Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие

Поне 2-3 пъти повече получават у нас от същата позиция в Непал
12 юни 2024 17:00, Анисия Иванова
378
Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Организацията работи с различни сектори, като всеки от тях отчита липса на кадри, което възпрепятства изпълнението на планираната производителност, каза Славов. Това кара много компании да се насоча към привличане на кадри от чужбина, за това Българска търговско-промишлена палата организира бизнес среща на тема „Решения за внос на работници от чужбина“, което цели да информира и да отговори на въпросите на бизнеса. Недостиг на кадри предимно бива отчетен в сектора на производството, транспорта и хотелиерството.

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници, са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. Гостът обясни, че в азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение.

The Prime Academy са изградили платформа, в която чужденците, желаещи да дойдат в България,

минават различни уроци по български език. Те се насочват към най-важните неща, които ще са нужни на работниците, като има специални курсове спрямо професията и областта на работа.

Когато кадрите дойдат в България, те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

"Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
2
 
0
 
! Отговори
до 178 преди 3 месеца
Ама на - факт. Разходи се по хотелите на северното черноморие и виж с очите си.
168
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То има индийци дето говорят добре английски, но те са половин процент от 1 милиард население на Индия, надали този половин процент ще се засили да работи на курортите в БГ :))
167
0
 
4
 
! Отговори
Буратино преди 3 месеца
173 И много по качествен човешки матерял а може и от Папуа в България ще се почустват като у дома си почти нема да намерят разлики.В народа и в държавата.
166
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Някой 173. Никой няма да докарат. За да дойде гастарбайтер се преполага че ще работи и ще получава заплата от която ще може да спестява и да изпраща на семейството примерно. Тия по цял ден дрънкат пълни глупости как някпй щял бил да дойде от другия край на земята да работи тука на минимална и да не може да спести нищо.
165
2
 
7
 
! Отговори
Чакаме шведки... преди 3 месеца
може и рускини....
164
1
 
10
 
! Отговори
до 173 преди 3 месеца
От Бангладеш сме карали, ама не работят.
163
0
 
14
 
! Отговори
Даааа... преди 3 месеца
И в Германия ги вкараха поради същия проблем, сега се чудят какво да ги правят.
162
0
 
8
 
! Отговори
Бедняка Милионер преди 3 месеца
Значи за имот гражданина ще се конкурира с богати престъпници и имигранти дошли с два куфара крадена пара за ЕС паспорт, а за работа с милярд индийци дето са съгласни на 50$ на месец и купа ориз на ден да бачкат ? Е много яко остваме между милионер и бедняк от гетата на Момбай...
161
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Аз предлагам да карате от Сомалия и Бангладеш , те са още по-евтини работници !
160
0
 
7
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Застроиха брега, защото има много парички за изпиране. И така Сезоните си минават...
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 157. Стига напъва с тия глупости че си комичен бе.
158
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия лозунги сме ги слушали по време на всяка Петилетка на Бай Тошо. та един ром у село, открадна, закла, одра, опече на шиш и изяде един катър, като закопа кокалите с всички магарешки почести и ги затрупа с камъни. Рома забогатя от кражби на катъри. Но времето лети, не прощава. Минали години. Рома умрял и го затрупали с камъни до катъра. След 100 години, при исторически разкопки откеиват скелет на катър и една червена петолъчка. Находката я кръщават Катър Комунис от епохата на КомунЧалгата!
157
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да заповядат! При всички случаи в пъти по-ценни и кадърни от нашИО бачкотещ бачкер патриархатлен татко без 2лв. в джоба, оправящ държавата с рИкия в ръка. В ИТ сектора е подобно. Българите са толкова некадърни, че недостигът е брутален. Ниските данъци накараха сума млади ИТ спецове с по 20к и нагоре доход да дойдат насам от цяла Европа и да превърнат скъпите планински квартали на София, Банско и всички китни селца в райски хъбове с интелигентни млади хора, до които плебсът няма достъп.
156
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Гастербайтера 161, Само глупости дрънкат. Остави ги. Те са всичките с психични отклонения.
155
3
 
1
 
! Отговори
до 157 преди 3 месеца
Защо мислиш, че фантазирам? Те работят на МРЗ от която им се удържат за храна и спане. Това няма как да стане с българи. Мисли малко с тази глава, не само да ядеш през нея.
154
2
 
7
 
! Отговори
АнуПама преди 3 месеца
Индийски содомити и непалски изнасилвачи търсят нещо по различно в България
153
0
 
13
 
! Отговори
ХаХа преди 3 месеца
Давайте да ви видим пишман бизнесмени, после ще разказвате за хигиената, трудовите навици и престъпленията. Защото им ставате поръчители. Много лесно смятате, там по 200 тук по 1200, остават 1000, да ама нищо не им остава, защото живеят тук. А ще искат и да се приберат веднаж годишно. Билетите им струват колкото мислите да им плащате годишно, а те живеят от слънце и въздух.
152
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как ще се разбират с шефовете им хотелиери, предполагам английския им е много зле, за български сигурно не са и чували, мейби с мимики ще се разбират :)))
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ей колко са хитри българските бизнесмени. нека си вкарват каквото намерят за добре, но да плащат допълнително данъци за това, че пренебрегват български граждани. така всичко, което изкарат в повече от робите се дели с държавата за обезпечаване на български граждани. Ако ли не - да се махат с бизнеса си от България
150
2
 
14
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Видя ли, че ме обслужват такива елементи, директно ставам и си тръгвам.