Живот на ръба: Българите живеят кратко, но качествено

Три милиона българи имат финансови проблеми
25 юли 2024 15:33, Инна Ангелова
172
Живот на ръба: Българите живеят кратко, но качествено
Снимка: БГНЕС

Според данни на Евростат средната продължителност на живота е около 75 години. Животът ни е кратък, но за сметка на това качествен.

По средна продължителност на живота българите са на последно място в ЕС. Но в България жените могат да се радват на добро здраве до навършване средно на 68,9 години, а мъжете до 64,5 години, пише "Труд”.

По отношение на добро здраве българките са на второ място сред страните от ЕС, показват данните на Евростат. На първо място са жените в Малта, които достигат средно до 70,3 години без да ограничават активността си заради здравословен проблем. Мъжете в България също са в доста добро здраве в сравнение с жителите на другите страни в ЕС. Само в шест държави от ЕС мъжете достигат до по-висока възраст без да имат сериозни здравословни проблеми, като това са Словения, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Малта и Швеция.

Данните на Евростат показват, че мъжете са най-зле в Латвия, където се радват на добро здраве само до навършване средно на 53 години. На второ място са мъжете в Словакия, които са в добро здраве средно до 56,6 години, а на трето е Дания с 57,1%. При жените най-зле са тези в Дания, които са в добро здраве средно до 54,6 години, а след тях са жените в Латвия с 55,4 години и Нидерландия с 56,3 години.

Решаващ въпрос е дали допълнителните години живот, придобити с увеличеното дълголетие, се прекарват в добро или лошо здраве, посочват от Евростат. Тъй като очакваната продължителност на живота не е в състояние да отговори напълно на този въпрос, са разработени индикатори за очакваната продължителност на здравето, като например години здравословен живот. Те се фокусират върху качеството на живот, прекаран в здравословно състояние, а не върху количеството живот, измерено чрез очакваната продължителност на живота, посочват от Евростат.

В България средната продължителност на живота е 75,8 години, показват данни на Евростат, а по този показател сме на едно от последните места в ЕС. Най-близо до нас по продължителен живот е Латвия със средно 75,9 години, а на трето място е Румъния със 76,6 години.

Жените в България живеят средно до 79,6 години, което ги нарежда на последно място в ЕС. Най-близо до нас са жените в Унгария с 80,1 години и в Румъния с 80,5 години. Най-дълъг е животът на жените в Лихтенщайн (средно 87,3 години), Испания (86,7 години), Франция (85,9 години), Швейцария (85,9 години) и Италия (85,8 години).

По отношение на финансирането - около 3 милиона българи имат финансови проблеми и са “на ръба” на оцеляването. Те са в постоянен риск по отношение на парите. Почти половината нямат заделени за внезапни неотложни разходи. Това сочат данни на НСИ спрямо юни тази година.

Хората признават, че категорично не могат да посрещнат непредвидени плащания за  неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др. Това означава, че при подобна ситуация трябва да прибегнат до заеми от роднини, банки или към бързи кредити.

Огромен проблем за семействата е и обзавеждането на дома. Към 42% не могат да си позволят смяна на остарялото обзавеждане вкъщи.

Освен финансите, сред водещите проблеми на българите са престъпността, имиграцията, околната среда и климатичните промени. Това сочи изследване на Евробарометър в началото на тази година. Според него 2/3 от българите или близо 40 на сто, са пряко засегнати от безработицата. Цената на живота тормози над 25%. Близо 30 на сто от сънародниците ни се оплакват от здравните грижи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: здравефинансиживот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кратко, но достойно
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако живеехме качествено, щеше ли да е кратко?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво държат в ръцете си хората от снимката?
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Па нали сте в ЕС и НАТО бе!
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости на търкалета. Мизерия. Или искат да кажат качествена мизерия?
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми обучете си cвинките и изнасяйте трюфели да живеете качествено.
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 25, замислих се за 1 секунда. 20-30 ТОНА трюфели се изнасят на ДЕН за Италия. Останалото отиди и си го потърси сам в интернет.
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нищо което България може да произвежда и да продава на Запад. Освен евтини черноработници и пpocтитутки. Българските момичета от Амстердам и Хамбург пращат повече пари в България отколкото всички ИТ фирми, които са 20-30 хиляди в София, и работят само за чужди проекти, и те като момичетата от Хамбург. И на запад нямат нужда България да произвежда нещо и да им го внася, те си имат всичко, не искат друг да ги конкурира.
23
0
 
26
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Май някой е решил да провери чувството за хумор на българите. :)
22
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко, ся като ни набутат и във война, ще живеем още по- кратко, а Боко и тайфа ще си турат каквото има в пенсионните фондове в джобовете. Ще има за всеки дупетат и бхисхнесхмен по едно харемче от 500 млади вдовички. Дупетатките ще са малко прецакани де ама Боко все ще може и тях да намести в графика...
21
3
 
16
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Това сценарий за комедиен филм ли е, или поредното "баламосване" на опростачената чалгария ? Само да попитам, това добро качество на живота в България по рекламите за КРЕДИТИ и ЛЕЧЕБНИ ПРЕПАРАТИ ли го разбраха или по единственото в света производство на ИМИТИРАЩИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ с които вероятно ще ви изстрелват в КОСМОСА както Чалгаря ви беше предвидил заедно с някое МАКЕ ?
20
23
 
15
 
! Отговори
мда преди 1 месец
Тежкото наследство от 45 години комунизъм и руска окупация си казва думата.
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямо качество, няма що. Поне го подменете заглавието, че робите остават физически активни най-дълго у нас, защото са наясно, че, ако грохнат, в болницата ще ги затрият, а без мизерната заплата гладни ще стоят. Затова си натискат пар цалите и страдат докато паднат на браздата.
18
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблема е, за съжаление вече 35 години комунизма не иска да си ходи, и за огромно съжаление пречи на САЩ и на ЕС да влязат в България, комунизма вече 35 години пуска САЩ и ЕС в България само на хартия, но иначе не ги пускат, за огромно съжаление.
17
0
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 1 месец
Потребителска логика.
16
8
 
8
 
! Отговори
Фифо преди 1 месец
Определено, в България може да се живее качествено! Стига да си си сам бог и господар. Другото е paя, още peZaните са го видяли...
15
16
 
12
 
! Отговори
а в Русия преди 1 месец
Руснаците започнаха да си оправят държавата. Русия стана първа европейска икономика по покупателна способност, при това и наложиха 18 хиляди безпрецедентни санкции, трябваше да рухне за 1 месец.
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това пак е някакв диотска евроатлантическа логика.
13
1
 
15
 
! Отговори
от БАН преди 1 месец
Какво значи кратко? Човек живее до към 65-70 най-много. След това е доизживяване. Пикал съм ви на дълголетието.
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако живееш качествено, живееш дълго в случая живеем кратко ззначи е тотална лъжа, че живеем качествено.