Доц. Кунчев: До 3 седмици ще мине последния връх на пандемията

Специалистът смята, че след това ни чака дълъг светъл период
6 мар 2021 11:35, Петя Славова
147
Доц. Кунчев: До 3 седмици ще мине последния връх на пандемията
Снимка: БГНЕС

Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година. Това обясни пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът ковид няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него, допълни доцентът.

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Още по темата

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

    "Знам колко боде в очите фактът, че ограничаване дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места - и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина", каза той.

Според него, характеристиките на вируса от октомври - ноември са се променили. Първо: той се предава по-лесно, второ: променена е клиничната картина.

 "През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е ковид. Сега напротив, започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене", заяви Кунчев.

Третото нещо е промяната във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища.

По думите на Кунчев не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш - ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото в обществото се е създала една такава настройка, че всичко е приключило - но за съжаление, още не сме се справили с ковид.

Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента. В началото на седмицата се очакват резултатите от едно голямо изследване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от изследванията, следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия.

 "Промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, да не действа, с други думи, започваме от 0, което е ужасно, Но това е най-лошият сценарий", уточни доц. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...aко някой мисли, че затваряйки ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже.=====Точно така е!________Да. Третата вълна вилнее вече от известно време!
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"... няма да умираме масово от него"Няма да е масово, а само от време на време. А и миналата година "върхът" беше по-нисък от "падината" този януари. И пак продължи до началото на август. Откъде тази увереност, че сега ще е три седмици, не знам.
45
6
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОГОТО СИ ИСКАТЕ САМО НЕ ЗА ГЕРБ И ДПС!!!ГЕРБ ИЗТОЧИ ДЪРЖАВАТА И Я СЪСИПА ФИНАНСОВО!!!А ДПС СИ ГЛЕДА ТЕХНИЯ ИНТЕРЕС!!!САМО ГЛАСОВЕТЕ НА ГЕРБ И ДПС ПРИЕХА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ ЗА ДА ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ С НЕГО!
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Репресираните в собствените си домове ....._________Кои са "репресирани в собствените си домове"?
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е, че съм задраскал абсолютно всички партии и коалицийки, защото отдавна в Бг няма читави хора, занимаващи се с политика.Г-н Борисов те разбира, одобрява избора ти, и ти обещава следващия мандат да се постарае още повече за хората, които не гласуват срещу него.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия ще ни прати нов Месия. Ще му даде пари от германските държавни фондации да си направи партия, да участва в изборите и да ги спечели. След това само на него ще дава еврофондове и ще си затваря очите за престъпленията му.Народът ще гласува само за този, на когото дават еврофондове.
41
2
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
Проблемът е, че съм задраскал абсолютно всички партии и коалицийки, защото отдавна в Бг няма читави хора, занимаващи се с политика.
40
5
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Точно за изборите ще сме на върха. Яко ще се мре. Отивам още в 7.00 да гласувам за да изхвърля измамниците от власта.
39
1
 
9
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
Както и предполагах, нямаш представа за кой да гласуваме. Иначе Тиквата , "Царя" и всички останали ги избирате точно вие, за когото няма значение за кого ще гласувате, важното е да е против някой! На *** народ - *** политици!
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм, че ГЕРБ са вредни и трябва да се махнат. За кого предлагаш да гласуваме? Кой ще е полезен за България и за нас самите?Ако не можеш да отговориш на този въпрос ти предлагам следната процедура.Вземаш списъка на всички партии. Задраскваш ГЕРБ и всяка коалирала се с ГЕРБ партия. Задраскваш и ДПС, защото макар и на хартия да не са се коалирали с ГЕРБ, ясно е, че са ортаци.На всяка друга партия хвърляш десет пъти едно зарче и записваш сумата. Изборът ти е партията с най-много точки
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...aко някой мисли, че затваряйки ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже.=====Точно така е!
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От САЩ дадоха знак, че васалното правителство трябва да си ходи. Народът ще изпълни поръката на Големия черно-бял брат.
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до ИвоВредните трябва да се махат, а кой ще дойде не ме интересува, аз не чакам като теб някой да ме оправи. Има си закони, политиците са слуги на народа, а не наобратно.
34
5
 
7
 
! Отговори
до Иво преди 3 години
Съгласен съм, че ГЕРБ са вредни и трябва да се махнат. За кого предлагаш да гласуваме? Кой ще е полезен за България и за нас самите?
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До три седмици може да спрат парите.
32
2
 
10
 
! Отговори
На пън преди 3 години
Явно последен на пън веке е настал.
31
3
 
9
 
! Отговори
факт преди 3 години
и после затвор!?
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Репресираните в собствените си домове предпочитат Ковид и свобода, отколкото да са здрави и в затвор с намордник. Дори е трудно да се прецени кое е по-лошо Ковид или мерките.
29
5
 
15
 
! Отговори
иво преди 3 години
Гербаджийските номера надминаха всички нормални граници.На 4 април трябва масов вот срещу хунтата.А на 5-ти всички излизаме на площада за да поискаме арест за Боко Тиквата.
28
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук вече е сигурно, че ГЕРБ ще загубят и ги изритахаВсички истински антикомунисти и седесари ще гласуваме за г-н Борисов и автентичната десница!Вие сте загубили още преди изборите!