България номер едно в света, изпревари САЩ

Голям успех в математическата лингвистика
13 авг 2023 09:29, Росен Стойчев
109
България номер едно в света, изпревари САЩ
Снимка: БГНЕС

Отборът на България остави зад гърба си САЩ и спечели златото за най-много медали по сложната дисциплина математическа лингвистика. Класацията е за спечелени медали за 20 години назад. България се класира с 22 златни медала, 25 сребърни и 36 бронзови медала, съобщи БТВ.

Константин Георгиев е едва на 19 години, но за втори път развява българското знаме. Той е двукратен шампион по математическа лингвистика.

Научава как да решава лингвистични задачи от доц. Илиана Раева, а от треньора в националния отбор научава най-важното за дисциплината.

Още по темата

„Ръководителят на националния ни отбор е Любо. Основното нещо, което научих от него е винаги, винаги, винаги да се проверяват контролните примери. Контролните примери е един вид начина да се покаже, че е решена задачата, тоест, когато си готов с решаването на задачата, примерите, които са дадени е време да правиш контролни примери. Това са преводи от непознатия език на български и от български на непознатия език“, казва 19-годишният шампион.

Константин завършва гимназия в Русе и заминава още следващата седмица да учи в Мюнхен, икономика. Но въпреки това не би изоставил лингвистиката.

„Планирам да остана активен в лингвистичната общност. Планът ми е да помагам на следващата олимпиада като доброволец, ще се проведе в Бразилия. Разбира се каквото мога да помогна на националния отбор, ще помогна“, сподели младежът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: математикапърва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
7
 
! Отговори
Загубени в превода преди 1 година
Много сме силни в алабалистиката.За съжаление тя не генерира такава принадена стойност,каквато ни се иска.Браво на младежите,но искам да чуя,че сме силни във висши инженерни и информационни технологии,че произвеждаме конвертируем по света продукт,за който има големи пазари.Произвеждаш,продаваш,печелиш,но не на ишлеме за чужденци(правиш тях богати),а собствен високотехнологичен продукт.Но...не ни се учи,няма къде у нас,нямаме пари за другаде,затова си чешем езиците с празнословие.
17
4
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
На българите постоянно ни внушават колко сме зле, колко сме бедни и едва ли не страна от третия свят. Това е целенасочено! Просто знаят, че ги превъзхождаме - затова и ни завиждат, и се опитват да ни пречат, и ограбват. Но Бог всичко вижда и знае. Нека си бъдем добри, умни и човечни БЪЛГАРИ! Господ Исус Христос да ни благославя и пази!
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ не е това което беше.. Един съученик завърши в САЩ компютърни науки , върна се една година търси работа не можа да немери защото е негоден .. накрая започна работа като тестер , защото за софтуерен инженер не става.. тестер е най-ниско платеното и за пропадняци.. Така че тези предателета от олимпиадата добре да премислят дека отиват..
15
4
 
7
 
! Отговори
анонимен до Ан.25 преди 1 година
На запад краденето се осъществява с т. н. лобизъм .Тук се нарича връзкарство и интерес и при двете хвърчат пачки.
14
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходят олимпиади да станат предатели в полза на САЩ..
13
4
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
браво на децата родителите и учителите сега ще се изучат на запад и няма да севърнат в българия
12
5
 
18
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Споко хора , след време тия българи ще бъдат засмукани и ще работят за Сащ или друга държава.От както е дошла демокрацията елита на нацията изтича навън а внасяме имигранти ,дали фанатизирани ислиямисти или тарикати украинци всичко е за наша сметка.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко, че нито едно то тези деца няма да остане в БГ, а потенциала му ще бъде развит в друга държава.
10
8
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
България си е най-готината страна. Западняците са лицемерни лигльовци.
9
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха злобните путинисти мразят България и са бесни
8
9
 
5
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До Хъ: Глупавите са бедни...
7
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия деца няма да останат в България...................най-вероятно..................освен да си добър в някоя област, трябва да си и патриот!!!
6
4
 
13
 
! Отговори
Фантомас преди 1 година
Щом България не може да им осигури достойно бъдеще. До кога ще губим нашите млади таланти?? Кога ще започнем да се гордеем че сме Българи. Да престанем с тези комунистически рефлекси създавани с десетилетия. Американците може да са *** но имат самочувствие. А ние вечно се извиняваме за това и онова. Време е да се отърсим от тази летаргия и най накрая да вървим напред и да се наложим. Николай няма да ни оправи. Помогни си сам за да ти помогнат гласи българската поговорка
5
7
 
19
 
! Отговори
ММ93 преди 1 година
И какво от това ?! 99% от медалистите заминават да развиват други държави - а именно господарите на нашите "елити", тоест САЩ и ЕС. А тук в нашата жална родина остават останалите ... В соца бяхме на 28-мо място в света по икономическо развитие и бяхме космическа държава и това беше така защото умните и прообивни млади хора оставаха и работеха за развитието на България, а сега отиват при господарите ...
4
15
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БРАВО!!! КОЛКОТО ПО-МАЛКО КОМУНИСТИЧЕСКА СТАВА БЪЛГАРИЯ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ ПРОСПЕРИРА!
3
15
 
11
 
! Отговори
Хъ преди 1 година
Браво но да се сравняваме с найтъпата и захлюпена народност в света не е за гордеене!
2
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещи емигранти търсят си пазарната цена отпиши ги няма България
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!