Концесионери дават 1900 лв. и почивни дни на спасителите, кадри няма

В Гърция 80% от плажовете нямат спасители, у нас неохраняемите са 20-30%
17 юни 2024 16:37, Анисия Иванова
119
Концесионери дават 1900 лв. и почивни дни на спасителите, кадри няма
Снимка: БГНЕС

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава, обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров.

Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.

След разговори между концесионери и Министерството на туризма бе решено промените в документа да изчакат следващия летен сезон и да не бъдат налагани сега.

Отложени бяха новите изисквания, свързани с медицинските пунктове и допълнителния медицински персонал, уточни Димитров. Според него условията са неизпълними.

„Никъде в света няма дори медицински пунктове, каквито ние имаме. На големите плажове имаме и по няколко линейки с допълнителни екипи. А те искаха да утежнят плаж като този с още един медицински екип. Нашите спасители са подготвени на най-високо ниво с най-добро оборудване. Критериите към тях са изключително високи. Ние имаме, на определена дължина на ивицата, най-много спасители, съобразно другите страни. За моя плаж – на 700 м, аз трябва да имам 11 спасители, а в Испания на плаж от 1 км има 6 спасители. Държавата трябва най-накрая да чуе хората, професионалистите като нас, които работим на терен!“

Концесионерът поиска промени, като даде пример с периода преди 1989 година, когато е имало как човек да работи по своя професия и едновременно да бъде спасител:

„Например закон, при който обучен спасител, работещ в алуминиев цех, при желание, да може да е воден спасител през лятото. Неговият работодател да не го спира, а да го задържи на работа."

Отложен бе и текстът в наредбата, касаещ работното време на спасителите: „При мен хората идват да плажуват след 17 часа. Нека да има възможност концесионерите сами да определят работното време по плажовете си. На този етап работното време на спасителите остава от 8 до 18 часа, както досега!“

Николай Димитров отчита, че по-голям брой хора, загинали в морето, има след 18 часа и рано сутринта, когато по плажовете няма водни спасители.

Възнаграждението на водните спасители е сравнително високо, но продължава да има отлив на кадри.

„Първият фактор е сезонността на работата. Второто е завишените изисквания водят след себе си възможност ние да предлагаме по-ограничени условия на труд. Високи са заплатите, макар и не толкова атрактивни, колкото в съседни държави. Аз лично давам 1900 лева с осигуровки и почивни дни“, коментира концесионерът на плажа в Крайморие.

По думите му, в Гърция 80% от плажовете нямат спасители, докато при нас само 20-30% са неохраняемите, като това е предпоставка за по-ниското заплащане, отколкото в южната си съседка.

Цените на чадърите и шезлонгите няма да поскъпнат, увери още концесионерът:

„Може би на 4-5 плажа в държавата цените са се повишили, само защото на всички останали таванът, до който можеш да вдигнеш цената, отдавна е достигнат. Например, както в Слънчев бряг е 10 лева, но там от години се задържа тази цена. Аз не съм достигнал тавана, тази година повиших цената с левче. Гледам да го правя минимално, за да покрия заплати, почистване, оборудване…“

Концесионерът апелира плажуващите да спазват обозначителните знаци и препоръките на спасителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: моретуризъмспасители
Още от Страната
Ремонт и задръствания по пътя за морето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 2 седмици
Отиди в програмистка фирма и ще видиш, че всички са под 30 годишна възраст. Отговарям ти къде работят.
31
2
 
12
 
! Отговори
повече мединцнски ек преди 2 седмици
Има 11 спасители на 700м ивица, защото черно море е бурно и има мъртво течение. В гърция спасители няма на повечето плажове, защото водата е като тепсия.3 часа на плажа на черно море и си оглушал от прибоя. В Гърция и на други места слуха ти остава нормален и след 5 часа на плажа.
30
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На мен ми прави впечатление че почти никъде не можеш да видиш млади хора под 30г да работят нещо. Все повече ми прави впечатление, в магазини, на бензиностанции, в институции и фирми където съм ходил, навсякъде хората които бачкат поне едно 80% са все 40+. Това е още по силно изразено в малките градове. Къде по дяволите са всички млади хора?
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дават, ама друг път...!
28
0
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 2 седмици
Зависи какво работиш. В нашата компания няма проблем и имаме 16 седмици отпуска, които може да си ги вземеш наведнъж или на всеки 3 месеца да излизаш по 1 месец отпуска.
27
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много ми е интересно , кой шеф ще те пусне за 4 месеца на морето и като се върнеш да ти пази работното място? Айде малко реални работи да говорим .И тези 1900 бруто или нето са за 10 часови смени, както и какво означава давам и почивен ден ?
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Споко, батка, няма да ти стъпим на приватизирания плаж. Левчетата ще ги изхарчим дето проявяват малко повече уважение
25
0
 
12
 
! Отговори
Петрофф преди 2 седмици
Великите български синдикати имат 10 члена общо! Заводи и фабрики в България не останаха, обаче синдикати да искаш!
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
1900 лв само че Бруто като половината е бонуси с някви условия. Бг робовладелеца-мутра е най-зле от всички дори от Бангладеш бягат далеч.
23
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
защо ли????? може би заради 1900 лв??????
22
2
 
17
 
! Отговори
Станчу Румънеца преди 2 седмици
Тази заплата 1900 лева е годишна заплата, ей! Да не си помислите че е за месец! Жалки български робовладелци... ще умирате прави!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дори и на 5000лв пак трудно ще намерят желаещи. Ако имат късмет може да дойдат някакви пенсионери.
20
2
 
19
 
! Отговори
Парцуца преди 2 седмици
Българското море: 1 топла бира и 3 студени кебапчета... за 50 лева с ДДС. Не, мерси!
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А нали се фукахте че ще докарате азиатци и африканци де ги а ??????
18
7
 
0
 
! Отговори
Ел Греко Спасителя преди 2 седмици
Аз съм гръцки спасител на девойки и жени . Заплащането е както следва - за девойки 1 000 000 евро в розово куфарче. За жени младша възраст - 5 000 000 евро в тъмнорозово куфарче. Ангажименти имам до 2047 -*** година.
17
4
 
14
 
! Отговори
Иванова преди 2 седмици
На БГ морето тръбите от хотелите се изпразват направо в морето! Нашите ''баровци'' си плуват в боза и фекалии!
16
1
 
15
 
! Отговори
Бай Ганьо от Америка преди 2 седмици
Егаси смешниците- някакъв толуп с блъсната в лице силиконка викат няма хора - така е няма и да има.
15
9
 
6
 
! Отговори
Пена преди 2 седмици
България няма никаква икономика и нищо не произвежда! Колапсът ще е скоро! Всеки втори е пенсионер и чака с отворена уста!
14
2
 
21
 
! Отговори
Джо преди 2 седмици
Борисов раздаде плажовете на приятелите си мутри за 20 години напред. Никога повече на Българско море! Яжте водорасли, коцесионери!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е нали поръчахте индийци,араби филипинци де ги за морето