Минасян: Пет човека и половина блокират държавата

За потребителя е добре да има повече предлагане
18 сеп 2023 12:22, Росен Стойчев
75
Минасян: Пет човека и половина блокират държавата
Снимка: БГНЕС

Пет човека и половина са склонни да блокират цялата държава, защото нещо не им изнася. А какво е то - че има чужд производител, който предлага своята стока на пазара. За потребителя това е добре - той иска да види всякакъв вид стоки и да е този, който ще си избере. Това заяви икономистът от БАН Гарабед Минасян за Нова Нюз.

"Има едно основно благо за производителите - да имат осигурен пазар. Ако няма външни въздействия върху пазара, можеш да си правиш каквото си искаш. Протестът е колкото обясним, толкова и странен. Имаше уверение, че цените не се увеличават, когато останат сами на пазара, но от друга страна водещото в инфлацията са цените на храните и ресторантите. Как има уверение, че цените не се увеличават, а именно тези на хранителните стоки дърпат инфлацията нагоре?", попита той.

Още по темата

От своя страна икономистът Михаил Кръстев смята, че протекционистките политики ще навредят на икономиката и на потребителите. "Проблемът идва от това, че някой е решил да налага забрана, с която да създаде очаквания в производителите, че реколтата им ще бъде продадена на цена, която те определят. А всъщност цената се определя на конкурентен пазарен принцип", добави експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: производителидържави
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Простак преди 11 месеца
А,ве аланкольовци. Толкова ли сте умни или аз вече изпростях.За тия култури , които протестирате да се внасят , чакат половината Африка и 1/3 Азия.Ами вземете ги, като са на значително по ниски цени, и ги препродайте на по високи .Прости или глупави?Божков щеше да го направи но нали е под домашен арест няма как да стане.Освободете го срещу 50% от печалбата.Той го може, вие не.
63
0
 
1
 
! Отговори
$$$ преди 11 месеца
Българи няма по нагли предатели от БГ управници демокрацията която ВИ Я набутаха сега няма да можете да гъкнете няма протести няма свобода ,,,, ЗАПАДА значи концлагер иторията се повтаря нищо няма да ви испълнят всичко е решено САЩ каза точка
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как 5 човека бре?Аман с вашето говорене наобратно!Пет човека там сте си решили да ни тровите с уран и край!Там цял склад със снаряди с уран се взриви и сега пак ще им дават още такива снаряди...Всъвсем сте се смахнали!
61
1
 
4
 
! Отговори
НАЙ- КЪСИЯ ВИЦ преди 11 месеца
АРМЕНЕЦ - ЗЕМЕДЕЛЕЦ.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
АМАН ОТ ПИИШМАН ИКОНОМИСТИ В БЪЛГАРИЯ!...
59
1
 
5
 
! Отговори
BG преди 11 месеца
Аз съм краставичар искам забрана за внос. На стар краставичар катастаеици ще продаеат
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За съжаление и в БАН е пълно с нищоправци и неадекватници като този,които през мизерния си животец и една тревичка не са посадили,а само са драпали за службички и меки столчета! Този,ако имаше и една сива клетка в продажната си кратуна щеше да знае,че *** на хохлите,които влизат в БЪЛГАРИЯ са с купища превилегии,без платени данъци,без спазените хиляди рестрикции на гейския съюз,с които са натоварени БЪЛГАРСКИТЕ производители,което е предпоставка за дъмпинга на цените и срива на пазара!
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Това заяви икономистът от БАН Гарабед Минасян за Нова Нюз." Кой си ти бе Гарабед, я бягай от тука.
56
9
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
конфискация на тракторите закупени с наши евр пари
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя с това изказване торпилира цялата аграрна политика на ЕС. Алоо ***, ЕС изцяло подкрепя протектционистката политика, затова има мита. Украйна е извън ЕС.
54
2
 
16
 
! Отговори
бай Ламби преди 11 месеца
Абе Гарабед ли си, Киркор ли си не те знам, ама като искаш да има внос от чужд производител който произвежда стока извън ЕС не трябва ли да има наложени мита върху тая стока бе учения?Или ние като внасяме торове,резервни части, пестициди извън ЕС ще им плащаме митата, ще плащаме акциз на горивата, ще имаме забрана за използване на една камара пестициди а тия ще си внасят стоките произведни извън ЕС съюз и неотговарящи на изискванията на ЕС без да бъдат обмитявани, тъй ли?Нещо май се се объркал!
53
16
 
12
 
! Отговори
Не искам преди 11 месеца
Не искам да купувам скъпата и ниско качествена селско стопанска продукция от български производители. Не искам да захранвам с средства наглите български земеделци, искащи да печелят от ниско качествената продукти.
52
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Гарооо Обаче поляците няма да мрънкат после, че бил скъп хляба и да искат да свалят санкциите срещу русия. Това е голямата разлика. А напротив, поляците си дадоха всички МиГове на Украйна. А тук ще си ги държим заземени с изтекъл ресурс. Поляците са готови да платят скъп хляб и са готови да цакат колкото пари трябва за да няма азиатски башибозук в Европа. А в България всичко това се прави само и единствено в полза на Кремъл.
51
11
 
23
 
! Отговори
Гарооо преди 11 месеца
Гаро а Унгария,Полша,Румъния са по глупави от нас,че си отстояват родните интереси !
50
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Факт - колкото повече зърно има в България, толкова по-ниска ще е цената на зърното и съответно толкова по-ниска ще е цената на хляба, млякото, маслото и месото. Обаче рашистите искат в България цените да са високи за да обясняват после, че имало инфлация заради санциите срещу русия. Грижата им не е за българите, а за русия. Това е. А ако някой намери в украинското зърно повече уран отколкото в българското да ми се обади. За тези дето вярвят, че в украинското зърно има уран и земята е плоска.
49
0
 
4
 
! Отговори
А най КОЙ се преди 11 месеца
Отчитат е важно!
48
7
 
19
 
! Отговори
Той преди 11 месеца
Поредният платен от посолството.
47
4
 
19
 
! Отговори
Сатир преди 11 месеца
Това заяви икономистът от БАН Гарабед Минасян за Нова Нюз. Абе наборе когато мишките блокираха София теб не те чухме. Що ли???
46
4
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 11 месеца
Абе от къде изплуват тези *** бе ?
45
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези двамцата хващали ли са нещо друго за работа освен химикалка и комп. мишка??? Да коментират след като се поизпотят на нивата!!!