България номер едно в света, изпревари САЩ

Голям успех в математическата лингвистика
13 авг 2023 09:29, Росен Стойчев
109
България номер едно в света, изпревари САЩ
Снимка: БГНЕС

Отборът на България остави зад гърба си САЩ и спечели златото за най-много медали по сложната дисциплина математическа лингвистика. Класацията е за спечелени медали за 20 години назад. България се класира с 22 златни медала, 25 сребърни и 36 бронзови медала, съобщи БТВ.

Константин Георгиев е едва на 19 години, но за втори път развява българското знаме. Той е двукратен шампион по математическа лингвистика.

Научава как да решава лингвистични задачи от доц. Илиана Раева, а от треньора в националния отбор научава най-важното за дисциплината.

Още по темата

„Ръководителят на националния ни отбор е Любо. Основното нещо, което научих от него е винаги, винаги, винаги да се проверяват контролните примери. Контролните примери е един вид начина да се покаже, че е решена задачата, тоест, когато си готов с решаването на задачата, примерите, които са дадени е време да правиш контролни примери. Това са преводи от непознатия език на български и от български на непознатия език“, казва 19-годишният шампион.

Константин завършва гимназия в Русе и заминава още следващата седмица да учи в Мюнхен, икономика. Но въпреки това не би изоставил лингвистиката.

„Планирам да остана активен в лингвистичната общност. Планът ми е да помагам на следващата олимпиада като доброволец, ще се проведе в Бразилия. Разбира се каквото мога да помогна на националния отбор, ще помогна“, сподели младежът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: математикапърва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
22
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Логиката на руските ботове е,че от САЩ (втори в класацията) нищо не става.От България (първа) хептен нищо не става.Друзя,пейте си дитирамбите за любимата ви блатна Русия (която никой не знае на кое място е) и не се занимавайте с нормалния Свят!
57
4
 
13
 
! Отговори
Американофил преди 1 година
Хехе това са новите ни кадри за военнопромишления комплекс ;) ще разработват нови ракети и дронове и никога няма да стъпят в България Хехе
56
4
 
11
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
Изпревари, ама после тия математици ще живеят и работят в сащ, а не в България ;)
55
14
 
9
 
! Отговори
КОСТЯ преди 1 година
НЕ МОЖАХ ДА РАЗБЕРА ВЕЛИКА РУСИЯ НА КОЕ МЯСТО Е?НА КОЕ МЯСТО Е МОГЪЩАТА МЕЧКА?
54
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Файда няма. Бг ги издържа а после работат за САЩ.
53
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За М. Симонян ще ви кажа , че нищо добро нея очаква . Злобата която ръси срещу САЩ. А това че се подлага на режима на Путин . Всеки знае защо го прави
52
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Файда няма. Тези първенци ше отидат после да работят в САЩ."...............Нормално, в САЩ мозък не вирее- внася се. Когато умен човек отиде да живее там, поколението му израства попивайки американската "култура" и се превръща в същата зомбирана маса като "кореняците".
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е с безработни преводачи и фирмажии се подиграват с тях.
50
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека идат да видят що за държава е Кравария.. Да пускат визите всички да видят краварника.. Така е лесно за пропагандата да ни лъже..
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До47. Желанието ми е да съм в ЕС и НАТО. Такова ми е било и в режима на социализма. А като войник точно на тази база съм бил на две учения но във другия военен договор / Варшавския/ Сега се чувствам свободен и спокоен.
48
14
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Браво на тези чудесни деца! Коментарите на завистливите и злобни руските ботове няма какво да се обсъждат!
47
2
 
25
 
! Отговори
Йесос преди 1 година
Що сте такива криви всичките? Математическата лингвистика намира приложения в много сфери и една от най-важните е изкуствен интелект. Знанията и постиженията на тези деца са за адмирации. А кой, кога и защо ще или не емигрира от България е функция на социалната и икономическа околна среда. Докато има мениджъри/ политици/ колеги и хора въобще с килийно образование и ум на третокласници бъдещето на умните не е в България. Залягайте на ученето без значение на възрастта и всичко ще си дойде на място
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Симонян е слуга на Антихриста Путин.През ден призовава за терор и избиване на Православни в Украйна по всички руски телевизии.Цяла Русия я ненавижда за лъжите й относно Беслан и избитите деца,което на практика се оказа позиция на официална Москва.После Путин я награди с вечно лидерство сред пропагандоните на Режима му!
45
6
 
6
 
! Отговори
до 44 преди 1 година
До Анонимен 44 значи не се излъгъл - ти си настина подметка на тези които имат бази на българск територия - просто изменннник а
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До43 . Ми така ще пише благи неща за режима на Путин . Ние в България минахме през такъв режим на еднопартийна система и на вечен вожд./ Т Живков/но бе по мек В противен случай ще завърши като А. Политковская , Немцов.
43
6
 
7
 
! Отговори
КОСТЯ преди 1 година
А ВЕЛИКА РУСИЯ НА КОЕ МЯСТО Е?НА КОЕ МЯСТО Е МОГЪЩАТА МЕЧКА?
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та М. Симонян си е вечен Роб , но в Русия. Това , че се прави на грижовна към власта не е удобна за милиони руснаци И предполагам както се случи с А. Политковская , която свободно се противопостави на Путин и режима му бе убита пред дома си.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 36 а що се отнася до Симонян ще ви кажа само едно - тя е арменка и има мъж арменин (син на режисьора на филма "Не уловимите отмастители ) и с моя син си пишъти до ден днешен - нямат нищо с америка - ти си просто подметка на времето - сигурно не си българин
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 36 фашист само може така да расъждава ! Синът ми е в америка и няма да се върне защото има къща и коли но на лизинг !!! като беше студен работише на три пицерии за да изхранва а!!!!! Питах го кого си учи уроците бе студенте - отгвора беше никога не стига времето и СЪЖАЛЯВАМ ЧЕ ОСТАНАХ ТУК НО ТОВА ВЕЧЕ ДРУГА ТЕМА - КАЗА ТОЙ - А аз беден гол и бос ще умиръм тук
39
4
 
13
 
! Отговори
До39 преди 1 година
Всичко живо бяга в Америка , според тебе какво да не им даваме да излизат навън...дай им висока заплата и всеки ще се превърне в родолюбец!?