Главчев: Ситуацията с пожарите в страната не е критична

Най-сложно остава положението край Стара Загора
16 юли 2024 14:51, Красимир Ангелов
64
Главчев: Ситуацията с пожарите в страната не е критична
Снимка: БГНЕС

Към момента пожарите в страната са овладени, с изключение на този в Стара Загора, но и тук ситуацията се успокоява, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Според него ситуацията в страната не е критична, предстои да бъде овладян и пожарът в Стара Загора.

“Нямам притеснения, след като днес чух кмета Живко Тодоров и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов”, каза той. Ситуацията се мени от едно място на друго, коментира премиерът и посочи, че се поддържа постоянна връзка между институциите.

Още по темата
Той поздрави всички, които работят на терен. По думите на Димитър Главчев са задействани всички възможни механизми за по-бързо овладяване на ситуацията, включително и към Европейския съюз.

"Имаме уверение от Чехия, от Румъния казват, че имат готовност", коментира той. Според него от Министерството на външните работи са заявили, че няма необходимост към момента да се търси помощ от други съседни държави. Главчев посочи, че се поддържа връзка и с представители на Република Северна Македония по повод пожара край Петрич и взаимодействието е добро.

Главчев заяви, че ще сформира междуведомствен щаб с представители на всички ресорни министерства, за да бъде осигурена още по-добра координация в подобни ситуации. През следващата седмица предстоят и срещи с представители на местната власт, за да се обсъди от какво имат нужда засегнатите региони, каза той и напомни, че за целта има сформирана междуведомствена комисия по бедствия и аварии, а помощ може да бъде отпусната и от социалното министерство.

Премиерът коментира и изявлението на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, че техниката на пожарникарите трябва да бъде подновена. “Това е въпрос към правителството, но след предложение на министъра на вътрешните работи и съответно на дирекцията по пожарна безопасност, биха могли да бъдат предвидени допълнителни средства в следващия държавен бюджет, както и да се прецени какви са възможностите на настоящия”.

Според Димитър Главчев служителите на Дирекцията по пожарна безопасност противодействат изключително добре на подобни бедствия и те биват овладявани в рамките на възможното, но хората трябва да бъдат по-внимателни.

Два хеликоптера вече подпомагат гасенето на големия пожар край Стара Загора. Очаква се в гасенето да се включат още два.  

Площта, засегната от големия пожар, бушуващ северно от Стара Загора, е около 7000 дка, но това е по първоначална информация,  съобщи по-рано пред медиите инж. Иван Чергеланов, директор на Държавно горско стопанство (ДГС) - Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
До Време е за ПРОМЕН преди 1 месец
Едва ли ще попълнят нужните бройки за такава служба ако е доброволна. Армията и полицията в момента имат недостиг на персонал (около 28% в армията, около 10% МВР - около 1200 души само за гранична полиция, 600 за СДВР ит.н)
37
1
 
10
 
! Отговори
mery преди 1 месец
Хеликоптерите се чуват как прелитат над Стара Загора. Дано да успеят да потушат пожара.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моловете са пълни със здрави и прави роми не работят нищо но от какво живеят не зная само че никога не ни помагат за нищо готованковци на НПОтата са. Странна сага.
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде са пожарникарите от Гърция и Турция?! Нали миналата година им помагахте?!
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата незаконна сеч на дървесина на ДПС , вече е прикрита .Всичко е цветя и рози .
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Американските бази защо не помагат. Нато защо не ни помага. Урсула иска втори мандат. Не е ли неудобно само злини до тук сътвори. Герб се знае че ще я подкрепят а тя подкрепя ли ни. Не. Подкрепя РСМак. Позорно.
32
0
 
7
 
! Отговори
Време е за ПРОМЕНИ! преди 1 месец
Около нас Войни,Пожари в Гърция,Турция,Северна Македония..Време е Политиците да вземат Смели решения за Защита Националната сигурност и Населението!Не да ми говорят как някъде връщали Наборната служба А ДА създадат Модерни Сили за Териториална отбрана и Защита на населението Подготвени от Българската армия и по време на опасност за Сигурността на подчинение на БА При бедствия,пожари на подчинение на Областните управители!Доброволна служба, Минимум 2заплати на година Предимство за МВР,Служби....
31
0
 
12
 
! Отговори
Пфффф, преди 1 месец
тоя Главанавчооглу хем не си е пил хапчетата,хем е слънчасал! Ама откъде ги намира Буци тия неадекватници,с джипката ли ги обира по автогарите и автобусните спирки, с конкурс по "красота" ли ги избира, в зайчарника ли "минава с 200" тестово?!?!? :)
30
0
 
18
 
! Отговори
ха-ха преди 1 месец
Зад кухата л.ейка на Главчо се вижда кухата лей-ка на Тиквун.
29
0
 
24
 
! Отговори
уточнение преди 1 месец
Дъртия счетоводител бай Главчо не знае че е премиер.Този гламав гербаджийски селя.к просто цепи мрака с глупостта си.Тиквата ги намира само такива невзрачници и безличници ,за да не личи колко глуповат е самия той.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има един дето слага минуси на критиките.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почетните председатели нещо си мълчат не ги засяга. Никога нощо не ги засяга. Милиардери милионери величества магазини спонсори нато мато никой от никъде не го е еня. Животните гладуват ?!?
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ситуацията с пожарите не е критична. Каза човека . За обикновеният българин критично до опасно е липсата на върховенство на закона. Ако му гори нивата на собственик / примерно от 4 хектара / но няма право на владение . Защото арендатора и държавното устройство му пречат да я управлява. Къде от завист , къде от не заинтересованост . Ти този собственик ще си каже , какви ме интересува . Така и така бе съм садил , не съм копал - орал . Пък и да дадат нещо и да не дадат все ми е тая. Да гори
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А БЕШЕ ДОСТАТЪЧНО ДА ИЗВИКА САМО БАНКЯНСКИЯ ПОЖАРНИКАР СО МАРКУЧЪТ И ВСИЧКО УГАСВА...
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От какво са тези пожари
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че поне не сме живи .
22
0
 
14
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
Ако Севда е пропуснала да ви информира, в момента управлявате вие - ГЕРБ, със Служебното правителство на Главун, зад грозния фейс на когото наднича Тиквун.
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подавай оставка главка. Не се справяте изобщо !
20
1
 
10
 
! Отговори
Нищо не става преди 1 месец
От Ная държава!Жалко че сме родени тук!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То от бетона и асфалта става два пъти по-горещо Главчев, тъй че спести си мнението за мис и р ките :)))