Нови правила – на колело и тротинетка с каска

На пешеходна пътека слизаш и буташ
22 юли 2024 11:00, Инна Ангелова
76
Нови правила – на колело и тротинетка с каска
Снимка: БГНЕС

Заради увеличаващия се брой пострадали от тротинетки се предвиждат нови промени в Закона за движение по пътищата. Така се стига до предложението каските да станат задължителни за всички, които карат тротинетки или велосипеди. Предложение има и да се увеличи глобата от 50 на 100 лева.

От юли 2020 г. в закона действа текст, който задължава да носят каски всички под 18-годишна възраст, които карат индивидуални електрически превозни средства (чл. 80А, ал.1, т.5). Това се отнася за младежите до 16-годишна възраст, които имат право да управляват тротинетка по градски улици, където разрешената скорост за автомобилите е до 50 км/ч, а също и за навършилите 14 години, на които е разрешено на тротинетка да минават само по велоалеите.

Според пътните полицаи тези правила масово се нарушават, особено в големите градове, а сега с летния сезон и по морските курорти. Затова предложението е каска да се носи поголовно от тротинеткаджиите от всякакви възрасти. Нещо повече - иска се същото правило, което отдавна е задължително за мотористи, да бъде въведено и за велосипедистите, така че всеки, който управлява двуколесно превозно без каска, да бъде глобяван.

Един и същи проект за промени на ЗДвП бе внесен от провалилото се редовно правителство на Николай Денков в 49-то Народно събрание и от служебното правителство на Димитър Главчев в 50-ото Народно събрание. В него се предлага глобата за липса на предпазен колан или каска от 50 лева да се увеличи двойно - на 100 лева, допълва в-к “Труд”.

Според Богдан Милчев, шеф на Института за пътна безопасност, високата глоба не е в състояние да уплаши никого или да го накара да сложи каска. Според Милчев за използването на тротинетки е необходима широка просветна кампания, за да може всеки да осъзнае колко е важно да се спазват правилата за движение.

“Знаете, че преди години масово в България не се закопчаваха предпазни колани в автомобилите, но имаше медийни кампании, при които постепенно хората се убедиха колко е важно да използват това обезопасяване. И не глобите доведоха до пълната промяна. Много от хората са съзнателни и без да е задължително можете да ги видите как управляват с каски и тротинетки, и велосипеди”, каза още Милчев.

Зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на СО Илиян Павлов сподели, че тротинетките са важна част от алтернативната градска мобилност, наравно с велосипедите. В този смисъл следва да се стимулира ползването им, като същевременно се полагат усилия и за регламентиране на скоростта и при операторите за тротинетки под наем - местата, където те се паркират, за да не затрудняват пешеходното движение.

По отношение на инфраструктурата за тротинетки - всички изградени велоалеи са и за тротинетките. Така повишаваме безопасността като отделяме различните потоци - пешеходен, автомобилен, вело и тротинетки.

Необходимо е да се подобри драстично контролът на движението на тротинетките, макар че очевидно се срещат сериозни предизвикателства за това. Пътна полиция изпитва затруднения да контролира дори шофьорите на автомобили, които подлежат на много по-строг регистрационен режим и регулации, но за сметка на това при инциденти, щетите са много по-големи. В този смисъл е редно да се обърне внимание приоритетно на контрола за всички участници в движението и да не се изолират тротинетките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
40 годишен хулиган преди 1 месец
Карам си тротинетката и чак се чудя как съм живял без нея! Страхливците в колите като много ревът да им вдигат данъка и гражданските на по 1000лв годишно за да се научат че има и други варианти освен отровните ДВГ!!! Проблеми за каска и ръкавици лично аз нямам! Проблема е че колите нарочно ти секът пътя и ти вземат предимството, също и нарочно минават *** една педя от мен! Двама си го намериха и си го отнесоха!!! Да видим пак ли ще си правят ташака с нас 😁
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Нови правила в чужбина от години каската и ръкавиците са задължителни за движението с колело ," - Глупоати, глупости, глуууупости ....
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 41 - Зависи ...
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 66 - То по-убу са бални да умирга тогас.
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За коланите приказвате глупости ... Ако не са глобите, никой нямаше да носи пак.
69
2
 
12
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Всеки излязъл на пътното платно трябва да познава знаците и организацията на движение - с други да притежава свидетелство за управление на мпс ( книжка ) . Извън пътното платно - нека да се трепят както си знаят. Няма нужда шофьорите да го отнасят заради *** тротинеткаджии и велосипедисти.
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
как да карам може да ми прави забележка само този който ме е научил... когато влезе политик крадец в затвора тогава ще сложа и каска... до тогава да го папкате всички по топъл!
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Блейда върви яко 70 80 кво глупости измислят хахаха
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глобата трябва да е не 100 а 1000 лв
65
1
 
16
 
! Отговори
Йо преди 1 месец
Това добре, но трябва да има и ограничение на скоростта! На много места в София велоалеите са буквално на тротоара! Разходете се по бул. Гоце Делчев в София и се опитайте да вървите по тротоара без да стъпите на "велоалея". Невъзможно е! А все пак и малки деца се движат по тротоарите. Много е неприятно вече и докато се движиш по тротоар да трябва да се оглеждаш.
64
0
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Каската добре,но остава нерешен основният проблем.Липсата на съдържание под каската.
63
12
 
14
 
! Отговори
Пълна забрана преди 1 месец
Заради хората, които ги карат, тротинетките и велосипедите трябва да се забранят навсякъде на територията на България. Това, че имало един съвестен на 1000, които не са в ред, не променя нещата
62
1
 
17
 
! Отговори
НЕ преди 1 месец
както за мотопед до 50 куба се иска книжка,каска и други,така и за тия ЕЛ.тротинетки!Че те често слаломират между колите,карат по тротоара,по велоалеите... и не знаеш кога някой *** ще се натресе в теб!Абе що не направят за коли и автобуси по една лента в две посоки а всичко друго да е за ***...
61
3
 
5
 
! Отговори
Кк преди 1 месец
До 43Ти нормален ли си на 45 градуса да караш велосипед.
60
2
 
19
 
! Отговори
Моторно П. С. преди 1 месец
Когато тротинетката е с електрически двигател, да се въведе задължително застраховане и от застраховката при инциденти да се покрива всичко - лечение, материални щети...
59
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВСИЧКО ТОВА Е ДА СЕ ПЪЛНИ ХАЗНАТА ,ДА ИМА НОВИ КОЛИ ЗА ПАРЛАМЕНТА ЗА ПОЛИЦИЯТА ЗА МИНИСТРИ
58
0
 
23
 
! Отговори
предложение преди 1 месец
каски и за пешеходците
57
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кога реално ще се глобяват каращите успоредно на налична велоалея, криволичещите между ленти и платна, неслизащите на кръстовище? Глоба и конфискация!!!
56
2
 
19
 
! Отговори
Фактор преди 1 месец
Контузиите, причинени от тротинетка са по краката на пешеходците. Каската не върши никаква работа на никого освен на *** депутати.
55
10
 
12
 
! Отговори
Иван Иванович преди 1 месец
НЕ СЕ НАЯДОХА!!!