Чужденците ги няма по морето на юг, до 30% нагоре ще са цените

Дори не се надяваме на някаква печалба, признават hotelieri
30 юни 2022 12:45, Анисия Иванова
250

От 10 до 30% ще се повишат цените на туристическите пакети, прогнозират от туристическия бранш по Южното Черноморие. За тази година това ще е трето увеличение.

"Цените засега са 15-20% увеличени. Надяваме се за летния сезон някои цени да спрат да растат и да изкараме. Дори не се надяваме на някаква печалба, ние се надяваме да не бъдем на минус", коментира хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг. Той оспорва оптимистичните прогнози за сезона.

"Туризмът няма да бъде добър тази година. И не поради някаква друга причина, а поради факта, че има война. Войната е по-страшна за хората от пандемията."

Налбантов твърди, че "за момента чужденците ги няма".

"Не мисля, че ще има друго увеличение на цените, освен ако не ни изненадат с нови цени на електричество, на вода. Всички сме обявили цени, завишили сме ги малко, но няма как да се справим със ситуацията по друг начин – около 20% е", пояснява Таня Желязкова, собственик на хотел в Лозенец.

"От 1 юли практика е, не само тази година, цените се вдигат. Другото увеличение, което очакваме от плануваните цени, вероятно е заради инфлацията", отбелязва Ваня Андонова от Туристическата камара в Приморско. Според нея ръстът ще е "от 10 до 30% на база миналогодишни цени".

"Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да увеличава цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се увеличили, е много странно. Цените са договорени от предходната година. Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си гости", заяви пред БНР Елена Иванова, предсeдател на Съюза на собствениците.

"Не намирам логика да увеличаваме цените за българите спрямо цените, които са договорени за чуждите ни гости, независимо дали са от източни, или от западни пазари", допълни тя.

След две години отсъствие англичаните се върнаха в Слънчев бряг, не в мащаба до 2019 г., но всички пазари са представени в курорта, уточни Елена Иванова. По думите ѝ отливът на руски туристи не е свързан само с войната в Украйна.

"Руски туристи нямаме в последните 3-4 години. Руснаци има единствено и само по апартаментите, на които те са собственици."

90 на сто от хотелите, приютили бежанци, са ги изпратили на 1 юни, поясни Иванова. "Единици са хотелите, които могат да се похвалят, че са назначили украинци. В останалите хотели си работим с българи или с чужденци от други страни, но не и от Украйна.", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
29
 
! Отговори
Кари преди 1 година
Цените са нагоре, но за сметка на това получавате: дълбоко замразена храна от незнайно кога, препържени в стара мазнина продукти с изминал срок на годност, салати от пресни зеленчуци на по седмица, разредена бира, алкохол от бидони, плаж с фасове, курорти без транспорт, хотели без топла вода и чисто спално бельо, бавно и некачествено обслужване, море с фекалии и разбити пътища.
117
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова ниско качество за толкова много пари няма никъде!Чакайте си туристите, ние вече сме на Крит за 3 месеца хоум офис, по 800 евро цял апартамент + уникална закуска всеки ден, от терасата виждам залеза и морето.За 23 евро ядем в рибния ресторант за вечеря и всичко е вкусно и прясно.Налбантов да не реве, а да се пенсионира. Българите не обичаме да ми лъжат и да ни третират по-зле в България, отколкото в чужбина.
116
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 114-пък аз бачкам за 1100лв чисто и си мечтая за бунгало на Шабла,поне за 3 дена.
115
11
 
8
 
! Отговори
до 114 преди 1 година
Съгласен съм. Преди няколко дни се върнах от Миконос. Хотела - 250 евро на вечер, чадър и 2 шезлонга - 50 евро на ден. Храната е по 20-30 евро основното ядене, бирата е по 5 евро. Но си изкарах супер, обслужването беше супер, гледка, вода, храна.. както се казва с кеф си дадох парите и не съм се и замислял за цените и т.н. Но хората знаят как да работят с туристи, от хотела дойдоха до летището и ме взеха с чисто ново BMW, направиха безплатен ъпгрейд на стаята.. Супер доволен останах
114
1
 
