Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал

Българската администрация не е в състояние да организира издаването на визи
20 май 2024 17:45, Анисия Иванова
145
Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал
Снимка: БГНЕС

Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз. Това заяви за TravelNews Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ).

Според него ситуацията вече е отчайваща. "Администрацията е абдикирала, а летният сезон вече започна. Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради липсата на организация от администрацията за обработка на документите", коментира Кичуков.

Още по темата
Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки.

БАТ е изпратила спешно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки срокове.

"Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, която не е в състояние да организира издаването на визи.

Ние, представителите на туристическия сектор в страната, се обръщаме специално към институциите за специално внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, свързан с невъзможността служители от трети страни да получат работни визи", пише в писмото.

БАТ настоява спешно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни, да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
30
 
! Отговори
Крундел преди 3 месеца
грешка в заглавието - трябва да се поправи на " назначените за бизнесмени не могат да си намерят роби за да им работят за без пари"Кого лъж***т с чужденци - нали там, където живеят тия хора може и да карат с 1 долар на ден, ама цените им не са като тук, като дойдат и като видят цените и парите, които им дават и ще препуснат към европа с визите за работа в ес...
19
2
 
38
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Ей, не им се дават пари за хубави заплати на нашите "бизнесмени" и това е. Ако трябва ще се борят с нокти и зъби да докарат персонал ако ще и от четвъртия свят, от северния полярен кръг като саами, якути, ненци, коми, чукчи и ескимоси, за да им плащат стотинки, но не и да дават нормални, хубави заплати. А колко е просто само - започват да дават хубави заплати и кандидати ще има и то българи. Бели българи с езици, а не разни тузeмци със странна външност или племена с дръпнати очи. Стиснати хора
18
2
 
28
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
Алчнягите ще вкарат работници от Камбоджа и Зимбабве, но няма да платят нормална заплата. Туризъм висш пилотаж :))
17
0
 
25
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Преди малко говорих с едни поДСтавени хотелиери. Оплакаха се, че досегашния им персонал бил мързелив. Какво очаквате, чудо ли да стане?!
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гордо да развеят кафевите флаове.
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се работи в туризма по принцип е гадно независимо колко пари получаваш. Става за временна работа няколко месеца. Като студент съм ходил да работя по чужди курорти, и по острови съм ходил. Но навсякъде е гадно. Работи се много часове, 6 дена работиш един почиваш. Тогава са ни плащали по 1500 евро заплата + безплатна квартира и храна. За 3 месеца спестяваш 3000 Евро и се прибираш. Това беше преди 20 години. Сега не знам как е.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Незаслужаващите една стотинка държавни и пенсионни наввлеци нали взимат по 3700лв пенсии и са наядени добре,източвайки всички социални системи.Кой да хване работа за тия пари и защо? 370 000 реално работещи отрудени хора,хранят и издържат блатото септиичната яма наречена България населена с милиони мръсни безполезни държавни хрантутници и пенсионна Сганнн.
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С трици мaймyни не се ловят!
12
2
 
27
 
! Отговори
Невероятно, но факт преди 3 месеца
Странно. Мутрите не намират персонал, които да е благодарен на надник 25 лв и през ден на глоби от по 50. Че се оказва и, че останалият свят не е ок с такава невероятна възможност.
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма то откогато заплатата стана над 900лв бруто те се напълниха заводите с работници затова липсват хора на морето
10
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чудесни условия за семеен бизнес - съпругата в кухнята на хотела, дъщерята - на рецепция, а сина с таксито докарва туристи от гарата.
9
3
 
37
 
! Отговори
от Плевен преди 3 месеца
Синковеца който е студент, миналата 2023 г. беше в Арапя. В крайна сметка, на ден той вземаше по 22 лв. чисто, хем е студент, знае добре руски, френски, румънски, испански и португалски езици. Пере си дрехите, трябва да си плаща! Пие кафе или хапва от същото заведение, цените за него са като за клиент? Да ходи да работи на морето? Това няма как да стане, при условие, че аз като пчелар професионалист с 820 кошера му давам на ден по 120 лева на ден.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Споко бе, наште мутри ша го измислят, всичко ще е на самообслужване и даже ще вземат наем като ползваш тенжУри и ***, както хотела те таксува с паркинг.
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе бо-;к-луци Европа е пълна с млади БЯЛИ европейци защо не вземете от там персонал ??? Кво ми ревете за персонал ?? Хем не дават пари хем реват . Докато не се научите да плащате евро заплати няма персонал . 500 млн души в ЕС със свободно движение а тр се жалват че държавата им бави робите от Камбоджа Виетнам и т н . Безобразие
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нямам пари за море
5
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
2 месеца сезон. Умряла работа.
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някак си не мога да им бъда съпричастен. Кой ли ще да е виновен за това, че няма мераклии да работят за жълти стотинки на мутрите.
3
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мутрите по мутреморието ни заслужават да нямат никакъв персонал. 200 грама калмари 35 лева. Вие ташаааак ли си правите ве?
2
1
 
39
 
! Отговори
А, без такива преди 3 месеца
Питайте другарю Драганов. Той ще ви обясни как услугата е на топ ниво и очаква бум на туристи от Турция и Румъния. Той брои гастарбайтърите по байрамите и румънците, дето минават за Гърция за наши.
1
3
 
35
 
! Отговори
Алов преди 3 месеца
Чак ми става драго като си помисля,че ще фалират. не знам защо може би защото съм в бг. Бъдещето е пъстинни бетонни курорти