"Дивата ферма" пред гибел: Ще унищожава поне 1000 от животните

Причината - ограничения на пашата в Национален парк "Рила"
5 юли 2024 21:15, Анисия Иванова
77
"Дивата ферма" пред гибел: Ще унищожава поне 1000 от животните
Снимка: Български фермерски съюз

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават, че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината - наложени ограничения на пашата в Национален парк "Рила".

Днес фермерите от "Дивата ферма" ще внесат специално отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и всички заинтересовани институции, с което настояват да им се разреши паша на животните в парк "Рила", за да не се стигне до затваряне на фермата.

"Уведомяваме Ви, че като резултат от въведените ограничения на пашата в Национален парк "Рила" и невъзможността да изведем стадото си от 2000 крави по високопланинските пасища на парка, сме изправени пред заплахата да заколим над 1000 животни", се казва в обръщението на стопаните на Дивата ферма до българските институции.

Животните са биологично сертифицирани и са отглеждани само пасищно. От 15 години Благовеста и Николай Василиеви извеждат кравите на паша в Рила, в тазгодишния план за паша на парка обаче е предвидено, че на глава добитък трябва да се падат по 25 дка пасища, което е сериозна рестрикция спрямо предишни години и предполага драстично намаление в броя на животните, които могат да бъдат изведени в планината.

"Така животните остават без прехрана и трябва да бъдат заклани", се казва в писмото на фермерите.

То е придружено от петиция в тяхна защита, в което само за седмица са събрани над 5000 подписа.

Фермерите декларират готовност да дарят субсидията, която биха получили за обществено полезни цели.

Преди дни в интервю пред БНР те посочиха, че става въпрос за субсидия около 300 000 лева. Отказът от субсидия е продиктуван от спекулациите, че отглеждат животните само заради нея.

"Единственото, което искаме е да изхраним животните, като ги изведем на паша", пишат стопаните.

Междувременно стана ясно, че Благовеста Василиева е финалист в конкурса на Европейската Комисия за наградата най-добър европейски биофермер. Горчивата ирония е, че не се знае дали фермата им ще оцелее до връчването на наградата през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз трябва да разпродам 1000 резачки и брадви. Искам подкрепа за да продължа да сека в парка. Бизнес майка.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами oc pаха планината. Който е бил на разходка знае, ако си вдигнеш главата да се любуваш на природата ще се овъртиш до ушите в говежди изпражнения. И в Алпите съм бил, но такова нещо няма. Животните пасат на собствена, оградена ливада.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 8. Каквото всички останали - мухлясали бали слама. Само че както винаги гледам има правоверни сляпо верващи, че зимата расте трева и разриват снега кравите да могат да пасат и да са био.
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Невероятни лъжи са тези био пасища и още измислици зимата какво ядат а
7
6
 
13
 
! Отговори
Arwen преди 2 месеца
Тези едри фермери наясно ли са с приоритета на Agenda 2021 и въглеродната неутралност. Животните били биологично сертифицирани това означава,че БИО месото им е напомпано на макс по кодекс Алиментариус с всевъзможни Анти Ковид RNA & DNA и други ваксини и Бовайн хормони на растежа и всяко е с марка, били отглеждани само пасищно,Ами то самолета ръси пасищата ,а хората са края на веригата.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продават на огромни цени а останалото е заблуда
5
6
 
10
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Тия не бяха ли юрохатлантици.... Последователи на зелените ***.... Ся да се оплакват на грета тунберга.... ===))) да се изколят и те, ако искат....
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това не е държава, а територия на която се развъждат единствено непотребници и престъпници. Едните на държавна хранилка, пенсионери на младини,а другите хасматици на соцял , някога нищо не работили.
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелените доразсказаха играта на българското животновъдтво д потедните си уникално безполезни идеи. "Спасиха" горите, като забраниха да се почистват. Сега в цяла Европа много от горите са унищожени от вредители, защото се размножават в падналата дървесина. Пожарите са много по-силни. Не е за вярване, че такава некомпентност е случайна!
2
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кулаци сър - продават 100 евро телешки суджук, а народа е на салам народен :)))
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зимата как се отглеждат само пасищно ?