Синоптик: От понеделник се задава продължителен дъждовен период

Промяната на времето ще започне още от утре, каза Петър Янков
Обновена: 18 юли 2024 13:07 | 18 юли 2024 12:28, Анисия Иванова
41
Синоптик: От понеделник се задава продължителен дъждовен период
Снимка: Bulgaria ON AIR

Високите температури не помагат да пожарникарите за овладяването на огнените стихии. Червен код за екстремно горещо време e обявен в цялата страна и днес. Очакванията са максималните стойности в повечето райони да са от 38 до 42 градуса, в София – около 37 градуса.

"Късно следобед и през нощта в северозападните райони ще превали и прегърми. Оскъдни ще бъдат валежите, максимум по един-два литра на квадратен метър. Няма да достигат до централните части на страната, но в петък се очакват превалявания в южните райони. През следващите дни температурите ще се понижават с по един-два градуса", каза синоптикът Петър Янков в "България сутрин".

"Ще бъдат съпроводени с валежи. В събота ще вали главно в западните и северните части от страната. Има условия за гръмотевични бури в северозападните райони. В неделя ще вали и в централните части от България. Гръмотевични бури ще има по линията Плевен - Русе, в Северна България главно и централните части на Средна гора", прогнозира Янков пред Bulgaria ON AIR.

"От началото на следващата седмица се задава продължителен дъждовен период. Валежите от понеделник до четвъртък ще подпомогнат потушаването на пожарите. Ще бъдат по-интензивни в централните и южните райони. Лошото е, че тези пожари са предизвикани главно от човешка дейност", коментира още синоптикът.

"Създават се комини от топъл въздух, които се издигат. Районът на пожара започва свой живот. Тези резки изменения на посоката на вятъра са вследствие на локализирането и разширяването на района на пожарите. Ветровете ще бъдат до 25 км/ч. Не са силни. Усилват се в районите на пожарите. Цялото Средиземноморие, вследствие на синоптичната обстановка, е във властта на горещите вълни и липсата на валежи. При нас е особено, че температурите са продължителни", обобщи Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На този трябва да му се вземе фалшивата диплома. Сигурно е бил ДС агент, доносник и нагаждач. Да си вземе кристална топка и да оракулства - по-голям успех ще има. Има само 1дин читав - аналитичен и интелигентен - климатолог ( и метеоролог) - Симеон Матев!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След пожарите идват наводненията Дали имаме готовност и за това ?
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние ще изгорим до понеделник BMW - та не гасят пожари Къде са пожарните ?
32
0
 
4
 
! Отговори
Колю преди 1 месец
ЗАТВОР ДИРУКТНО БЕЗ СЪД ЗА ТОЗИ КОЙТО Е ДОКАЗАНО ЧЕ Е ЗАПАЛИЛ СТЪРНИЩА
31
1
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Нека и аз позная,задава се продължително захлаждане от септември до април 2025 г.
30
1
 
3
 
! Отговори
Фюууут! преди 1 месец
Абе,в понеделник президента ще дава мандата.Ще им върви по вода на простоКирчо.
29
1
 
6
 
! Отговори
Фифи преди 1 месец
В дните около Коледа ще бъдат без снеговалеж.Това е моята дългосрочна прогноза.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Урааа !
27
2
 
7
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 месец
Да се посмеем на това чиче и "обилния" му дъжд, -"следобед и евентуално само на някои места" :)
26
15
 
14
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Колкото и да е горещо, нищо не може да стопли сърцето ми повече от любовта към Русия и лично към Путин!
25
2
 
5
 
! Отговори
М.Добрева преди 1 месец
Аман от анонимни умници!
24
3
 
14
 
! Отговори
reset преди 1 месец
купих си детектор на лъжата, включих го в телевизора и още на прогнозата за времето изгоря, смятай... какво лъгане пада...
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те затова през горещините и стават най-много катастрофи, защото от горещото мозъка не слуша, а селяните не пускат климатик в колата,защото харчи повече гориво и прочее балкански постижения на духа!
22
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21 Внимавай с климатика. Именно болестите идват от "климатика" - понеже там се развуват бактерии и като вдишваш въздуха, те ти навлизат в белия дроб и причиняват болести. Примерно, понеже във всяка кола има климатик, Никога не си включвам климатика на колата. Когато е топло, отварям прозорците и вятърът колкото да е горещ те охлажда. Когато е студено включвам отоплението на седалките и щом ми е топло отзад на кръста всичко е наред. Нашите дедовци са носили пояси около кръста си!
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом Путин така е рекъл, така ще бъде! Аз следвам гръцкия модел - цял ден под климатика на 22 градуса, вечер излизам на разходка и бира към 21.00 часа и се прибирам към 1 часа.
20
3
 
19
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
По времето на дедовците ти никога не имало повече от 10 дни в лятото с 40 градуса, камо ли 44! Относно ракията, на 40 градуса са й викали "патока". Тези неща със сигурност го помня от детството си през 80-те години. Едно време се правеше домашна ракия 48-50 градуса
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонци и северно корейци водят междузвездна война на слънцето! За това объркаха климата по цял свят!
18
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомням си през 60 те години на миналия век... Московските комунисти изпратиха Гагарин да измерва температурата в Космоса. След като получиха каква е температурата я изпратиха на Бай Тошо и във вестник Работническо Дело излезе статия "Температурата Другари е Вързана Кърпа в Нашите Комунистически Ръце" След години Гагарин ... си признал, че никога не е летял в Космоса.... и Московските Комунисти го ликвидираха..... но не излезе статия на тази тема, понеже това е статия за "Тайната Температура"...
17
4
 
6
 
! Отговори
Илия преди 1 месец
До действителен случай Доколкото знам заедно с него е бил и Медведев.
16
6
 
9
 
! Отговори
действителен случай преди 1 месец
Ким чен ун беше първия човек стъпил на слънцето сега той го регулира за северна корея и там няма проблем с температурите