Температурите през юли ще са над нормата, ще достигнат 40°

Валежите през месеца ще са около нормата
27 юни 2024 17:30, Елка Василева
18
Температурите през юли ще са над нормата, ще достигнат 40°
Снимка: архив, БГНЕС

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще са между 14 и 19 градуса, а най-високите максимални - между 35 и 40 градуса. Това съобщиха от НИМХ, представяйки прогнозата за месеца.

Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде по-висока от нормата, която за по-голямата част от страната е между 22 и 26 градуса, а за планините - между 6 и 14 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 60 и 90 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.
 
Юли ще започне с предимно слънчево и сравнително топло време. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места, в крайните западни и планинските райони, ще превали и прегърми. На 2 и 3 юли ще премине студен атмосферен фронт и въздушната маса ще се лабилизира. И през следващите дни до средата на първото десетдневие на много места в страната ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

През втората половина от първото десетдневие се очаква относително стабилизиране на въздушната маса и времето ще бъде предимно слънчево, с развитие на купеста облачност над планинските райони, където не са изключени и краткотрайни валежи.

През второто десетдневие на юли по-голяма е вероятността за слънчево и сухо време. Не е изключено в отделни дни да има и изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони. Температурите ще се повишат и отново се очаква да бъдат по-високи от обичайните.

През третото десетдневие изгледите за температурите са да останат сравнително високи. През първите дни от периода има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и за валежи, придружени с гръмотевици на повече места в страната. Относително по-малка е вероятността за валежи от средата на второто десетдневие до края на месеца. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Видео прогноза
Ще превали в западната половина на страната, ще има бури
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Температурите може да стигнат до 40, че даже и по-малко...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Супер.А защо не и 50,за да се стопи демонската статуя на Лилит,която в в центъра на София и е без очи?
15
0
 
7
 
! Отговори
Теди преди 2 дни
ТО ВСЯКО ЛЯТО Е ТАКА ВРЕМЕТО Е ПРЕКРАСНО НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ НА ВСЯКА СКЪПОЦЕННА МИНУТА ОТ НЕГО И ИМАЙТЕ ВЯРА В ГОСПОД ДО КРАЯ НА ЖИВОТА
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Както имаше една притча и както един пряснопоявил се политик казва : "Това е добре! Много добре. На хубаво е...". Дали след жегите ще има природна или ядрена зима не е ясно още, защото може пък Слънцето да е започнало да дебелее и да става червен гигант, но рано или късно Земята ще се охлади, ако ще и да е след 2 милиарда години. Споко! Всичко е добре, дори и да свършва зле. Може да се философства много.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Еее, я дядо Господ да озапти всичките тия шмекерии на времето или там каквото и да е. Първо давене, после с жега щавене.
12
1
 
4
 
! Отговори
зззз преди 2 дни
Тия щом прогнозират жега , значи да чакаме студ. Дано само не завали сняг
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нека първо да успеят да познаят какво ще бъде времето след два дни,пък после да гадаят за месец напред.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ревът щото от 20 години насам се разглезиха с тия климатици.забравиха за жегите над 40 и то не само през юли а и август че някой път и половината от юни 36-41 градуса . Цялата работа е заради бричките на Мъск и Си дзин Пин
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Съсипана гора бетониране и асфалт и природата си отмъщава.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Добре е че магистралите ще се стопат
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
49 са в Турция
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е и? Лято е, какво очакваме?
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде по-висока от нормата, която за по-голямата част от страната е между 22 и 26 градуса"----------------Кога нормата за юли е била 22 градуса, че нещо не помня да е било толкова хладно назад във времето?
4
2
 
4
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 дни
дано Минат 50 Градуса, че Българските Пенционери Събираме Слънчеви Лъчи за Зимата!
3
5
 
17
 
! Отговори
:) преди 2 дни
Едно време, при Т. Живков, какво време имаше.......Съсипаха го това време.....Той каквото време можеше да направи, вие не можете да го боядисате....
2
2
 
16
 
! Отговори
караянчева пъкъпъ преди 2 дни
Като искате хладно ходете в Антрактида бе
1
2
 
23
 
! Отговори
Юуп преди 2 дни
За юли 40 са си у нормата, тей си беше и преди 50 години, освен ако некой не е решил да ни пробутва електрокари