Мъртва риба изплува в яз. "Студен кладенец"

Сигналът е получен от село Широко поле
24 юли 2024 23:15, Петър Бойчев
17
Мъртва риба изплува в яз. "Студен кладенец"
Снимка РИОСВ

Инспекторите по околната среда и водите в Хасково отново разследват случай на изплувала мъртва риба във водите на язовир Студен кладенец. Зловещата картина се наблюдава почти всяка година по това време.

Регионалната инспекция работи по сигнал от кърджалийското село Широко поле. От водата са били взети вече няколко проби. Анализът от тях  ще бъде оповестен от Басейнова дирекция "Източно-Беломорски район".

Според рибари, които ловят риба в района, най-вероятната причина е липсата на достатъчно кислород във водата заради значителното понижение на нивото на яз. “Студен кладенец“.

„Само за няколко дни водата в язовира е спаднала с около десетина метра. Впечатление прави, че рибките по брега са основно от вида бяла риба, която е чувствителна по отношение на съдържанието на кислород във водата“, казват рибарите. По думите им има и други язовири, в които заради топлото време и намалените обеми също се наблюдава умряла риба и посочиха за пример язовир "Пясъчник" край Пловдив.

Преди две години отново бе установена мъртва риба по бреговете на язовира. Тогава ставаше въпрос главно за каракуда и шаран с размери по около килограм. Бяха извършени редица проверки, а като вероятен причинител бе посочена бактериологична болест, пише Труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рибата измира, черни щъркели и чайки, бели елени. Няма нищо страшно. Нещо че онко болниците са пълни.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наскоро видях снимки, язовирът е бил пресушен, както и още два в Родопите. Защо?
6
1
 
4
 
! Отговори
ТАКА Е преди 1 месец
Като в България няма служби за сигурност!!!!!Има само служби за ла па не на МАФИЯТА за пари.Работата в България е продънена.Абсолютен позор е да си българин!
5
6
 
2
 
! Отговори
КуроБрейка преди 1 месец
Нацистите са го построили тоя язовир.PS: Разбирам да имаш носталгия по времето когато си бил млад но не разбирам да величаеш Тодор Живков и комунисти военно престъпници!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този язовир е построен по времето на комунизма. Да се взриви! Да се взриви така както мавзолея!
3
5
 
7
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Рибата е чула ,че Ицо хазарта шеф на комисия по културата и обърнала коремите. Така съм и аз ,цял ден имам киселини. След малко лягам и започвам да попръцквам да се изчистя. Те на запад не пръцкат ,те са атлантици !
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Та от кво е умряла?
1
0
 
4
 
! Отговори
И лоВец съм преди 1 месец
Не съм месар нито рибар след като вече е без значение дали ще си купиш химия или ще си уловиш химия ..