До 300 лв. глоба за всеки с тротинетка из пешеходните зони в Русе

90 акта за нарушаване на забраната са съставани през юни
Обновена: 3 юли 2024 16:15 | 3 юли 2024 16:11, Анисия Иванова
24
До 300 лв. глоба за всеки с тротинетка из пешеходните зони в Русе
Снимка: БГНЕС, архив

Глобата за движение с електрическа тротинетка по пешеходните зони на Русе може да достигне до 300 лева.

90 акта за нарушаване на забраната за придвижване с електрически тротинетки по пешеходните зони са съставани през юни в Русе. Контролът за спазване на ограничението е ежедневен. След промените в наредбата правомощия да проверяват имат и служителите на общинска полиция и на инспектората по охрана, обществен ред и сигурност.

Само за миналата седмица са съставени 10 акта, а 5 лица са получили предупредителни протоколи като мярка за профилактика, съобщи директорът на Дирекция „Обществен ред и сигурност“ Георги Игнатов. По разпореждане на кмета на Русе - Пенчо Милков, от общинска полиция ежедневно извършват проверки за спазване на наредбата, съобщава БГНЕС.

Има и 12 отнети тротинетки, на които се извършва проверка на техническото им състояние. Засега обаче тези мерки и засиленият контрол не оказват желания дисциплиниращ ефект върху русенци, констатират от общината.

За неспазване на забраната глобата е от 10 до 300 лева, като за повторно нарушение, санкцията е в двоен размер. Наказанието за непълнолетните от 16 до 18 години е обществено порицание, а за малолетните – санкцията е към родителите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Русезабранатротинетки
Още от Страната
Туристите у нас оставят въглероден отпечатък още с идването си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Спонсор преди 2 дни
Недоразумението, наречено БЪЛГАРИН, спазва законите само в чужбина, щото там не питат, а глобяват на място! Няма актове и фишове, неплатени с години! На запад се кара с олеко тена КАСКА за велосипеди и по простите слагат жилетка, или светли дрехи, а недуразуменията в ТИКВОСТАН карат с черни! Оная КИФЛА, дето падна, имаше ли КАСКА?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В нашия евроатлантически приятел на Запада Индия има бой с пръчки по улиците на нарушителите. Ще въведем евроатлантическата практика.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
10 лева едва ли ще ги спрат, ако не отпадне в съда защото къде са обозначени пешеходни зони примерно и къде е знака забранено за тротинетки?
18
6
 
5
 
! Отговори
до долу преди 2 дни
Аз пък карам колело и никъв проблем не е да си караш плътно вдясно. Никой няма да те бутне. Това да се качват да карат по тротоарите си е мерзост отвсякъде. Да им отнемат бричките и глоба 2000 лв. Да видим дали ще се качат втори път. На тротоароте има деца, стари хора, детски колички. Как не те е срам да се качиш тамм? Освен това е стресово някой да ти изкача отстрани по тротоара. Дано всички кметовв въведат жетстоки глоби за подобни мерзавци.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В България по начало инфраструктурата не е проектирана за велосипеди и това е проблем. По добре да карат в пешеходните зони отколкото между колите. Щото като го бутне кола изкарват шофьора на колата виновен. А пък ако си кара внимателно между пешеходците няма какво да стане. Просто трябва да се научат да карат бавно и внимателно. Аз като карам колело също си карам по тротоарите в участъците където има много трафик. Да не съм луд да изляза на булеварда. Там карат като изтървани. Минават на 20 см.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До На Бах *** - Тройчице - стига си приказвал глупсоти, мизерна долна плюнко, гнида неигверната, изчадие пъклено!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И като ми донесе 300 лева глоба, ще го оставя в сиропиталището ...
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Затова съм с фашливата лична :) ... Хе хе хеееееее!
13
2
 
10
 
! Отговори
Майор Костов КАТ преди 2 дни
Ако за тротинетка глобата е 300, то колко трябва да бъде глобата за водач на лек автомобил навлязъл в същата тази пешеходна зона. Или несчпазващ велоалеите. Или паркирал върху тротоар, което по същество си е пах пешеходна зона.
12
2
 
1
 
! Отговори
Тъп преди 2 дни
Ако си *** дали си г.л.у.п.а.в ?
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Обществено порицание-ша му закачат тротинетката на врата, и ША го преведат през площада да го видят СИТЕ. Едно време така са прекарвали айдуците.
10
1
 
11
 
! Отговори
до 7 преди 2 дни
Елементарно. Връщам се след 12-часов работен ден с бутилка студена бира в чантата. Бабите пред блока, на по 80+ години даже не си снижават гласа: "Абе тоя от къде има пари да си купува бира всяка вечер". Това е обществено порицание.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
АМА НАЛИ ТАКИВА ДО 250 ВАТА МОЩНОСТ И СКОРОСТ ДО 25 КМ. МОГАТ ДА СЕ ДВИЖАТ. КАКТО СЕ ДВИЖАТ И ВЕЛОСИПЕДИТЕ.
8
2
 
14
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 2 дни
Ами ако някой те блъсне с 60 или 70км с тротинетка ще вадят части от неея от г.зъ ти ...... така че 300 лв е малко ...
7
0
 
11
 
! Отговори
Спокоен преди 2 дни
Простете, може ли да ми разясните понятието на наказанието "Обществено порицание". Благодаря предварително.
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен Ти не си в ред - това да те ни е тон кошница, която може да се движи с 200 - съвсем изкуфя
5
2
 
13
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 2 дни
Време беше ....
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тротинетките са си МПС отвсякъде и трябва да има изисквания като за МПС - шофьорска книжка, застраховки, технически преглед и ограничения на скоростта примерно наполовина или на 1/3 на тази на автомобилите. И т.н. Само дето на Г..ань..о трудно му се налива акъл в главата.
3
22
 
3
 
! Отговори
На Бах Ганьо преди 2 дни
На *** му пречат тротинетките, но обича да диша лай*а, децата му да дишат лай*@, да ги ядат, да ги хранят с тях, да слушат музика със същите тези лай*а, на *** тези неща не му пречат, тротинетките са проблема!. За това на запад живеят добре, а *** тук, не!
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
кат немам номер и лична карта и у мевере вече наемат дебелаци, как ше ме фане ушев :)))