Проверки след оплаквания - украинци бягат от лошите ни условия

Собственикът решил да приеме бежанци, защото не работил 2 години
9 апр 2022 19:07, Анисия Иванова
305

Проверяват местата за настаняване на бежанци в Русенско след сигнал за лоши условия в къща за гости в град Мартен. Собственикът ѝ приема 9 души, бягащи от войната, които само след 3 дни искат незабавно да напуснат дома, недоволни от състоянието на къщата.

В къщата за гости се настаняват две семейства с малки деца и жена в неравностойно положение. За настаняването им собственикът на къщата трябвало да получи по 40 лева на човек за вечер като компенсация от държавата.

След 3 дни обаче, бежанците се свързват с местна доброволческа организация и молят незабавно да бъдат преместени. Приемат ги в Кризисния център на Каритас в Русе.

"Оплакаха се, че не са имали достатъчно храна. Също така, че пространството е било тясно, не е било пригодено за хора с увреждания. Като цяло се оплакаха от отношението", каза управителят на "Каритас" – Русе Георги Михов.

Семейството не пожела да застане пред камерата ни. Споделиха, че са много стресирани и изплашени. По думите им в къщата е било студено. Собственикът се е държал много лошо с тях. Той обаче отрича.

"Смятате ли, че ще ми дадат от общината всички видове разрешителни, ако няма условия? Четири стаи с 3 бани, 2 тоалетни, широки спални - нова къща - изолирана с климатик и т.н.", изтъкна собственикът на къщата за гости Пламен Митев.

Мъжът твърди, че семействата са искали да бъдат настанени в по-луксозно място, затова са се оплакали. Той е решил да приеме бежанци, защото не е работил близо 2 години.

"Аз не работех от пандемията насам, платихме патентни данъци, спря ни. Не съм взел една стотинка помощи, карам си на моите пари, на моите мускули", подчерта Митев.

От предоставени на екипа ни кадри от мястото, където в момента са настанени украинците, се вижда, че пространството е по-широко. Кметът на Русе е разпоредил проверка на всички места за настаняване на бежанци.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
6
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В германия украинците са настанени във физкултурни салони, в най-добрия случай общежития. А тук - 1200 лв на човек!!!
69
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагъл, малко нагъл, умерено нагъл, много нагъл, изключително нагъл, укър нагъл.
68
5
 
48
 
! Отговори
мотики под наем преди 2 години
и други сечива давам, за бежанци от войната с намаление, да си изкарват прехраната и подслона с честен труд. Никой не им е виновен за положението, като не спазват законно подписани споразумение (минските) аз ли да им бера гайлето сега. Ай-cиkтиp!
67
9
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има българи, които нямат покрив над главите и ровят по кофите тия укрите колко са нагли.
66
52
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ли ви е смачкал живота,че се уплашихте от едни украинки бежанки с малки деца.И в чужбина като отидете пак сте си същите,плахи и страхливи.Затова ви унижават и ви се подиграват.Обичам хора със самочувствие,но ако някой мине границата,го поставям на място.Толкова е просто.А да се оплаквате е унизително.
65
7
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме толкова бедни българи, които биха били благодарни ако ги настанят в такива условия безплатно, а ние сме тръгнали да помагаме на неблагодарници чужденци!
64
5
 
55
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Абе тия що не си стоят в Украйна ами дошли тука на почивка и да се излежават по цял ден!Бачкатори взема 30 лева надник ама работи цял ден че да има да си купи нещо за ядене!
63
6
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що щат бежанци в хотели и къщи за гости?Има си бежански лагери а в краен случай и доста изоставени казарми където могат да ги настанят и полеви военни кухни също имаме в наличност!
62
4
 
57
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
За тези извънземни няма ленти за шофиране!Карат в средата,няма откъде да го изпревариш!Поне носят на псувни!МНого се разчуствах,когато един 'Майбах' с регистрация Одеса ме изпревари на аспарухов мост!Мислех да му платя бензина!
61
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тия пък са туристи и емигранти. Що не са в мирните райони на страната си, а гледат да се доберат до Европата, а? Ако бягаха от война, просто щяха да останат в мирните части на Украйна.
60
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 59.Ами какво чакаш работи и си купи кола,спри да пушиш цигари и да пиеш и ще имаш пари.Естествено че повечето украинки обикалят по цял ден из Варна за да се запознаят с някой мъж.Някой даже имат уникална тактика ходят сами без приятелки из центъра или сядат на някоя пейка и чакат да ги заговори някой.Само да се оплакваш не става.
59
4
 
17
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
Байно,много си назад с информацията.Не сирийци,авганистанци са ни нападнали и това са икономически мигранти,а не бежанци.Прави разлика,ако можеш,де.
58
5
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен трябва незабавно да се преустанови приема на нови "бежанци".Самата Украина вече се връща към нормалния живот, така че нямат оправдание, че бягат от война. Освен това, само в малка част от страната им се водят военни действия, останалите живеят нормално. Изобщо не трябва да пускаме повече урки. Украина е страна с размерите на Франция, съвсем спокойно тези хора могат да се установят в мирните райони, без никакви проблеми.Защото това в момента прилича повече на легална емиграция...
57
56
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички коментари по адрес на украинците показват ниско самочувствие и страх да не би да ви се случи нещо лошо от бежанци славяни,дошли временно тук.Ей,я се стегнете!Вие се намирате в собствената си страна!И никой с нищо не трябва да ви плаши!Не се излагайте!
56
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна във война е по-добре от България в мирно време.
55
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да ги настанят в "шератон"..
54
24
 
12
 
! Отговори
фре преди 2 години
А Бай Ганння се страхува все че ще се напълнило тука с бежанци. То тука никой неще да остава бе в тоя геноцид. Реално без война българите сме се стопили с милиони и тая тенденция продължава
53
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имал съм взимане даване с украински клиенти. Изключително нагли са! Може би тези, които са останали в Украйна-по-бедните не са такива. Много от украинците са всъщност евреи.
52
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 57 Не знаех, че от флирт се хваща ХИВ. А те са на 4-то място в света по този показател...
51
3
 
76
 
! Отговори
До анонимен преди 2 години
Който Бяга от Ужасите на Войната е готов да живее и в палатка, че дори и под моста ако се наложи. Струва ми се, че тези "украински бежанци" май търсят нещо друго...