Прецедент: Затворник-анестезиолог в дупнишката болница

Излежава и присъда за убийство
Обновена: 24 юни 2024 14:37 | 24 юни 2024 14:37, Инна Ангелова
29
Прецедент: Затворник-анестезиолог в дупнишката болница
Снимка: БГНЕС

Казус в затвор и болница, които трудно си поделят д-р Николай Карастоянов. В момента той излежава присъда за убийство, но заради липса на кадри в дупнишката болница, той е принуден и да работи. По професия той е лекар анестезиолог. Такова искане е прецедент в историята, съобщава директорът на затвора в Бобов дол.

Все още се изясняват изискванията, които трябва да покрие лечебното заведение, за да се върне на работа д-р Карастоянов, съобщават от БНТ.

Преди повече от 10 години д-р Николай Карастоянов заедно с брат си и баща си влизат в спор с приятеля на дъщеря му Николай Радев – Отвертката. При свадата Отвертката е намушкан с нож и по-късно умира. За убийството са осъдени тримата Карастоянови. Преди месец доктор Карастоянов получи ефективна присъда.

Старши комисар Крум Петров, който е началник на затвора в Бобов дол коментира, че в неговата практика това е първи такъв случай.

"Присъдата на Николай е 4 години. Доколкото съм запознат той е със специалност анестезиолог", заяви старши комисар Петров.

От друга страна - липсата на медецински кадри е основен проблем не само в дупнишката болница, а и в цялата страна. От болницата обаче определят затворника-анестезиолог като един от най-добрите лекари в сферата си.

“Д-р Карастоянов е много уважаван и ценен от нас специалист и то анестезиолог, който де факто е изключително необходим за нормалното функциониране на хирургията и въобще на общинската болница", коментира д-р Стефан Николов, управител на болницата в Дупница.

За да се случи това обаче лечебното заведение трябва да сключи договор със затвора, в който са задължени да наемат поне двама въдворени, както и да им се плаща възнаграждение.

"Другото изискване е, че аз първоначално имах идея д-р Карастоянов да дава едни 12-часови дежурства, както е обичайно за една болница. Оказа, че се аз дефакто мога да разчитам на него само сутрин от 8 следобяд до пет", допълни д-р Стефан Николов.

От затвора добавят, че в момента се въздържат да се сключи такъв договор, защото трябва да се проследи поведението на подсъдимия и евентуално да след това да му се гласува и доверие.

Ако д-р Карастоянов бъде върнат на работа, той не само ще помага на обществото, но и ще съкрати присъдата си, тъй като един изработен ден се счита за два излежани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: лекарзатворприсъда
Още от Страната
ВЕИ секторът на протест, настоява за промяна на методиката на тока
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
предния преди 6 дни
да СЕ* премахне
7
5
 
5
 
! Отговори
Четвърто - преди 6 дни
един изработен НЕ ТРЯБВА да се равнява на ДВА ИЗЛЕЖАНИ, това трябва да е премахме.
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Първо - Защо да е прецедент, че работи? Други затворници също работят. Второ - защо присъдата е САМО ЧЕТИРИ години? Трето - всичко над линията на бедност трябва да му се отнема в полза на държавата, щом е в затвора.
5
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Начи извода е, да учите за анестезиолози и после трепете наред. Един изработен ви е два излежани, а не лежите, защото работите. Де факто се прибирате в затвора да спите и хапнете на безплатно. Хахахах. Егacи държавичката.
4
6
 
3
 
! Отговори
мунчо преди 6 дни
Да бе най- добрия анестезиолог, и дедото и той най добрия зъболекар - мафиот.
3
2
 
10
 
! Отговори
петя преди 6 дни
Пак схеми. И аз съм в Сливенския но никой не може да приготви ястия, които правя аз. Така че се налага да излеза, защото в ресторанта бизнеса умира. Всички гости питат за мен а съм в затвора.
2
1
 
21
 
! Отговори
такива с прякори преди 6 дни
някой път не се получава да тормозите жените безнаказано...ето човек стига и до крайности за семейството си,независимо от образование и интелект ЗАЩОТО ЖУВЕЕМ В АНАРХИЯ
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Преди повече от 10 години д-р Николай Карастоянов заедно с брат си и баща си влизат в спор... Преди месец доктор Карастоянов получи ефективна присъда." Значи, повече от 10 години дело. Ако някой се чуди защо всеки, който става за нещо, се маха от тая дупка.