Водният режим в Перник ще засегне около 60 хил. души

Снощи в областта валя дъжд за пръв път от 5 месеца
8 ное 2019 10:19, Нели Христова
18

Язовир "Студена" остана без вода, а в Пернишка област минават на воден режим от 18 ноември. Преди планираният график да влезе в сила обаче, той трябва да бъде обсъден от общината, когато новоизбраният кмет встъпи в длъжност.

"Ако стане факт, режимът ще засегне по-малко от 60 хиляди души. Това са жителите на Перник и околните села. Това е режимно водоподаване. Хората имат вариант да се запасят с вода. Не разполагаме с толкова водоноски, за да сложим на всяка улица", обясни управителят на ВиК-Перник Иван Витанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му през изминалата нощ в Перник е валяло дъжд за пръв път от 5 месеца.

Още по темата

По запитване на новоизбраният кмет Станислав Владимиров от БАН обаче са обяснили, че валежите в града са били в нормата си и не е имало засушаване.

"Става въпрос за валеж, паднал над с. Чуйпетлово. Ако там е паднал такъв валеж, не означава, че в цяла Витоша са паднали такива литри. Не може да се съди от количеството на валежите в едно малко селце за количеството в цялата чаша на язовира", обясни Витанов.

На въпрос защо чак сега реагира ВиК дружеството той отговори, че са изчаквали последния момент за създаване на дисбаланс на хората, надявайки се да влезе вода в язовира, но когато е станало ясно, че ситуацията е критична, веднага са предприети мерки.

Оказва се, че в с. Дивотино водата е спирана многократно без предупреждение.

"Без вода сме почти цяло лято, но режимът не беше обявен. Не се знаеше кога ще има, кога няма да има вода. Имаше период, когато идваше през нощта. Тогава беше най-трудно. Запасяваме се с вода в туби, бидони", сподели Павлина Стоева.

Според нея причините за стигането до режим са много, а не само липсата на валежи. Тя сподели, че се е случвало течове да не се отстраняват навреме и да се губи воден ресурс в продължение на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Кракра Пернишки преди 4 години
Има световен заговор срешу Пернико! Умре ни кметицата, наказаха ни за изборите, взеха ни заводо за VW, източиха ни язовиро, сега остава да ни спрат и МиУе Китич.Баце да открива по-бързо метростанцията в Горна Баня, за по бърз излаз на Терминал 2Имаме подозрение че не,ква гад изпива водата у язовиро и кръвчицата на народо
16
1
 
1
 
! Отговори
Xaxa преди 4 години
Да ви е честит кмета и режима, хаха.
15
1
 
3
 
! Отговори
написалата статията преди 4 години
защо не е проверила колко пъти и за последно е източван язовира след поройни дъждовеи защо ония там от управата не са взели мерки като апел към населението да е по-пестеливо с водатаза какво областната кифла на перник е на този пост и си е барала катерицата?некадърни, мързеливи и незаинтересовани за навсякъде по общините затова живота ще мине с повече проблемикоито биха могли да бъдат по-малко
14
1
 
1
 
! Отговори
3M преди 4 години
Така е във всички държавни ВиК дружества - там ги мързи да вършат каквато и да е работа. Заплатите им не са свързани с постигнати резултати и загубите в мрежата са огромни. Трябва да се приватизират и да заработят!
13
2
 
8
 
! Отговори
Позор преди 4 години
ГЕРБ си отмъщава за загубата...
12
0
 
4
 
! Отговори
Перник преди 4 години
До Pernik do ПерникИзлагаш се ти! Само града, който се снабдява само и единствено от Студена е 75 000, как при положение, че целия град е на режим са 60 000? А останалите населени места?
11
2
 
6
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Управлението на гроба в Перник..Е, като романа на Хенрик Сенкевич за калигула... След мен и потоп...
10
12
 
4
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
БСП дойде на власт в Перник и докара режим на водата!
9
3
 
1
 
! Отговори
Pernik do Перник преди 4 години
Толкова са , 60 000 души . Има места в Перник които не се захранват от Язовир Студена .На тези места няма да има режим . Провери първо , после пиши - излагаш ни .
8
5
 
4
 
! Отговори
657 преди 4 години
Нямат вода, но имат комунизъм. Важно е.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и водата откраднаха в България
6
22
 
4
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Оф само за тоя Перник говорят. Кво като нямат вода?!??!? Рикия нали имат?
5
2
 
14
 
! Отговори
Перник преди 4 години
Първо неверно твърдение 60 000 домакинства, не души разликата е огромна. Само града е с население 80 000 души.Второ неверно твърдение, дъжд валя и мин. седмица!
4
0
 
13
 
! Отговори
Agenta преди 4 години
Голям мишок ей. На пролет презастраховано изпускат, на есен оле майко няма вода..
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не кажат кой е Тариката източил язовира през ВЕЦА и направил пачки от продадения ток. Безименен ли е. Или е от нашите Секретните ора. А сега Перничани и околните села да му пият от ч,,,,,,, епо.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия милиони кубици вода от язовир Студена, след изборите ли се изпариха?За няколко дни.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да управляваш след ГЕРБ е като да управляваш след Чу ***.