Протести в Плевен и край Рилския манастир заради безводието

Виновните да бъдат подведени под отговорност, настояват протестиращите
Обновена: 31 авг 2024 14:14 | 31 авг 2024 13:35, Анисия Иванова
44
Протести в Плевен и край Рилския манастир заради безводието
Снимка: БГНЕС

Заради безводие и режим на вода на няколко места в страната се проведоха протести.

Жители на кочериновските села днес отново блокираха пътя Кочериново-Рилски манастир. Протестиращите издигнаха плакати: „Водата е дар от Бога, превърнахте я в лукс“, „Искаме вода, стига безхаберие“.

„Прибирам се след работа и вместо да се изкъпя и изпера работните дрехи у дома, ходя при приятели в Благоевград“, вода в Бараково няма, оплака се Пепа Рускова от кв. „Завода“ на гр. Кочериново. Според нея вода има, но я спират на тях, за да има в гр. Рила и Рилския манастир.

„Проблемът с водата или се прави нарочно, или вследствие на лоша комуникацията между институциите, не знаят кой какво да прави, а страдат гражданите, а вода има“, каза заместник-кметът на общината Ива Черногорска.

Този път блокадата ще продължи час, за разлика от миналата събота, когато през 5 минути пропускаха трафика.

В Плевен също протестираха срещу безводието, жителите настояват за адекватни мерки от страна на общинската и централната власт за изграждане на язовир "Черни Осъм" и подмяна на остарялата ВиК мрежа в населените места.

"Искаме да видим размразяването на проекта "Черни Осъм", който ще помогне на цели три области да имат достъп до вода най-вече. Желаем да видим рехабилитация на магистрален водопровод "Черни Осъм", отстраняване на много незаконни включвания. Желаем Прокуратурата да се сезира виновните да бъдат подведени под отговорност. Цялата рехабилитация и подмяна на ВиК мрежата", казаха протестиращи пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Снимка на деня
Жълт код за валежи и бури по морето, в останалата част - слънце
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я защо не писахте, че в Община Дупница също има протест?
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Bravo na tia koito se sybudiha vPleven
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Безводието идва от строителните работи. Едната чешма на изхода на Дунавци пресъхна.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рилската вода е каптирана за софиянци. Язовир "Искър" е едно, наличието наа вода в него - дтуго. при Ренета Иджожава спешно се строи нов водопрпвд с нови каптажи от Рила.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато не започнат да глобяват и отнемат концесии няма да стане. ВиК дружествата им е все тая какви са загубите по трасето-накрая винаги си вземат 5-цифрените заплати.
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За милеещите за комунизма- айде на Ленински съботник да строите безвъзмездно. После обратно в трудовия лагер! Действително българските водния ресурси са огромни и проектирани единствено и само от Царско Борис.
33
4
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 2 седмици
Сега като ги няма комунистите защо демократите не строят язовири и водопроводи? Защо не построиха АЕЦ Белене като имат готов проект и почти цялото оборудване?
32
0
 
9
 
! Отговори
50 преди 2 седмици
До 80% ЗАГУБИ на вода по "мрежата" на ВИК. Тва се вика- некомпетентност, некадърност, безотговорност и безхаберие и посредственост. Инак тез некадърници искат вие да плащате за тва.
31
3
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 2 седмици
Не знам дали осъзнаваш, че проектът за един язовир е 85% от работата.
30
4
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 2 седмици
Те много неща са "започнати" като идеи и проекти още около 1900г. Правили са проучвания, имали са идеи.......но нищо не са построили! Всичко което ползваме днес е реализирано и построено след когато идват комунистите на власт. И то повечето от тия язовири са построени в рамките 3-5 години. Смятайте при ония технологии и примитивни машини и пак са ги строили по бързо от сега.
29
2
 
6
 
! Отговори
DO 27 преди 2 седмици
Айде си провери пак информацията. Язовири Искър е започнат 1924г. от кмета на София Иван Иванов, близък с Борис III. 88% от водния капацитет на България е проектиран по Царско време. Всички проекти са от тогава.
28
2
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 2 седмици
За домашно, бедняко ТКЗС-ар, прочети кой в инж. Иван Иванов и какво е започнал 1924г..
27
5
 
9
 
! Отговори
До 23 преди 2 седмици
Лъжец нагъл! Не заблуждавай хората! Всичко е построено от комунистите! Ето 10-те най големи язовира и годината в която са завършени и пуснати в експлоатация: 1. Искър (1950г) 2. Огоста (1987г) 3. Кърджали (1963г) 4. Доспат (1967г) 5. Жребчево (1965г) 6. Студен Кладенец (1958г) 7. Цонево (1974г) 8. Тича (1973г.) 9 Батак (1959г) 10. Камчия (1973г). И още стотици стотици по малки язовири и хиляди каптажи, водохващания и водопроводи. А при царя още са носили вода с менците от реката!
26
5
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 2 седмици
По времето на Бай Тошо, престъпника, са построени малки незначителни язовири за риболов. Всичко смислено, държащо 88% от водния ресурс, е от Царско време.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичката вода от северната страна на парк Централен Балкан се събира там. Вода има колкото искаш! Много вода има там но се ползва. Не я хващат и я оставят да изтича свободно към Дунав. В Района на Троян и Априлци има много избори и реки. Но в района няма построен нито един голям язовир. Има и много извори и подземни води които стават за пиене но не се ползват. Районите са занемарени. Няма инвестиции и никой не иска да ги развива. А са едни от най красивите места в България.
24
6
 
9
 
! Отговори
до23 преди 2 седмици
По време на бай ти Тошо ставаме 3ти в света по строителство на язовири, доказан факт. НЕ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ.
23
9
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 2 седмици
Всички ключови язовири у нас са строени по царско време от австрийски хидроинженери. Ако намекваш какво е построил бай Тошо престъпника по времето на руското робство- едно голямо нищо, освен чинията на Бузлуджа, НДК и подобни извращения.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Протести за какво?! Защото всичките са свикнали да крадат вода и денонощно маркучът е на зарзавата ли?! Айде малко да посмалят наглостта, а? Една сонда е нищо пари. Ще си сложите.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вода газиш ,жаден ходиш. Какво се построй последните 40 г???.Май само се разрушаваше.А сега тез дето се присмиваха на селяните че били с външни тоалетни да ги видя как ще си използват вътрешните като няма вода?Колко пари се окрадоха от ВиК и продължават да се краде.
20
1
 
9
 
! Отговори
ВОДАТА НА ПЛЕВЕН, преди 2 седмици
ЛОВЕЧ И ТРОЯН ИДВА ПО ГОЛЯМ ВОДОПРОВОД ОТ РЕЗЕРВАТА " СТЕНЕТО" В ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН. ПЪЛЕН С ВЕКОВНИ ГОРИ ОТ БУК, ГАБЪР, ЕЛА, СМЪРЧ И ДР. НАВСЯКЪДЕ ШУРТЯТ ВОДОПАДИ И БЛИКАТ ГОЛЕМИ ИЗВОРИ. > НО ХИЩНОТО ОКО НА ДОГАН И ДПС ВЕЧЕ СЕ Е НАСОЧИЛО ДА ИЗСЕЧЕ И ТЕЗИ ГОРИ > ЩОТО ТО ДРУГИ НЕ ОСТАНАХА