Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал

Българската администрация не е в състояние да организира издаването на визи
20 май 2024 17:45, Анисия Иванова
145
Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал
Снимка: БГНЕС

Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз. Това заяви за TravelNews Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ).

Според него ситуацията вече е отчайваща. "Администрацията е абдикирала, а летният сезон вече започна. Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради липсата на организация от администрацията за обработка на документите", коментира Кичуков.

Още по темата
Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки.

БАТ е изпратила спешно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки срокове.

"Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, която не е в състояние да организира издаването на визи.

Ние, представителите на туристическия сектор в страната, се обръщаме специално към институциите за специално внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, свързан с невъзможността служители от трети страни да получат работни визи", пише в писмото.

БАТ настоява спешно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни, да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Алчните хотелиери които не могат да се грижат за собствените си работници трябва да фалират.
39
2
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 3 месеца
А ЗАЩО ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ РАБОТЯТ В ГРЪЦКИТЕ ХОТЕЛИ И РЕСТОРАНТИ, 4-5-6 МЕСЕЦА, А ТУК НЕ ИСКАТ? ХА - ХА - ХА-ХА
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За вдигане на заплати и дума не дават да се каже. Но за внасяне на виетнамци и кой знае какви още дето взимат евтини заплати може да се мисли. Между другото доста украинци вече работят на морето. Само те спасяват много от хотелите
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
исщат волни помощип и далите а им дадем айде.чупкатаа
36
1
 
17
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Ми туристите ще карат на самообслужване, бе! Те кво искат за по 700-800 лева на ден /минимум/? Пак ще е по-добре отколкото някой бхарат или сенегалец да ги гледа учудено когато му говорят. Важното е да има лаб за хотелиерите и кръчмарите, че съвсем я закъсаха, горките. С тез ниски цени, високи заплати и с туй непосилно ДДС от 9%.
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ами търсете от джибути зелени нос вануату кой луд да дойде за 2 месеца?????
34
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има шведи дето ритат камериерките в главата.Коя ще се съгласи да ви работи?!
33
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хотелиерите какво си представят, че тези дето ще дойдат ще им бачкат за без пари. Те изгониха питомното, нека сега да гонят дивото.
32
1
 
50
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Чорбаджиите-изедници повтарят едно и също: Сезона бил кратък, персонала бил неквалифициран и мързелив, големи разходи имали, едва свързвали двата края, живи да ги ожалиш...хи...хи...
31
6
 
16
 
! Отговори
Бай Х преди 3 месеца
Без персонал, без летовници, тц тц тц!Само украинци бягащи от войната а отскоро и доста молдовци заприиждаха. По техните думи, много френска войска е пристигнала, казват, май ни готвят украинския сценарий.
30
1
 
15
 
! Отговори
МНОГО МЕ КЕФИ преди 3 месеца
тази българска администрация """Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, ..."" веднаж едно добро да направят за България!!
29
2
 
24
 
! Отговори
Гаро преди 3 месеца
През 1968год. и 1969год работих два сезона на морето - връщах се в София с по два куфара пълни с пари....Сега не бих отишъл и на почивка дори...да не коментирам защо.
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
що тей? как тей робът не иска да бачка за жълти стотинки на батката олигарх, районният олигарх?
27
1
 
27
 
! Отговори
ШЕНГЕН преди 3 месеца
Ние сме ГРАНИЦА НА ЕС уважами хотелюпосерковци.Кои сте вие да поставяте условия за да докарвате хиляди маййймуяци от средна и югоизточна Азия в ЕС.
26
27
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 3 месеца
Точно така е. Цялата държава бачка за да храни пенсионерите. През 3 месеца им вдигат пенсиите и освен това всичките имат жилища и карат коли. Някой даже продължават да работят и след пенсия щото нямат наяждане. Това е най алчното поколение в историята. Ще изядат и бъдещето на децата си. Не им пука от нищо на тия нагли пенсии.
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Незаслужаващите една стотинка държавни и пенсионни наввлеци нали взимат по 3700лв пенсии и са наядени добре,източвайки всички социални системи.Кой да хване работа за 1000лв на 18часов раб.ден,защо? 370 000 реално работещи отрудени хора,хранят и издържат блатото,септичната яма наречена България поселена с милиони мръсни безполезни държавни хрантутници и пенсионна Сганнн.Викате ги си повишат стандарта.Държавните и пенсионнни хрантутници са проклятието на България.
24
0
 
36
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Забравете за нормални заплати! Алчните чорбаджии са свикнали да взимат, не да дават...А работливите поколения се сменят с реалисти.
23
0
 
29
 
! Отговори
Да пускат бълъците преди 3 месеца
От четвъртия свят да им работят по хотелите за безпари! Окончателно неграмотните и мърлявите ще сложат край на мъката български туризъм. Ще останат само тези, които ще развържат кесиите.
22
12
 
0
 
! Отговори
В. Магриотов преди 3 месеца
Аз рая си имам и това е така щото управлявам с желязна ръка!
21
0
 
32
 
! Отговори
Те не падат от Марс преди 3 месеца
Азиатците да не ядат доматите с колците. По принцип са мързеливо. Ако се тешат да ходят в чужбина да изкарват пари, защото да не отиде в Лондон, а да дойде тук? И повече пари ще изкара, и местните ще го приемат, свикнали такива да им работят. Половината бг хотели няма да видят турист, ако вземат черни в кухнята примерно. Българинът си е ксенофоб и не обича да му сервират такива.