Защо българите не се застраховат

Обяснява експерт
9 сеп 2023 08:50, Росен Стойчев
138
Защо българите не се застраховат
Снимка: БГНЕС

„Първият мит е, че „Ако нещо се случи – държавата ще помогне”. Хубаво е, важно е, че хората се уповават на държавата. Важно е тя да помогне на нуждаещите се, но тя не може да възстанови щетите на всички, които са загубили имущество. Това не е функцията на държавата, а на застрахователите. Вторият мит е, че застраховките са скъпи и хората не могат да си ги позволят. Това не е лукс и не е вярно.

Още по темата
Цената на застраховката на имущество се определя от това какво обезщетение очакваме и колко е вероятно да настъпи някаква щета по имуществото и колко скъп е имотът”. Това заяви генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова пред Нова.

На трето място тя изтъкна вярването у хората, че „Застрахователите няма да ми платят нищо. Те не плащат”. „За имуществените застраховки процентът на отказаните застраховки е между 3 и 5 процента.Това са били претенции по рискове, които въобще не са били застраховани и затова застрахователят е отказал”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: застраховкиимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо ли? Защото минималната заплата за живот не стига,че човек да може да заделинза застраховка. И защото да имаш работа със застрахователи е ходене по мъките и съжаляваш,че си се захванал с тях.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щото мутрите не плащат никакви щети на обикновенният човек
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То и при застраховките има наши и ваши. За едни е доходен бизнес, за други мъки безкрай. За животозастраховането в България е смях и трагикомедия, за разлика от белия свят, където е почти пенсионна доходност. Жалка история и тъмни далавери са бг застраховките
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ха, ха, ха, защото българите са толкова "богати", че не им е до застраховки. Също и застрахователни компании в България са далеч от нормалното застраховане. Има безумно самоучастие, невероятни амортизации и прочие хватки да не ти платят нормално при възникване на събитие, а ако няма как се мотаят до максимално допустими срокове. Как да застраховаш, като те превръщат в *** или търсиш адвокат да си получиш евентуално обезщетението. Да спомена ли сегашното представяне на потъналите МПСта в офис
115
0
 
0
 
! Отговори
Ъ преди 8 месеца
Предложение, целият застрахователен бранш в БГ да се закрие, и гражданската отговорност да стане доброволна. Така всички ще са доволни. Нали така?
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имах пълна застраховка на имуществото. След като ни ограбиха ,застрахователите покриха не повече от десет процента от цялата кражба. След години ни наводниха ...отново стана същото. Смазаха ни колата, при катастрофа ,без наша вина - същото ! Сега сами виждате ,че колите удавени в морето отказват да изплащат обещетенията. За какво въобще да застраховаме? Застрахователите са част от цялата българска мафия.
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
защото застрахователите искат невъзможни неща, когато трябва да плащат много. Например, при наводнена къща ще обвинят собственика, че повечето щети не са от наводнението, отнесените предмети трябва да ги намери за да ги платят и ред други безмислени условия. Когато има добра нормативна база ще се застрахова масово, засега е почти безмислено. По-добре си отделяй 1000-2000 лв на година.
112
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 8 месеца
Защото нашите застрахователи са алчни и не са застрахователи. Когато дойде време за плащане, все има нещо, което не е точно така, и на практика не плащат нищо.
111
0
 
0
 
! Отговори
Ооо преди 8 месеца
В почти всички застраховки пише, че не покриват нищо при природни бедствия, война, терористични актове..Отделно за да вземеш пари за нещо друго ти трябва от 10 кладенеца вода, както и различни институции за много хора, тия главоболия просто не си струват и като сложиш и изключенията, то застраховката почти нищо не покрива ако не беше страха да ти откраднат колата и каско нямаше са се плаща!Да не говорим, че в повечето случаи за да ти покрият щета, почват да съдят комшиите ти
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Боко, обясни на нас, непросветените, как да застраховаме жилището и колко ще ни струва
109
0
 
0
 
! Отговори
Боко преди 8 месеца
Защото българите са прости по тази тема. Аз имам 12 години застраховка имот и 3 изплатени щети, без проблем. Едната беше за градушка.
108
0
 
0
 
! Отговори
Не вярвам на мутри ! преди 8 месеца
Зад всеки застраховател стои мутренска групировка ! Не вярвам на мутри !
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото по стар комунистически обичай 1. - всеки лежи на държавата за нещо 2. всеки е голям хитрец като мисли че ще забогатее като спести едни 50-ина лв на година и 3. всеки си казва това на мен няма как да се случи
106
0
 
0
 
! Отговори
Фън Кун Хан преди 8 месеца
Като много други професии в БГ, явно застрахователите нищо не произвеждат. Съответно няма търсене на тяхната продукция.
105
0
 
0
 
! Отговори
Бон Бон преди 8 месеца
Сега разбрах, защо никой не се застрахова. Хората нямат пари и застрахователите при щета НИЩО не плащат. Ясно и разбираемо казано.
104
0
 
0
 
! Отговори
Бански преди 8 месеца
Защото сме много бедна нация.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С застраховките в България, ако имате злополука, вместо да си ближете раните, трябва да водите и битка с голяма корпорация. Или просто да зарежете всичхо и да ви е яд, че с години сте им давали парите си. Чано лице, след злополука да води битка с голяма застрахователна е почти обречена кауза.
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Застрахователите вземат парите, но при злополука от 100 кладенеца вода ще донесат, всякакви вратични в закона ще използват. Забавяния и какви ли не подли номера. за да не платят.
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никой не вярва на застрахователите.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българите не се застраховат, защото знаят че при злополука застрахователите не плащат това което обещават.