29
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Вдигайте още.Те щото досега бяха ниски.Вие нормални ли сте да искате по 200+лв за стая двойка 2х3м?И продължавайте да застроявате с бетонни кутийки крайбрежието.Преди седмица се върнах от малко селце на на нашето море.Чудесно семейно хотелче на първа линия,двойна стая 40лв с всички екстри.Хотела отсега е пълен за целия сезон.Защо ли?
113
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разплаках се за чужденците. Поне балъци българи колкото щеш!:) Вдигнете още цените! Пак ще дават! Сложете по 50 лв шопска с развалени домати и бира 10 лв.. Българинът е ларж...юруш на изгорялото олио и сянка за 40 лв.
112
9
 
35
 
! Отговори
Гага преди 1 година
Руснаци няма, но е пълно с украинци който шляпат само на руски език. Защото толко патриотични са, че чак езика си забравили хе хе хе
111
6
 
16
 
! Отговори
Иван Стратиев преди 1 година
Всяка седмица съм по морето. На Слънчака вече няма къде да си сложиш столчето, а българска реч 3-4 %. Като казват, че няма чужденци - от Сириус ли очакват гости?
110
1
 
23
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Каква изненада, добре че и тази година сме на Беломорието ни.
109
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На плажа 5 лева за 500 мл Бургаско пиво. А руснаците се избиват да купуват, защото при тях в Русия в момента е още по-голяма скъпотия.
108
3
 
18
 
! Отговори
морски преди 1 година
Не ги мислете мутрите по морето. Те перат пари за господарите си. Мила Родино...!
107
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Журналята много лъжат. Точно от южното бетономорие се връщам. Не само че има туристи, но май са и повече, в сравнение с миналата година. Поне с рускини е пълно. Дошли са през Турция и сега пълнят гушите на българските мошенници, които са завишили цените като за последно.
106
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30% нагоре цените - следва почти без туристи! На меринджеите по хотелите дали им хрумва че за толкова пари в съседните държави се почива, но доста по качествено!
105
0
 
12
 
! Отговори
от Стария Несебър преди 2 години
Непосилните наеми нямат изплащане. Догодина наемете още по-скъп обект.
104
0
 
7
 
! Отговори
Bylgarofil преди 2 години
"hotelieri"??? :)))
103
2
 
45
 
! Отговори
x преди 2 години
В Слънчев бряг съм. Свърши ми водата на плажа и викам да си купя. 3лв за 300 мл вода на плажното барче. Ахахаха, оптимисти.Викам си абеее яяяяя. И си взех 1.5л за 1.40 лв на 5 мин пеша оттам.
102
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз промяната 110 Виж сега, проблемът не е само в цените, макар че ние сме беден народ и всеки лев отгоре натежава. Проблемът е, че курортният бизнес попадна в ръцете на хора, които изобщо не стават и услугата е адски зле. Ясно е, че всичко поскъпва, но не ми е ОК да пилея пестени цяла година пари за намусени лица, кофти храна и пр. и да си тръгна с чувството, че са ме прецакали, защото ден джип купува. С този манталитет няма да имате клиенти, или поне не редовни.
101
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докато не стане двойно и даже тройно няма да им стъпя, че ходим у турско и гръцко
100
0
 
26
 
! Отговори
Съвет за хотелиери преди 2 години
Ако чак толкова сте се притеснили че ще са ви празни хотелите..... АМИ ХОДЕТЕ СИ НА ГОСТИ ЕДИН НА ДРУГ. Нали и някакво сдружение си имате. Днес собственика на хотел Чайка ще гостува на колегата си от хотел Първенец..... другата седмица ще се сменят и с парите дето Чайка е платела, Първенеца ще плати за своето гостуване. НЯМА ДА СТЕ НА ЗАГУБА ПОНЕ.... Хайде, организирайте се. Какво чакате?
99
1
 
35
 
! Отговори
идем преди 2 години
Ще изчакам да вдигнат цените с още 20-30%, и чак тогава ще се затичам да се гмурна във фекалните маси до някой бетонен мастодонт. Знам че собственикът му събира за нов черен жиб, а аз съм социално отговорен човек и едно такова съвестно ми става.