов допълни, че ще изиска обоснован анализ по отношение приложимостта и възможността за използване на парогенераторите от АЕЦ "Белене" за АЕЦ "Козлодуй”.

“След получаването на този анализ ще извърша моята преценка по отношение на това дали тези парогенератори да бъдат включвани в списъка на оборудването, което да бъде продадено на украинската страна”, каза още Малинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от Страната
Иззеха старинни монети в Хасково
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
1-дртийYАЙТBoY! преди 2 дни
Фани Маринов, па удари с него НиколоФФ - все зодия бездарници и НЕкадipници от 1 дол дренки... Тя водата се изтече у Морето още преди 3-4 и се смеси тамо с фекалните струи дошли от Кранево и ХАЛБената и тя обстановката стана наистина живо МАЗАЛО... На мен ми мяза на нещо от мин.година, когато целата КАХОВКА се изля у нашто ЧМ и поголовно WEST-EU се изнесе за броени дни от курортната ни бетонная обител и СЕГА дори без никва Рекламна кампания пак ще настъпи същото това безнадеждно положение
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще отричат като комунист на разпит! Водата отдавна е изтекла в Дунав...
45
4
 
5
 
! Отговори
Ром'с преди 2 дни
Еми те започнаха реакторти да работят с американско гориво и Това което е станало в Чехия,Унгария е на лице и в Козлодуй -авария.(
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Как се почиства радиоактивна вода от 300-350 бойлера? Кой пратихте да ги почисти? Хигиенистката може би с по чифт найлонови ръкавици за еднократна употреба?
43
1
 
1
 
! Отговори
Партиец преди 2 дни
Мийте зеленчуците граждани и селяни и страшно няма.И без паника.
42
0
 
14
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 2 дни
Кой счупи парогенератора на АЕЦ? Кой счупи ПАВЕЦ Чаира? Кой иска да затвори Мариците? На кого подариха ТЕЦ Варна? Отговорите се съдържат във въпроса.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Когато всеки ден се казва, че нещо няма, значи всъщност има. Същото като замърсяването на Черноморието...
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
3000те кофи леко радиоактивна вода е ясно къде да, стичат се по течението, вероятно вече са в Черно Море. Въпроса е какви са другите щети? Тази силно корозивна течност е заляла сложно оборудване и колкото и бързо да е почистена щетите са нанесени. Стана ли неизползваем парогенератора? Кой ще го сервизира и сертифицира, че е безопасен. Или по български, давай да го пускаме, пък ако стане нещо ще се чуе и види.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И да триете си остава факта, че началник на централата е некомпетентен тиkvеник, който няма абсолютно никакво понятие от ядрена енергетика.
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Рендето Без Русия бг е нула. ЕС и НАТО дават пара само на техни фирми и те съкращават и съсипват бг и парат се връща пак при тех а ние ставаме пустиня.
37
0
 
14
 
! Отговори
Рендето преди 2 дни
Най - тежкият проблем с който се сблъсква Атомната ни Енергетика е липсата на висококвалифицирани български специалисти в областа на ядрената физика и енергетика!!!!!!! Май скоро ще трябва да си внасяме такива специалисти от чужбина...
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
АЕЦ Козлодуй трябва да се ремонртира от Русия и ще ни помогне да се построи АЕЦ Белене. Нямаме друг изход. НАТО и ЕС не дават пара за техни излиза много по-скъп тока. ГЕРП и СДС и ПП ДБ и ДПС отиват по затворите че направили огромн загуба са застращили с радиация
35
0
 
13
 
! Отговори
До 34 преди 2 дни
То ако нямаше нищо нямаше да се появят такива слухове. До колко е верно че изтича някъде е друг въпрос.
34
0
 
15
 
! Отговори
аха преди 2 дни
Значи все пак излезе вярно това с радиоктивната вода. До сега е нямало изтичане, но сега има. Лошото е, че и с АЕЦа нещата зазляват, като навсякъде. Синовете вече не знаят и не могат колкото бащите си. А в ядрената енергетика това е много опасно.
33
0
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 дни
Е ЩОМ КАЗВАТ, ЧЕ НЯМА ЗНАЧИ ИМА :D ТОЛКОВА СА НЕКАДЪРНИ В ЦЕНТРАЛАТА , ЧЕ Е СТРАШНО!ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО 1 МЕСЕЦ ДА СЕ ИЗЧАКА СЕГА НЕ ЕВРЕМЕ ЗА МОРЕ А НЯКЪДЕ В КРАЯ НА АВГУСТ НАЧАЛОТО НА СЕПТЕМВРИ В ЗАВИСИМОСТ КЪДЕ!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
всички министри са гербери, без одобрение на борисов главчев не прави нищо
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
край на АЕЦ "Козлодуй", наследниците на костов довършиха това, което не успя той
30
0
 
18
 
! Отговори
българина преди 2 дни
липсват коментари от правоверните атлантици, явно усещат че работата отива към генератори на бензин, особено нощем и при безветрие.
29
0
 
20
 
! Отговори
българина преди 2 дни
много се надявам двата идентични реактора с оборудването вече да са подарени. българите се учат само когато изядат и лопатата по главата и вилата в за дника. той не мисли и 5 дни напред, той гласуват за светлия атлантизъм, който му донесе само разруха...
28
0
 
8
 
! Отговори
61 преди 2 дни
"Зона - это очень сложная система ловушек, что ли, и все они смертельны. " ... Пикник край АЕЦ