"Дивата ферма" пред гибел: Ще унищожава поне 1000 от животните

Причината - ограничения на пашата в Национален парк "Рила"
5 юли 2024 21:15, Анисия Иванова
77
"Дивата ферма" пред гибел: Ще унищожава поне 1000 от животните
Снимка: Български фермерски съюз

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават, че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината - наложени ограничения на пашата в Национален парк "Рила".

Днес фермерите от "Дивата ферма" ще внесат специално отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и всички заинтересовани институции, с което настояват да им се разреши паша на животните в парк "Рила", за да не се стигне до затваряне на фермата.

"Уведомяваме Ви, че като резултат от въведените ограничения на пашата в Национален парк "Рила" и невъзможността да изведем стадото си от 2000 крави по високопланинските пасища на парка, сме изправени пред заплахата да заколим над 1000 животни", се казва в обръщението на стопаните на Дивата ферма до българските институции.

Животните са биологично сертифицирани и са отглеждани само пасищно. От 15 години Благовеста и Николай Василиеви извеждат кравите на паша в Рила, в тазгодишния план за паша на парка обаче е предвидено, че на глава добитък трябва да се падат по 25 дка пасища, което е сериозна рестрикция спрямо предишни години и предполага драстично намаление в броя на животните, които могат да бъдат изведени в планината.

"Така животните остават без прехрана и трябва да бъдат заклани", се казва в писмото на фермерите.

То е придружено от петиция в тяхна защита, в което само за седмица са събрани над 5000 подписа.

Фермерите декларират готовност да дарят субсидията, която биха получили за обществено полезни цели.

Преди дни в интервю пред БНР те посочиха, че става въпрос за субсидия около 300 000 лева. Отказът от субсидия е продиктуван от спекулациите, че отглеждат животните само заради нея.

"Единственото, което искаме е да изхраним животните, като ги изведем на паша", пишат стопаните.

Междувременно стана ясно, че Благовеста Василиева е финалист в конкурса на Европейската Комисия за наградата най-добър европейски биофермер. Горчивата ирония е, че не се знае дали фермата им ще оцелее до връчването на наградата през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
9
 
! Отговори
? преди 2 месеца
До пияница мистик Мисля, че въпроса не е , дали ви е симпатично това семейство и какво и как произвеждат/има си органи да следят/, а "Защо се налага тази забрана?"!
50
2
 
13
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
До Емигрант Не помня точно, кой римлянин беше казал, че колкото по- корумпирано е едно общество, толкова повече закони се измислят! Хората са си пасли добитъка там стотици години, а сега обявили и написали "Национален парк Рила" и край. Не разбирам, какво точно им пречи пашата?
49
1
 
5
 
! Отговори
До емигрант 48 преди 2 месеца
Точно на място казано , абсолютно съм на същото мнение трябва да се превъртят няколко поколения за да се изчисти тая зараза.
48
14
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Преди няколко години се излъгах да гледам няколко серии от "Фермата". Тези двамата бяха някакви ментори там. Изключително пpoтивно и антипатично семейство. Отделно продават разни телешки суджуци, луканки и продукти на супер високи цени, които са скъпи дори за западняците с техните заплати. Отделно един познат, занимаващ се с внос на колбаси и месо от Италия, Испания и Южна Америка ми каза, че в БГ няма породи крави, раждащи телета, които месото им да става за ядене. Те са само млекодайни
47
4
 
15
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Бре, бре тук не коментират хомосапиенс а завистливи злобари ? Най-малкото което сте си заслужили е беднотията, вие заслужавате да бъдете в земен АД ! Комунизмът е създал чудовища в България не човеци ! Слагайте сега стотици минуси пещерняци, да ви олекне на подлите, завистливи и жалки душици, каква огромна грешка е допуснал ЕС да ви приеме за членове на демокрацията, та вие сте носители и разпространители на простотия, злоба и завист !
46
4
 
14
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Всичко продуктивно и печелившо щом не е питежание на накоя мутта-политик се спира поюзаконен начин с нови разпоредби и закони ! Какво като е национален парк, в Испания има дестки нац.паркове в които стада животни се прехранват, така се регулира и подпомага флората ! Много античовешко и антиприродни закони се "коват" в тази недемократична корумпирана мутренска България !
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кyче, което пoдушва дyпeтo на друго кyче, получава повече информация от човека, който гледа новини по телевизията.
44
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мдаа, като искат да отглеждат пасищно, да си купят пасища. Тая планина да не е тяхна?!
43
14
 
9
 
! Отговори
Решавам проблема преди 2 месеца
"Разсертифицират" животните, почват да ги хранят като другите фермери и проблема е решен. Не щем планини, осеяни с животински фекалии!
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щели да ги "унищожават"....Да не би случайно това да означава , че ще ги изхвърлят? Или пък ще ги продадат за добри пари? Представете си колко струват 1000 крави.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди малко над сто години пак с добрите си намерения европейските политики на довели до геноцида върху всички народности в османската империя.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак от европейските недомислици, които забраняват стопанска дейност в защитени територии, паркове и други такива. Работата е че да пуснеш животните да пасат вече е стопанска дейност, въпреки че има доказани ползи за биосферата.
39
1
 
1
 
! Отговори
Оня преди 2 месеца
Жорж, спри се с вицовете бате...:)
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато гепардът е гладен, човек може да развия до 70 км/час.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като купя салам, първо давам на кучето. Ако то яде ям и аз. Напоследък кучето нахитря - чака първо аз да ям.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как се нарича непослушния бик? - Има няколко имена за такъв бик - пържола, кюфте, супа топчета....
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
- Вуте, моя ли а минем през твойта нива, да фанем влако у 7:45? - Мини, Нане, па ако се е отвързал бико.... ша фанеш тоа у 7:15....
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
- Змията съжалява, че е прелъстила Адaм и Евуня. - Защо? - Когато Евуня изяде ябълката, тя видя в змията не само животно, но колан, портфейл и чанта!
33
3
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 2 месеца
Каква Рила...?Фермата им е в Източни Родопи!
32
5
 
10
 
! Отговори
Оня преди 2 месеца
Аз не разбрах - земята на кой е? Ако немат земя за 2000 крави ше гледат 1000. И аз искам 100 кокошки у блока, *** съседите риват...