Заради пожарите: Премиерът свиква Съвета по сигурността към МС

Двама огнеборци пострадаха край Харманли
19 юли 2024 07:00, Петър Бойчев
30
Заради пожарите: Премиерът свиква Съвета по сигурността към МС
Снимка БГНЕС

Министър-председателят свиква Съвета по сигурността към МС заради пожарите в страната. Това обяви Главчев снощи от село Воден – едно от най-пострадалите населени места.

Заседанието на Съвета по сигурността ще се проведе до часове. По разпореждане на премиера министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е влязъл в комуникация с мобилните оператори. Те ще поставят мобилна клетка още утре, така че селото да има комуникация. Виждаме, че това е решаващо, когато има такава ситуация, отбеляза Главчев.

Пострадалите ще получат всички помощи, които им се полагат по закон във възможно най-бърз срок, категорично заяви още министър-председателят. Главчев отново благодари на пожарникарите, военнослужещите и доброволците, които на първа линия се борят с огнената стихия и работят на предела на силите си. По думите му най-важният показател за усилията им в настоящата тежка ситуация е, че хората са спасени и няма жертви. По 1578 лв. ще бъде първоначалната помощ.

Двама огнеборци пострадаха леко при разразилия се в късния следобед пожар край Харманли, съобщи началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) Митко Чакалов.

Той обясни, че се уточнява дали има хора в неизвестност от вилната зона в местността Трифончето край града, в посока Маджарово. Във вилната зона е изгоряла една индустриална сграда и частни домове, чиито брой тепърва ще стане ясен.

По думите на местни хора в пламъците са изгорели живи 200 овце във ферма в зоната край Харманли.

На терен работят над 10 екипа пожарникари с техника, пристигат и още от различни части на страната. В гасенето на пламъците се включиха доброволци със селскостопанска техника и водоноски.

По-късно започва и гасене от въздуха с помощта на хеликоптер. Периметърът на пожара е ограничен, но не е потушен, добави Митко Чакалов. Подходът към вилната зона е блокиран от полицията, но продължават да идват местни хора, които настояват да влязат, притеснени за имотите си.

Хеликоптер се пренасочва за гасене на пожара край Харманли

Пожарът избухна днес следобед. По данни на местни хора от кв. "Изгрев", който е в края на Харманли, причината за случилото се е искра от фотоволтаици в местността Изворът на белоногата, която се намира по пътя от Харманли към Любимец.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ход е пъкления сценарии за обезлюдяването и унищожаването на РОДИНАТА ни,който започна отдавна! Сакар се изсича поголовно,боковците унищожиха стадата и поминъка на хората с измислено заболяване,всяко лято пожари,които унищовават цели села! Пожарите не са случайни,преднамереното бездействие на продажните управници е напълно в унисон със заповедите на чуждите им господари да разчистят територията,за да могат по-лесно да безчинстват върху нея,както те решат за техните хищнически интереси! ОСТАВКА
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗАЩО ЗАПАЛИ БЪЛГАРИЯ МУТРО
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОСТАВКА
21
0
 
0
 
! Отговори
vs преди 1 месец
А колко щеше да е лесно, ако имаше планове за действие в такива ситуации предварително! Прави 1, прави 2, прави 3 и т.н. Ако имаше фонд за такива бедствия,ако имаше техника, ако имаше ръководители! Много е смешно! Премиер, вътрешен министър шеф на пожарна безопастност са там! Ако пишеше Станчо Стоянов (примерно) поема организацията за защита, нямаше да се чудим кой е виновен! На така е в БГ! Никой не знае кой за какво е там и каква функция изпълнява!
20
0
 
5
 
! Отговори
защо преди 1 месец
ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ от горски пожар къщи не са изгаряли СЕГА 35 наведнъж и още толкова вили -ПОЛОВИН СЕЛО Нямам думи
19
0
 
8
 
! Отговори
истината преди 1 месец
КЪДЕ СА БТР-ИТЕ?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къщите на хората вече изгоряха без да имат никаква вина.
17
0
 
8
 
! Отговори
истината преди 1 месец
КОЛКО ОЩЕ ЩЕ ЧАКАШ НАРОДЕ СТРАХЛИВ?
16
0
 
7
 
! Отговори
истината преди 1 месец
Върви УМИШЛЕНО ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ НА СТРАНАТА! УПРАВЛЯВАТ НИ ПРЕСТЪПНИЦИ! ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ СЕИРДЖИИ НИЕДНИ?! БЪЛГАРИЯ ИЗГОРЯ - КЕФ ЛИ ВИ Е? ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ ЛИ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ НИ ПРОБЛЕМ???
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дали вместо БМВ-тата с които МВР се похвали преди месец два ( разбира се закупени с нашите данъци) не бе по-належащо да се кушуват пожарни - при положение че всичко което показаха като техника на пожарникарите е на 50+ години, още повече като стана ясно че има и еврофондове за това и голяма част от същите тези данъци щяха и да се възстановят
14
0
 
6
 
! Отговори
Какъв Съвет , преди 1 месец
Бе Главчо?Я подавай оставка и ти ,и Калин.ката Стоянов.
13
0
 
6
 
! Отговори
ВСИЧКИ преди 1 месец
ПОЖАРИ СА УМИШЛЕНО ПРЕДИЗВИКАНИ
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бяхте оставили на времето оня огън в катуница, сега нямаше да има огньове! Ама децата ви, майките и бащите ви не са ви мили. Мили са ви кръвопийците на бг работещите.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не знам останаха ли наистина хора които да повярват, че държавата съвсем умишлено остави странджа да изгори
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кво свикваш ве го*нар, Странджа изгоря , 120 ХИЛЯДИ ДЕКАРА ГОРА ИЗГОРЯ !!! Отдавна Странджа я разчистват, там първо обиха всички животни , изоставиха общините в тотална разруха, изхориха къщите на малкото останали хора и терена е готов за Фотоволтаици, за Военни бази на Нато и като цяло казваме сбогом на този район
9
0
 
3
 
! Отговори
хюго капет преди 1 месец
Да сезира и данс главчо умни
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лозето не иска молитва, а мотика тия съвети са само губене на време и празни приказки.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи гр Елхово е на 10км,гр Болярово е на 3км ,гр Ямбол на 40 км ,гр Средец е на 20км и гр Бургас е на 50км ЗАЩО не тръгнаха с цистерните Веднага ? -НИЩО Бе ! чакаме от Турция камиони с вода ? А нещо армия мвр имаме ли ?
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъжна картинка с пожарите, показваща пълна неподготвеност и защита на населението при природни бедствия. Толкова сме жалки и бедни да се защитим, а раздаваме щедро помощи на Украйна. Управляващите не научиха урока, че ако сам не си помогнеш никой няма да те спасява.
5
0
 
1
 
! Отговори
УПРАВЛЯВАЩИТЕ преди 1 месец
СА ЖЕЛАТЕЛНИ НО НЕВЪЗМОЖНИ-***